DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2041140-1,05%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sokaklarda geçen 50 yıl

Sokaklarda geçen 50 yıl

11 yaşında kaybettiği babasının yükünü omuzladı

ABONE OL
21 Şubat 2024 10:22
Sokaklarda geçen 50 yıl
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Babasının vefatıyla 11 yaşında seyyar arabayı devralan ve ‘Aynalı’ lakabıyla tanınan Ümit Aynalı, 50 yıldır sokaklarda meyve ve sebze satarak ailesinin geçimini sağlıyor. 61 yaşına geldiğinde bile hala seyyar arabasıyla hizmet veren Aynalı, yaz kış demeden çalışarak çocuklarını okutup büyüttü. Ayrıca yanında çalıştırdığı elemanına da öğretmenlik yaparak onu destekledi. Ortaokulu bırakmak zorunda kaldığı halde, 50 yıllık seyyar satıcılık hayatını bırakamadığını dile getiren Aynalı, “Ben bırakmak istiyorum ama sokaklar beni bırakmıyor. Ben illa bu arabayı göreceğim her sabah. O benim ekmek teknem, arkadaşım ve iş ortağım” dedi.

“11 YAŞINDA SEYYAR ARABAYI DEVRALARAK ANNEMEDE, EVE DE BEN BAKTIM”

Babasının vefatıyla büyük bir sorumluluğun altına giren ve henüz 11 yaşındayken ortaokulu bırakmak zorunda kalan Ümit Aynalı, sokaklarda seyyar arabasıyla meyve sebze satarak ailesini geçindiriyor. 50 yıldır bu mesleği icra eden Aynalı, “Bu meslek babadan gelme meslek. Babamdan devraldım tezgahı. 11 yaşında babamın vefatı sonrası ortaokulu bırakmak zorunda kaldım. Annemle ben hayatta baş başa kaldık. Babamdan kalan seyyar arabayı alıp meyve sebze haline gittim. Hal başkanına azcık mal alıp gideyim dedim. Babamı tanıyanlar beni çalıştırmak istemedi, harçlık vermeye çalıştılar. Ama kabul etmedim. Evi kendi alın terimle geçindirmek istedim. Ve 11 yaşında başladım sokaklarda hayat mücadelesine. Anneme de eve de ben baktım” şeklinde konuştu.

“SOKAKLARDA KAZANDIĞIM PARAYLA OKUL ARKADAŞLARIMA KALEM SİLGİ ALDIM, ONLAR EN İYİ KURUMLARDAN ŞİMDİ EMEKLİ OLDU”

Okulu bırakmak zorunda kaldığı dönemde bile arkadaşlarını unutmayan Ümit Aynalı, maddi desteğe ihtiyacı olan okul arkadaşlarına yardım eli uzattı. Aynalı, “Ortaokulda matematiğim çok iyiydi. O zaman notlar 10 üzerindendi. Sözel dediğimiz dersler 3-4 iken matematik 10’du benim. Baba vefatıyla bırakmak zorunda kaldım. Ama arkadaşlarımı unutmadım. Maddi durumu olmayan sınıf arkadaşlarıma kalemini silgisini sokaklardan kazandığım parayla alarak destek oldum. Kimisi yönetici, kimisi müdür, kimisi öğretmen oldu. Ve onlar şu an çok önemli kurumlarda en iyi noktalardan emekli oldu” dedi.

“3 ÇOCUĞUMU DA SOKAKLARDAN KAZANDIĞIM PARAYLA BÜYÜTTÜM”

Sokaklardan kazandığı parayla 3 çocuğunu büyüttüğünü ifade eden Aynalı, “3 tane çocuğum var. Çocukları sokaktan kazandığım parayla okutup büyüttüm. Onlar da kendi mesleklerini eline alarak kendi yolunu çizdi. Ben onlar için elimden geleni yaptım. Ailemi kazandığım parayla ayakta tuttum” ifade etti.

“50 YILDA HİÇ TATİL YAPMADIM, İŞİ BIRAKACAĞIM AMA SOKAKLAR BENİ BIRAKMIYOR”

50 yıllık seyyar satıcılık hayatında hiç tatil yapamadığını ve mesleği bırakmak istemesine rağmen sokakların onu bırakmadığını dile getiren Aynalı, “Ben sokaklarda hala mücadele verip evi geçindiriyorum. Bırakacağım ama bırakamıyorum. Sokaklar beni bırakmıyor. İlla her sabah bu arabayı, ekmek teknemi göreceğim. Bu araba benim ekmek teknem, arkadaşım, iş ortağım. Bırakmasam da biraz dinlenmek için ara vermem lazım. 50 yılda 3 sefer denize günü birlik gitmişimdir. Tatil hiç yapamadım. Ömrümü sokaklara ve aileme adadım. 61 yaşına geldim. Sokaklar bana çok şey öğretti. Sokaklarda çok tecrübe kazandım” dedi.

“YANIMDA YETİŞTİRDİĞİM ÇIRAK ŞİMDİ AVRUPA’YA MEYVE İHRACATI YAPIYOR”

Ümit Aynalı, sokaklarda sadece meyve sebze satmadığını, yanında yetiştirdiği çırakların da geleceğe hazırlayacak iş adamına dönüştüğünü belirtti. Aynalı, “İşi olmayan arkadaşlarıma da yanımda para kazandırdım. Benim yanımda çıraklık yapan elemanım Antalya’da patron oldu. Sokaklarda ben yetiştirdim onu. Şimdi meyve sebze işinde toptan işe girdi. Avrupa’ya İhracat yapıyor. 4 tırı, dükkanları var. Bahçeler aldı meyveyi de yetiştiriyor. Çırak ustayı geçmezse sanat ölür diye bir laf vardır. Ben onu yetiştirdim ve o da aldı yürüdü. Bir nevi mesleki öğretmende olduk” şeklinde konuştu.

“BEN KIŞIN SATIŞ YAPMAYI ÇOK SEVERİM, KURT PUSLU HAVAYI SEVER”

Sokaklarda 50 yıllık tecrübesiyle tanınan Ümit Aynalı, yaz aylarını değil kış aylarını tercih ettiğini belirtiyor. Diğer satıcıların dışarı çıkmadığı zamanlarda bile kışın satış yapmayı sevdiğini belirten Aynalı, “Ben en çok kış aylarında satış yapmasını seviyorum. Mal pahalı olur, hava soğuk olur diğer satıcılar çıkmaz. Ben çıkarım. Yazın her şey bol, herkes sahaya çıkar ama kışın kimse çıkmak istemez. Kurtlar puslu havayı sever” ifadelerini kullanandı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.