DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20797541,51%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

SES, Edirne’den ‘ek ödeme’ eylemi

SES, Edirne’den ‘ek ödeme’ eylemi

ABONE OL
18 Ekim 2021 12:39
SES, Edirne’den ‘ek ödeme’ eylemi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Edirne Şube Başkanı Aynur İskar, ‘ek ödeme’, ‘3 ay süreyle tavandan ödeme’ uygulamaların sağlık çalışanları arasında adaletsizliğe neden olduğunu iddia ederek, “Yapılması gereken temel ücretlerin arttırılmasıdır” dedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyesi yaklaşık 20 sağlık çalışanı, Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi önünde bir eylem gerçekleştirdi. Sağlık çalışanı üyeler burada, Performans adaletsizliğine son, insanca yaşayacak temel ücret’, Performans iş barışını bozar’ şeklinde yazılı pankart ve dövizler açtı. Burada bir basın açıklaması yapan, Ses Edirne Şube Başkanı Aynur İskar, ek ödemelerin pandemi öncesinde de sorun kaynağı olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Salgın sürecinde, Sağlık Bakanlığı’nın güya sağlık emekçilerini ödüllendirmek iddiası ile ortaya attığı “üç ay süreyle tavandan ödeme” uygulaması mevcut adaletsizliği daha da derinleştirmiş, salgın özgülünde yeni sorunlar ekleyerek devam etmiştir. Salgındaki emeğimizi, aldığımız riski performans terazisi ile ölçmeye kalkanlar, alanda canla başla her türlü risk altında çalışan sağlık emekçilerini bir kez daha yıkıma uğratmıştır. Ne mi olmuştur? Sağlık hizmeti ekip işi olmasına, ekibin tüm parçaları benzer riskler altında çalışmasına rağmen bu bütünlük göz ardı edilmiştir.

HAYAL KIRIKLIĞI VE ÖFKE YARATMIŞTIR

Meslek grupları arasında farklı ödemeler olduğu gibi, aynı meslek grupları içerisinde hatta aynı riskli servislerde çalışanlar arasında dahi uçurumlar yaratılmıştır. Bir prof ya da doçent 20-25 bin TL, uzm hekim 13-16 bin TL, asistan hekim 8-10 bin TL alırken hemşire, ebe, teknisyen, tekniker grubu 700- bin 500 TL arası ücret almış, temizlik personeli, veri giriş personeli, güvenlik görevlisi, taşeron çalışanları, ASM çalışanları ve ortak kullanım kapsamında olmayan üniversite hastaneleri çalışanları hiç ek ödeme almamıştır. Bu durum canlarını ortaya koyarak çalışan sağlık emekçileri arasında elbette ki hayal kırıklığı ve öfke yaratmıştır.

YAPILMASI GEREKEN TEMEL ÜCRETLERİN ARTTIRILMASIDIR

Yaşanan bu son gelişme de göstermektedir ki, döner sermaye kapsamındaki ek ödemeler sağlık emekçilerinin ekonomik kayıplarının artmasına neden olmaktadır. Nihayetinde pandemi ile mücadele kapsamında uygulanan tavandan ödeme adaletsizliği gidermemiş, aksine arttırmıştır, Yapılması gereken temel ücretlerin attırılmasıdır.”

Hüsnü SARIGÜL

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.