DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20667741,13%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Son yılların en tartışılan eğitim dönemi olacak”

“Son yılların en tartışılan eğitim dönemi olacak”

ABONE OL
15 Eylül 2023 10:41
“Son yılların en tartışılan eğitim dönemi olacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

2023-2024 Eğitim Öğretim döneminin son yılların en zor eğitim dönemi olacağını belirten Eğitim İş Edirne Şube Başkanı Murat Akçay, “Bu eğitim-öğretim dönemi eğitim emekçilerinin onurlu mücadelesiyle, onur mücadelesiyle de anılan bir yıl olacaktır” şeklinde dile getirdi.

“YENİ EĞİTİM DÖNEMİ MEB’İN YARATTIĞI KRİZLERLE BAŞLADI”

Yeni eğitim ve öğretim döneminin, son yılların en zor ve tartışılan eğitim dönemi olacağını savunan Akçay, “Çünkü eğitimde AKP’nin yarattığı ve çözülmediği için kronikleşen sorunlara bu sene yenileri eklenmiştir. Okullar, özellikle deprem bölgesinde eğitim öğretime hazır olmamakla birlikte bu yeni dönemde eğitimin tüm paydaşlarını, öğrenciyi, eğitim emekçisini ve velileri zor günler beklemektedir. Yeni dönemde öğrencileri yine son YKS ile LGS’de kanıtlandığı üzere), kendilerine en temel dersleri ve hatta Türkçe’yi bile öğretmekten aciz olan, bilgi aktarma değil sınav eksenli olduğu halde sınava hazırlamada bile yetersizliği ispatlı olan gerici müfredat beklemektedir. Tarikat maskesi takmış derneklerle imzalanan protokoller ve şaibeli sınavlar beklemektedir. Sosyal devlet ilkesi eğitimde bir kenara atıldığı için kantin fiyatları yüzünden beslenme sorunu, servis fiyatları yüzünden ulaşım sorunu beklemektedir. Yetmezmiş gibi yeni derslikler inşa edilmediği için sınıf mevcutları eğitimi kilitleyecek boyutta artmış durumdadır.

Yüzlerce okul binası birden fazla okulu dolduracak kadar öğrenciye eğitim vermeye çalışmaktadır. İkili eğitim uygulaması nedeniyle yine öğrencilerimizin bir kısmı sabah gün doğmadan okula giderken, bir kısmı hava karardığında evine ancak dönebilecektir. Eğitimi daha da gericileştirerek istediği kindar ve dindar nesli yetiştirmek için afet/salgın demeden uğraşan, her krizi fırsata çeviren iktidar ve onun eksenindeki Milli Eğitim Bakanlığı gözünü yine seçmeli derslere dikmiştir. Seçmeli din derslerini zorunlu hale getirilmiş, ikinci yabancı dil dersleri zorunlu dersler arasından kaldırılmış, bu suretle hem öğrencileri hem de öğretmenleri mağdur edecek düzenlemeye imza atılmıştır. Bu bir yıllık süreçte yeteri kadar KYK yurdu inşa edilmediği ve özel yurtlardaki fiyatlar otel konaklama fiyatlarıyla yarışır hale geldiği için ne yazık ki bu eğitim döneminde üniversite öğrencilerinin barınma sorununun da geçen yıllara göre daha ağırlaşacağı açıktır. Öğrencilerin bu çaresizliklerine bakarak el ovuşturan tarikatlarla ilgili uyarılarımız da MEB tarafından yine kulak arkası yapıldığı için yoksul öğrencilerin bir kısmının yine tarikat yurtlarına ne yazık ki mecbur kalacağı açıkça görülmektedir.

Veliler için de ne yazık ki durum hiç parlak değildir çünkü kötü ekonomi ve kamusal olmayan eğitim politikaları nedeniyle devlet okullarında çocuk okutmak bile ciddi bir masraf haline gelmiştir. Okul hazırlıkları ve okul sürecinde öğrencilerimizin günlük ihtiyaçlarını değerlendirerek yaptığımız piyasa araştırmasına göre, okul ihtiyaçları için yapılan harcamalar; okul öncesi için 9 bin TL, ilkokul için 11 bin TL, ortaokul için 13 bin TL, lise öğrencisi için 14 bin TL’dir. Asgari ücretin 11 bin 402 TL olduğu günümüz koşullarında asgari ücretli bir ailenin, bir çocuğu için maaşının tamamını okul hazırlıklarına ayırması gerekmektedir.  Eğitim emekçilerinin de hem geçim hem de itibarla ilgili sıkıntıları artacaktır. Yurt genelinde kira ortalamaları 12 bin TL’ye ulaşmışken, bir eğitim emekçisinin özellikle atandığı büyükşehirlerde yaşamını sürdürebilmesi mümkün olmaktan çıkmıştır. O yüzden çok sayıda öğretmenin, ikinci il dışı tayin talebinde bulunması, bu geçim açmasının en somut örneğidir. Eğitimde liyakat, öğrencilerimiz için laik, bilimsel, adil, çağdaş, kamusal eğitim, öğretmenlerimiz için saygı ve öğretmenlik için itibar istiyoruz. Alacağız. Dolayısıyla bu eğitim-öğretim dönemi eğitim emekçilerinin onurlu mücadelesiyle, onur mücadelesiyle de anılan bir yıl olacaktır!” diye noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.