DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2066877-0,41%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sıcaklık farkı çeltiği etkilemedi

Sıcaklık farkı çeltiği etkilemedi

ABONE OL
15 Eylül 2021 10:51
Sıcaklık farkı çeltiği etkilemedi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Uzun zamandır gece gündüz sıcaklıklarında 15 derece kadar farklar yaşandığını söyleyen Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, gece gündüz farklılıklarının ayçiçeğini etkilediğini ancak hasadı yapılacak olan çeltiği bu yıl etkilemediğini söyledi.

Gece gündüz arasındaki sıcaklık farklılıklarının verimi etkilediğini söyleyerek 1 ton alabilecek ürünü 600-700 alınabildiğini dile getiren Arabacı şu an çeltikte sıkıntı olmadığını ifade etti.

“HAVA ŞARTLARI 1 TON ALINACAK ÜRÜNÜ 600-700 TONA DÜŞÜREBİLİYOR”

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, “Bizim şu anki süreçte değerlendirme yaparsak gece gündüz sıcaklığı için en son çeltik hasadımız olacak. Zaten oda tane doldurmuş durumda. Çok nadirdir geç ekiliş tane olarak dolduramayan ürün. O yüzden çok etkileyecek bir pozisyon yok. Ama bizim Edirne olarak uzun yıllardan beri gece gündüz arasında 15 dereceleri bulan farklılıklar var. O yüzden bu hava şartlarına uygun çeşitler yetiştirilip onlar ekiliyor zaten bölgemizde. O yüzden gece gündüz sıcaklık farklılıklarının şu an etkilediğini söylemek zor. Ama zaman zaman tabi ki tam tane tutma döneminde duman gelip sis oluyor kesinlikle o yılki verimimiz düşüyor. Çeltikte bir bakıyorsunuz 1 ton alırım diyorsunuz ama hasada girdiğinizde 600-700 kilo gibi alabiliyorsunuz. Çünkü burada oluşan gece gündüz farklılıkları. O esnada sisin olması. O dönemdeki gelişimden dolayı hava farklılıkları tamamen etkiliyor bunu. Ama yapış olarak baktığımızda biz zaten geçtiğimiz kış aylarında hasat dönemine kadar iyi bir yağış aldık. Bu konuda sıkıntı yok. Fakat bu da hasat döneminden sonra çok yeterli yağış alamadık ve aşırı sıcaklar geldi. Mesela bugün ayçiçeğindeki düşüşün sebebi bunlardır. Bu süreçte bir yağmur daha çarpsaydı tam ayçiçeği tane doldurma döneminde çok iyi gelecekti. Ama yağmur yok, yakıcı sıcaklar geldi. Ve ayçiçeği üzerinde kurudu. Normalde döker çiçeğini ayçiçeği. Bir anda kavruldu diyebiliriz. Bu hava şartları ürün yetişmesinde çok etken” şeklinde sözlerini sonlandırdı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.