DOLAR 32,5062 -0.11%
EURO 34,9501 0.32%
ALTIN 2.430,030,30
BIST 9.803,070,83%
BITCOIN 2075541-3,77%
Edirne
19°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Selim Sesler Konferans ve Tiyatro Salonu açıldı

Selim Sesler Konferans ve Tiyatro Salonu açıldı

ABONE OL
13 Kasım 2021 13:53
Selim Sesler Konferans ve Tiyatro Salonu açıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Keşan Belediyesi tarafından yeni düzenlemesi tamamlanan, Keşan’ın,Türkiye’nin ve dünyanın yakından tanıdığı klarnet üstadı Selim Sesler’in isminin verildiği Keşan Belediyesi Selim Sesler Konferans ve Tiyatro Salonu 12 Kasım günü düzenlenen bir etkinkle açılırken, ayrıca ilk perdelerini de tiyatroseverlere açtı.

Törende ilk olarak konuşan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, 1942 Yılında Keşan’a gelen Orhan Veli Kanık’ı anarak Orhan Veli’nin Keşan’da yazdığı Keşan şiirini okuyarak başladı.

Covid 19 salgın döneminde kültür ve sanatın  ne denli önemli olduğunu daha da iyi anladığımızı belirten Başkan Helvacıoğlu, ” Tiyatrosuz, müziksiz, sinemasız, operasız kısacası sanatın tüm değerlerinden yoksun yapamayacağımızı gördük. Bir şehrin kültür ve sanatsız olamayacağını hep birlikte daha da iyi idrak ettik. Kıymetli hemşehrilerim;  işte tam da bu noktada; Keşan’ımıza yeni bir kültür sanat eseri kazandırmanın mutluluğu ve gururunu yaşadık. Bu güzel kompleksin bölümü olan şu an içinde bulunduğumuz salona da yine Keşan’ımızın ve Türkiye’nin gururu, kıymetli sanatçımız “Selim sesler tiyatro ve  Konferas Salonu” adını verdik. Kıymetli ailesi de şuan bizlerle rahmetli büyüğümüzün adı sanat ile yaşasın,  ruhu şad olsun”dedi.

Salonu Keşan’a kazandıran önceki dönem Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’a teşekkür eden Başkan Helvacıoğlu, “Burada yürütülecek her kültür ve sanat faaliyeti büyük ve güçlü Keşan’ın  inşası yolunda atılmış  güçlü adımlar olacaktır. İnşallah yıllar boyunca Keşan’ımızın kültür-sanat  nabzının attığı yer olarak değerli hemşehrilerimize  sayısız hizmet sunacaktır.  Değerli sanatçılarımızın; bu toprakların hikayelerini, kendi kültür ve tarihimizin eşsiz zenginliklerini anlatacakları bir yer olacaktır. İşte bugün devlet tiyatrolarımız burada sizler için sahne alacak. Bizleri onurlandıran  devlet tiyatroları genel müdür yardımcımız nezdinde kıymetli sanatçılarımıza da teşekkür ediyoruz. Değerli hemşehrilerim; tüm bunlar ışığında bizler de Keşan’ımızın kültür ve  sanat etkinliklerine olan ihtiyaçlarına, en iyi şekilde cevap vermeye çalışıyoruz.  Bakın bu salon; pandemi koşullarında modern havalandırma sistemleri, ses sistemleri, sahne dizaynı ve içyapısıyla, baştan sona elden geçirildi. Normalleşmeye geçilmesiyle  devlet tiyatrolarımız da tam kapasite oyunlarını sergilemeye başladı. Artık bize düşen; burayı düzenli olarak  çeşitli kültür ve sanat etkinlikleriyle desteklemek olacaktır” dedi.

Helvacıoğlu’ndan sonra söz alan Devlet Tiyatroları Müdür Yardımcısı Aydın Özdemir yaptığı konuşmada Keşan’a ilk kez geldiğini belirterek, “Devlet Tiyatroları olarak bundan sonra da her ay Tekirdağ  bağlantılı olarak Keşan’a da Devlet Tiyatrosu  gelecek. Burada değişik oyunlar seyredeceksiniz. Bu da Keşan için güzel bir şey. Bazı illerde olmayan şeyi ilçe kazanmış oluyor. Sayın Belediye Başkanımız Mustafa Bey’le olan iletişimden dolayı burayı devlet tiyatrolarını kazandırdı. Sayın belediye başkanımız da davetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. İlk oyunumuz “otelde cinayet” komedi güzel bir oyun İnşallah bundan sonra da devamlı sizin karşınızda olacağız. Herkese iyi seyirler diliyorum” dedi.

Özdemir’den sonra söz alan AK Parti Edirne Milletvekili ve KEFEK Başkanı Fatma Aksal da “Az önce İçeriye girdiğimde de söyledim, Keşan’ı çok özlemişiz. Çok uzun süredir program yapmamışız, Keşan’da bu akşam sizlerle birlikte olmaktan çok mutluyum. Tabii çok uzun bir süredir pandemi süreci geçirdik, istediğimiz kadar bir araya gelemedik. Bu tür sanat faaliyetlerimizi gerçekleştiremedik. Ama bu faaliyetlerin ilkini bu kadar güzel bir etkinlikle başlamaktan çok mutluyum. Buradan Selim Sesler’i de rahmetli anıyorum,  ailesi de burada.Salonumuza ismi de çok yakıştık, kendisine Allah’tan rahmet diliyorum, ailesine selamlarımı sevgilerimi iletiyorum. Tabii Edirne bir kültür şehri Edirne’de tiyatro çok yakıştı pandeminin  en başında Sayın valim ile de konuşuyorduk, Edirne’de Ekmekçizade de Edirneliler tiyatromuzla buluşturmuştuk. Ama tabii ki Keşanlı hemşerilerimizin de çok ilgi göstereceğini biliyorduk, çok ciddi bir talep vardı. Mustafa başkanım gerçekten çok ısrar etti, çok çaba sarf etti. Ben buradan Kültür ve Turizm Bakanımıza, Devlet Tiyatroları Genel Müdürümüze, genel müdür yardımcımıza çok teşekkür ediyorum, verdikleri destek için.  Ama tabii ki bunu burada yaşatacak  olan ve devamını getirecek olan Keşanlı hemşerilerimiz dir. Ben bu gece bu ilgiyi görüyorum ve ben bunun devam edeceğini ve çok sürekli olacağını biliyorum. Edirne’den de biliyoruz sayın valimiz Edirne’de biletler herhalde 10 dakikada tükeniyor.  Edirne’de bilet bulmak mümkün değil, Keşan’da da öyle olacağına eminim. Tabii ki sanat bizim sadece boş vakitlerimizi geçireceğimiz bir faaliyet değil,  tam tersine zaman yaratmamız gerekiyor. Tiyatroda bizi tabii başka dünyalara götürüyor, başka başka hayaller kurduruyor. Bizi içinde bulunduğumuz yaşantıdan, bazen işte üzüntü oluyor, dert oluyor, bazen neşe olıuyor, bizi bulunduğumuz ortamdan uzaklaştırıyor. Tekrar hayırlı olmasını diliyorum, tekrar saygılarımı sunuyorum.” dedi

Aksal’dan sonra söz alan Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler de “Bu güzel mekanı Keşanlıların hizmetine sunan değerli belediye başkanımızı tebrik ediyorum. Öncelikle Az önce Kent Müzesi’ni de beraber gezdik, orada projeksiyonlarını dinledik başkanımızın. Edirne’nin lokomotif gücü olan bir Keşan ilçemiz, aynı zamanda tarihi ve sanat yönünden özel yerleri bünyesinde barındıran bir ilçe olma yolunda hızla ilerliyor. İnşallah biz de sayın belediye başkanımıza her türlü konuda desteklerimizi sunacağız. Birlikte çalışacağız.Eski Yunan’da bağ bozumu Tanrısı Dionysos ile başlayan tiyatro macerası dinsel bir görünümden bugün daha modern bir hale gelmiş, kendi kültürümüzü ve orta oyunları, meddahlar, kukla gösterileri Anadolumuz da tiyatro oyunu , bize anımsatan gelişmeler olarak karşımıza çıkmış. Hacivat ve Karagöz’ü de kesinlikle unutmamamız gerekiyor.  tiyatro hayatın gerçeklidir. Bizi anlatan, insanları eğiten en önemli araçlardan bir tanesi tiyatro. Tiyatro modern toplumların her zaman en üst düzeyde ilgi gördüğü, sanatsal aktiviteler olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu alanda modern tiyatronun da ilk temsilcisi Şair Evlenmesi ile Şinasi’tş görüyoruz ve bugünkü halinde artık modern bir sanat haline geliyor tiyatro. Umarım burada devlet tiyatrosu’nun dışında sayın başkanımız genç tiyatrocular yetiştirir, gençlere önem verir, yerel ekiplerinde burada çalışması,  burada görev alması, okullarımızla birlikte, tiyatro kulüpleri ile işbirliği içerisinde olması yerel grupların çıkması Keşan’ın sosyal ve kültürel hayatına çok üst düzeyde katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Hepinize çok çok teşekkür ediyorum. Sayın milletvekilimizin bize desteklerinden dolayı her  konuda desteğini yanımızda hissetmekten de gurur duyuyorum. Hepinize iyi seyirler diliyorum.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile Merhum Selim Sesler’in oğlu Ramazan Sesler, tiyatro sahnesinin perdesini ilk kez birlikte açtılar.

Daha sonra Diyarbakır Devlet Tiyatrosu tarafından “Otelde Cinayet” adlı oyun sergilendi ve izleyicilerden büyük alkış aldı.

Oyunun ardından sahneye çıkan Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, oyunculara çiçek takdim ederek teşekkür etti ve oyuncularla birlikte seyirciyi selamladı.

Açılışa; Edirne Vali Yardımcısı Yusuf Güler, AK Parti Edirne Milletvekili ve KEFEK Başkanı Fatma Aksal, Keşan Kaymakamı Cemalettin Yılmaz, 4.Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Mustafa Özay, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Beyendik Belediye Başkanı Muhammet Örnek, Keşan belediye Başkan Yardımcısı Yakup Balcı, Tahir Özçınar ve Ali Ünal, Devlet Tiyatroları Genel Müdür Yardımcısı Aydın Özdemir, Keşan Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Sesli, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Gürcan Kılınç, Merhum Selim Sesler’in oğlu Ramazan Sesler ve ailesi ile İl Genel Meclis Üyeleri, Borsa oda başkanları, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, basın mensupları ve 400’e yakın vatandaş katıldı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.