DOLAR 32,5393 0.16%
EURO 34,9590 -0.05%
ALTIN 2.457,810,90
BIST 9.875,451,63%
BITCOIN 20864981,08%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sıcaklarda hayvanlarda verim düşüyor

Sıcaklarda hayvanlarda verim düşüyor

ABONE OL
26 Temmuz 2021 11:27
Sıcaklarda hayvanlarda verim düşüyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Bölge Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Cengiz Çakır, aşırı yoğun sıcaklar sebebiyle hayvan yetiştiricilerine seslenerek süt ve et üretiminde düşüş olacağını işaret ederek uyarıda bulundu.

Yaz aylarında yaşanılan sıcaklıkların 39 dereceye kadar ulaşması ve bunun insanlar kadar hayvanlara da yansıması olduğu öğrenildi. Büyükbaş hayvan yetiştiren çiftliklere seslenen Başkan Çakır, “Hava derecesinin 2-3 derece artması süt veriminde, et veriminde gerilemeye sebebiyet veriyor. Yetiştiricilerin daha çok hayvan barınakları yenilemek, gerekli fan sistemleri, gölgelikler kullanmak gerekiyor” şeklinde seslendi.

“EDİRNE VALİLİĞİ ARTAN SİNEK POPÜLASYONU İÇİN KÖYLERE EL ATMASI GEREKİYOR”

Yağışların azalıp sıcaklıkların artmasıyla sinek popülasyonunun artışına dikkat çekerek Valiliğin köylerde ilaçlama konusunda destek vermesi gerektiğini söyleyen Çakır, “Şu an ciddi anlamda yağışlı mevsimleri geçtiğimizden dolayı köylerde, arazide tabi şehirlerde de yansıyacak ciddi bir sinek popülasyonu arttı sıcakla birlikte. Korkunç bir sinek popülasyonu var. Köylüler kendi imkanlarıyla mücadele etmeye çalışıyorlar ama yeterli kalmıyor. Bizimde isteğimiz ilaçlama konusunda Valiliğin el atması. Şehirlerde belediye zaten üstüne düşen görevi yapıyor” dedi.

“SICAK STRESİ HAYVANLARDA VERİMİ DÜŞÜRÜYOR”

Sıcakların artması ile hayvanlarda üreme, et ve süt veriminin düşüklüğüne işaret ederek çiftliklerde sıcaklardan korumak için birtakım önlemler alınabileceğini dile getiren Çakır, “Sıcak ortamlarda büyük baş çiftliklerde gerekli soğutma, fan, su püskürtme kullanılıyor. Bu tabii ki hayvanlardaki sıcak stresi verim kaybına neden oluyor öncelikle. Örnek hava derecesinin 2-3 derece artması süt veriminde, et veriminde gerilemeye sebebiyet veriyor. Üreme anlamında hayvanların döl tutmamasına sebebiyet veriyor. Sıcak stresine bağlı olarak hayvanlar yem tüketimini azaltıyor, örneğin yiyeceği yemin yarısını tüketiyor. Yarısını tükettiği için süt ve et veriminde tamamen olumsuz dönüş veriyor. O yüzden biz yetiştiricilerin daha çok hayvan barınakları yenilemek, gerekli fan sistemleri, gölgelikler kullanmak gerekiyor. Çünkü ortalaması şu an 35 derece sıcaklık oluşan günlerimiz oluyor. Bu dönemde evde baktığımız kedi köpek dahi olsa geçerli. Sonuçta kürkü olan bir hayvan. Onları kendimizle kıyaslamamız gerekiyor, kedimiz köpeğimiz varsa yaşadığı ortamı orta sıcaklıkta tutmamız gerekiyor ki daha uzun yıllar bizimle birlikte olsunlar” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.