DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2033424-2,97%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Son gelir kapısı gurbetci

Son gelir kapısı gurbetci

ABONE OL
20 Ağustos 2019 14:05
Son gelir kapısı gurbetci
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’deki tüm festivallerin bitip, okulların tatil olması ve askeriyenin erken terhis sebebi ile şehrin boşalması sonrası, Edirne Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Kemal Cingöz, Edirne esnafına çağrıda bulunarak, gurbetçilere güler yüzlü ve kaliteli hizmet yapılması konusunda uyardı.

Okulların kapanması, yazlıkçıların gidişi, askerliğin 6 aya düşmesi ve son festival Kırkpınar’ın bitmesi ile boşalan Edirne’de, kent esnafının yaz sezonu boyunca son umudu gurbetçiler ile Yunan ve Bulgar kaldı.

Başkan Cingöz gurbetçilere güler yüzlü ve kaliteli hizmet yapılması konusunda uyardı. Yurtdışı harcının 15 liradan 50 liraya çıkmasını değerlendiren Başkan Cingöz, keyfi çıkanlar açısından yurtdışı yerine yurtiçindeki esnafın kazanması açısından olumlu olduğunu dile getirdi. Tarihi köprülere de değinen EDOSOB Başkanı Kemal Cingöz, köprülerin 3 ay değil gerekirse 6 ay kalıp 20 yıl kapatılmadan gitmesini, o mevkideki esnaflarında rahat ticaret yapmasının doğru olacağını söyledi.

“GURBETÇİLERE KALİTELİ, GÜLER YÜZLÜ HİZMET”

EDOSOB Başkanı Kemal Cingöz, “Kırkpınar bitti. Festivaller bitti. Askerler terhis oldu. Öğrenciler de gitti. Vatandaşlar tatile yazlıklarına gitti. Edirne boş kaldı. Esnaflar iş yapamaz hale geldi. Esnafın tek umudu gurbetçiler ve Bulgaristan ile Yunanistan’dan gelecek olan müşterilerdir. Gurbetçi sezonu başladı. Temmuz sonu Ağustos başı gibi geri dönecekler. Ama gurbetçiler Edirne’ye girerken merkeze ne kadar uğrarlar rağbet gösterirler onu bilemeyiz. İnşallah esnaflar açısından gurbetçiler kentimize uğrar ve esnaflar da onları güler yüzlü şekilde karşılar kaliteli ürünler satarsa en azından bir dahaki yıla da uğramaları açısından faydalı olur. Ayrıca gurbetçiler kendileriyle beraber dönüş yapan yakınlarına da Edirne’ye uğramaları için tavsiyede bulunur. Ben Edirne’ye uğrayıp alışveriş yaptım. Memnun kaldım diyerek tavsiyede bulunursa müşteri de artar. Esnaflara seslenmek istiyorum. Alışveriş açısından sadece gurbetçiler kaldı. Onlara iyi davranın, kaliteli hizmet verip kaliteli ürün satın ki memnun kalsınlar bir dahaki seneye de sadece kendileri değil, eşine dostuna da tavsiyede bulunsunlar. Ne kadar fazla gurbetçi gelirse esnaflar için de o kadar avantajlı bir dönem olur. Tatil dönemi olduğu için yabancı müşterilerde de azalma oldu. Ayrıca geçtiğimiz hafta Yunanistan’da seçim yapıldı. Onun da etkisi oldu. Yunanistan’dan Türkiye’ye gelişi ciddi şekilde yavaşlatmıştır” dedi.

“YURT DIŞI HARCININ YÜKSELMESİ, KENTİMİZE KATKI SAĞLAYACAKTIR”

Yurt dışına çıkış harçları 15 lira iken 50 liraya çıktı. Bu durum da keyif ve yemek için yurt dışına çıkanları olumsuz yönde etkileyecektir. Paranın yurt dışında değil, kentte kalmasına sebep olacaktır. Yüzde 220 gibi bir artış oranı oldu. Ama ticaret amaçlı gidip gelenleri etkilemez. Çünkü mecbur gitmek zorunda olacaktır” dedi.

“TARİHİ KÖPRÜLER BİR KEZ KAPATILSIN, HERŞEYİ YAPILSIN 20 SENE GİTSİN”

Tunca Köprüsü’nün tadilat için kapatılması ve iki köprü arası ve Meriç Nehri kenarındaki esnaflarında etkilenmemesi için köprülerin sürekli kapatılmaması gerektiğini savunan Başkan Cingöz; iki köprü arasında esnaflarımız var. O bölge arasında düğün salonları, eğlence mekânları, kafeler, restoranlar, manavlar gibi çeşitli esnaflar var. Bunun yanında üretici var. Üretici de ürününü Edirne merkeze veya şehirlerarası başka bir yere taşıyacaktır. Bu bağlamda sıkıntı oluşacaktır. 3 ay boyunca araç trafiğine kapalı kalacaktır. Köprülerin taşları dökülüyor. Tabii ki bir bakım yapılması şart idi. Ama böyle her yıl belirli zamanlarda kapatılması yerine bir kez kapatılsın ne yapılacaksa yapılsın. Uzun yıllar hizmet versin. Esnaf da bu sıkıntıları yaşamasın. Bana göre doğru olan budur. O bölgedeki esnafların mağdur olmaması açısından geçtiğimiz zamanlarda Sarayiçi’ne kurulan alternatif köprü şimdi burada bir yere kurulabilir” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.