DOLAR 32,5740 0.09%
EURO 35,0694 0.44%
ALTIN 2.427,050,17
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2092323-3,11%
Edirne
21°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Şen, “İşten çıkarmalar yasaklanmalı”

Şen, “İşten çıkarmalar yasaklanmalı”

ABONE OL
3 Nisan 2020 12:16
Şen, “İşten çıkarmalar yasaklanmalı”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

DİSK Trakya Bölge Temsilcisi Salim Şen, işten çıkarmalar yasaklanmalı ve zorunlu mal ve hizmet üretimi dışında tüm işlerin en az 15 gün süreyle durdurulması gerektiğini belirterek, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin salgınına karşı etkin bir mücadele için alınan önlemlere ek olarak çalışma hayatına ilişkin önerdiği tedbirleri sıraladı.

DİSK (Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu) Trakya Bölge Temsilcisi Salim Şen, KESK (Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu), TMMOB (Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği) TTB (Türk Tabipleri Birliği) adına açıklamada bulundu.

Şen açıklamasında “Ülkemizi ve bütün dünyayı tehdit eden Covid-19 salgınına karşı etkin bir mücadele için alınan önlemlere ek olarak çalışma hayatına ilişkin aşağıdaki tedbirlerin de hayata geçirilmesinin önemli olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Çalışma hayatında alınacak bu tedbirler hem salgının yayılmasını engellemek hem de işçilerin ve tüm çalışanların sağlığını ve işini korumak açısından gerekli olduğuna dikkat çeken Şen, şunları söyledi;

Salgını önleme konusunda kamu otoritelerinin gerek sosyal yaşam için gerekse işyerlerindeki üretim süreçlerini kapsayan iş sağlığı ve güvenliği için aldığı ve alacağı tedbirleri hayati önemde görüyoruz.

Ülkemizin en kısa sürede ve el birliği ile bu ağır felaketin üstesinden gelmesi dileğiyle aşağıdaki tedbirlerin alınmasını kamuoyunun ve yetkililere sunuyoruz.

Temel, zorunlu ve acil mal ve hizmet üreten işler dışında bütün işlerde salgın süresince çalışma acilen durdurulmalıdır.

Salgın süresince işten çıkarmalar yasaklanmalı, küçük esnaf desteklenmeli, çalışanlara ücretli izin verilmeli ve işsizler için ise koşulsuz işsizlik maaşı ödenmelidir.

Tüketici, konut ve taşıt kredileri ile kredi kartı borçları ve elektrik, su, doğalgaz ve iletişim faturaları salgın riski boyunca faiz işletilmeden ertelenmelidir.

Bu süreçte özel sağlık kuruluşları kamu kontrolüne geçirilmeli, yurttaşların sağlık hizmetlerine erişimi istisnasız ve ön koşulsuz bütünüyle parasız olmalıdır.

Salgınla mücadelede koordinasyonda katı bir disiplin uygulanmalı, bilimsel yaklaşım ve bilgi paylaşımında açık ve şeffaf olunmalıdır. Güven kriteri haline gelen Covid-19 testleri konusunda bilimsel-yaygın-hakkaniyetli ve sonuçların hızla açıklandığı bir işleyiş hakim kılınmalıdır.

Başta hekimler, sağlık ve belediye çalışanları ile tüm zorunlu işlerde koruyucu ekipman olmak üzere bütün eksiklikler giderilmeli, herhangi bir aksama yaşanmayacağına dair güven verilmeli ve bu işlerde çalışan herkes düzenli olarak testten geçirilmelidir.

Salgın dönemlerinde dezavantajlı kesimler olarak kabul edilen; hiçbir geliri ve birikimi olmayan yoksullar, göçmenler ve tutuklu/hükümlüler için yaşamlarını ve sağlıklarını koruyacak fiili ve yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir.

Harun Aker

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.