DOLAR 32,4755 0.06%
EURO 34,8770 0.18%
ALTIN 2.478,530,68
BIST 9.530,47-0,18%
BITCOIN 2013058-2,96%
Edirne
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Söğütlük için imza topladılar

Söğütlük için imza topladılar

ABONE OL
19 Kasım 2022 10:59
Söğütlük için imza topladılar
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Söğütlük Doğal Kalsın Platformu tarafından Saraçlar Caddesi’nde imza standı kurularak Edirne Kent Ormanı’nın Millet Bahçesi olmaması konusunda basın açıklaması düzenlendi. Millet Bahçelerinin genelde afet durumunda toplanma alanı olarak kullanıldığını, Kent Ormanı’nın sel felaketi ile sürekli karşılaştığı için taşkın sahası olarak afet toplanma bölgesi olamayacağını söyleyen Söğütlük Doğal Kalsın Platformu adına Ziya Gökerküçük, “Millet bahçeleri halkı doğa ile buluşturan yerde olmalı. Yani Edirneli’nin doğa ile zaten buluştuğu Söğütlük Ormanı ve taşkın alanı bölgesi, kısaca Meriç kenarları olamaz. Saraçlar Caddesi ve Söğütlük kent ormanı girişi olmak üzere kentimizin çeşitli noktalarında ıslak imza toplamaya ve kentlilerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz”şeklinde değindi

“SEL TEHDİDİ OLAN YERE MİLLET BAHÇESİ OLMAZ”

Gökerküçük, “Aylardır söylüyoruz ve gerekirse daha aylarca da söyleyeceğiz. Akıl, bilim, hukuk ve kentlilerin görüşlerine uygun olmayan Söğütlük Millet Bahçesi projesinden vazgeçin. Nedenlerini aylardır belirtiyoruz. Söğütlük özel bir yerdir. Sadece Söğütlük mü? Taşkın sahası olan Söğütlük ve çevresine, Meriç Nehri’nin Karaağaç tarafına Millet Bahçesi olmaz, olamaz.  Taşkın sahası doğal bir durumdur ve canlı-cansız varlıkları ile kendine has bir habitattır. O nedenle Söğütlük en önemli yer olmakla birlikte taşkın sahaları önemlidir. Amaç Edirne’de taşkın alanlarını yok etmek ise yetkililer bunu kentlilerle paylaşmalıdır. Çünkü sonucu oraya doğru gidiyor.  Önce Meriç’in taşkın alanına geçmesini önlemek amacıyla üstten taşkın mili gelmesi önlenmeye çalışıldı, sonrasında fore kazıklarla alttan su geçirgenliğine engel olundu. Bunları önleyemedik ne yazık ki. Ama daha ilerisi, taşkın ormanı Söğütlük ve taşkın bölgesindeki tüm ağaçların kurumasına neden olabilecektir. Bilim böyle diyor ki Kent Konseyi’nin Söğütlük konulu panelinde bilim insanlarını dinledik. Söğütlük Doğal Kalsın Platformu olarak kentimizde yeşil alanların olmasını candan istiyoruz. Bu ister millet bahçesi olsun ister başka bir adla olsun. Ancak millet bahçelerinin nerelere yapılacağı konusu tartışmaya kapalıdır. Çünkü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından paylaşılan millet bahçeleri rehberinde; “Millet bahçelerinin; halkı doğa ile buluşturan, rekreasyon, aktif yaşam ve sosyalleşme gereksinimlerini karşılayan, içinde yer aldığı kentlerin simgesel yeşil alanları olması amaçlanmaktadır” ifadeleri kullanılmaktadır. (https://webdosya.csb.gov.tr/db/mpgm/editordosya/milletbahcesirehber.pdf) Bu cümleden hepimiz anlıyoruz ki; millet bahçeleri “halkı doğa ile buluşturan” yerde olmalı. Yani Edirnelinin doğa ile zaten buluştuğu Söğütlük Ormanı ve taşkın alanı bölgesi, kısaca Meriç kenarları olamaz” dedi.

“ISLAK İMZA TOPLAMAYA KENTLİLERİ BİLGİLENDİRMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Yeşil alanların yapılmasını herkesin istediğini ancak Kent Ormanı’nın Millet Bahçesi yapılmasına uygun olmadığını topladıkları imzalarla halkı bilgilendirerek duyurmaya devam edeceklerini kaydeden Gökerküçük “Millet bahçeleri ile ilgili bakanlığın web dosyasını incelediğimizde millet bahçelerinin aynı zamanda ‘gerektiğinde afet toplanma alanları olarak da kullanılabilen’ olacağından kent içinde olması zaruridir. Kaldı ki Söğütlük ve taşkın sahası zaten adı üzerinde afet bölgesidir. Edirne’mizin en önemli afet riski seldir ve sel bölgesine toplanma alanı da olacak millet bahçesini düşünüyorsunuz.  Söğütlük Doğal Kalsın Platformu, her kentliye ulaşamamış olabilir. Ama aklın, bilimin, hukukun ve kentlinin vicdanını seslendirdiğimizden eminiz. Projeye katkı sunma zorunda kalan kurumların da siyasi baskılar olmazsa taşkın sahasındaki bu projeye olumlu onay vereceğine inanmıyoruz. Evet, kentimize yeşil alan yapılsın. Bir tane değil, birkaç tane yapılsın. Sanırız herkes merkezi ve yerel iktidardan bunu bekliyor zaten. Nereye yapılabilir sorusunun yanıtı çok açık. Millet Bahçesi nereye olmalıdır? Aslında bunun cevabı net. Kent nüfusuna uzak olan Söğütlük ve taşkın alanına olmamalıdır. Kentin tarihi alanları da maalesef uygun değil. Çünkü SİT alanı ve kazı yapılamaz ki zaten 25 Kasım stadı dışında uygun genişlikte alan yok.  O zaman zorunlu ve gerekli bölge yeni yerleşim bölgesi. Zaten kentin nüfus yoğunluğu bu bölgede ve her gün yeni yeni yapılarla otobana kadar kentimiz uzadı. Bu yapılarda yaşayan kentlilerimiz için yeni yeşil alanlara acilen ihtiyaç var. Buyurun size tek millet bahçesi değil, bahçeleri yapılacak kadar uygun alanlar.  Söğütlük Doğal Kalsın Platformu olarak kentin sesi, kentlilerin vicdanı ve akıl, bilim, hukuk kılavuzluğunda yetkili makamlara sesimizi duyurmaya devam edeceğiz. Yaptığımız program gereğince; başta Saraçlar Caddesi ve Söğütlük kent ormanı girişi olmak üzere kentimizin çeşitli noktalarında ıslak imza toplamaya ve kentlilerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Ayrıca sosyal medya sayfasından da sanal imza kampanyamız devam ediyor. Daha farklı etkinlik ve itirazlarımız da devam edecek. Hukuki yönden de her türlü başvuruyu hukuk grubumuz yapıyor ve yapacak. Biz inandığımız yoldayız ve eminiz ki kentini seven siyasi iktidar sorumluları da inancımıza destek verirler ve yapılaşmanın yoğunlaştığı bir alana acilen millet bahçesi yapma kararını alırlar” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.