DOLAR 32,2590 0%
EURO 34,6939 -0.08%
ALTIN 2.400,720,03
BIST 10.247,75-0,86%
BITCOIN 2008091-2,67%
Edirne
18°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

20:12

AKŞAM'A KALAN SÜRE

Soytürk, “Turist sayısındaki düşüş normal”

Soytürk, “Turist sayısındaki düşüş normal”

ABONE OL
8 Şubat 2020 11:11
Soytürk, “Turist sayısındaki düşüş normal”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yerli ve yabancı turistin alışveriş için geldiği Ulus Pazarı’nı ziyaret eden Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, yılın bu zamanlarında Edirne’ye gelen turist sayasında düşüş olduğunu belirterek, “Yeni yılın bu zamanlarda turist sayısının düşüklüğü normaldir. Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen turist sayısı her yıl ocak ve şubat ayında düşüyor. 2019 yılında da bu böyleydi. Bunu bir nedene bağlamamak gerekiyor” dedi.

Edirne Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, yerli ve yabancı turistlerin alışveriş yaptığı Ulus Pazarı’nı ziyaret etti. Pazarcı esnafını ve pazara alışveriş için gelen müşterilerle de sohbet eden Soytürk, ardından Ulus Pazarı Kooperatif Başkanı Bülent Reisoğlu ile görüştü.

“OTELLERİMİZDE CİDDİ REZERVASYONLAR ALIYORUZ”

Yeni yıl ile bu zamanlarda turist sayısının düşüklüğünün normal olduğunu aktaran Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk, “Bulgaristan ve Yunanistan’dan gelen turist sayısı her yıl Ocak ve şubat ayında düşüyor. 2019 yılında da bu böyleydi. Bir şeye bağlı bir düşüş değil normal oradaki insanların tercihi hava şartları yeni yıl tatilinden çıktılar harcamalarını zaten yaptılar. 2019 yılı ocak ve şubat ayında da kapıdan şehrimize gelen turist sayısındaki azalma normal bir azalma bunu bir nedene bağlamamak gerekiyor. Kış mevsimi olması Bulgar ve Yunan vatandaşlarının yeni yıl tatilinden çıkmış olmaları nedeniyle zaten birtakım harcamalar yaptılar. Ekonomik anlamda zaten harcamalarını yaptılar. Şubatın 3 haftasından itibaren otellerimize ciddi anlamda rezervasyonlar alıyoruz” dedi.

“PAZAR ESNAFIMIZ GELEN YUNAN VE BULGAR TURİSTE İKRAMDA BULUNABİLİR”

Pazar’ı daha hareketli hale getirecek teknikler yapılması gerektiğini söyleyen Soytürk, “Pazar esnafının sorunlarını isteklerini dinledik. Esnafımız memnun kaldılar. Bir şikayetleri olmadıklarını dile getirdiler. Pazar da yapacakları tanıtımlar ile ilgili benim de kendilerine tavsiyelerim oldu. Edirne’nin kültürünü, halk oyununu, müziğini, gastronomisini tanıtabilirler. Gelen Bulgar ve Yunan turistlere ikramda bulunabilirler. Edirne Valiliği ve Ticaret Odası ile birlikte esnaf eğitimlerimiz devam ediyor. Esnaflara güler yüz, iletişim satış teknikleri anlamında eğitimler devam ediyor. Esnaflara pazarda birtakım etkinlikler yapmaları tavsiyelerinde bulunduk. Pazar’ı daha hareketli hale getirebilecek. Çeşitli ikramlarda bulunmaları konusunda tevsilerde bulunduk. Edirne’mizin badem ezmesini, kurabiyesini, halk oyunlarını tanıtın müzik yapın şeklinde tavsiyelerimiz oldu. Esnaflarımız da hoşuna gitti. Önümüzdeki günlerde daha eğlenceli bir hale getirecekler pazarı” dedi.

“HER TURİST KENT İÇİN BİR KAZANIM”

Her turistin kent için bir kazanım olduğunu vurgulayan Ulus Pazarı Kooperatifi (UPEK) Başkanı Bülent Reisoğlu, “İl Kültür Turizm Müdürümüz Kemal Soytürk pazarımızı ziyaret ettiler. Pazar esnafımızla birlikte sohbet ettiler. Müdürümüze ziyaretlerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Sağ olsunlar pazarımızı çarşımızı dolaşıp kentin nabzını tutuyorlar. Alışverişin boyutlarını öğreniyorlar hizmet kalitesini arttırmak adına bu tür çalışmaları destekliyoruz. Esnaflarımızın daha iyi hizmet vermeleri için ticari, kültürel eğitimleri önemli. Biz kooperatif olarak esnaflarımıza yabancı dillerini geliştirmeleri için özel alışveriş sözcükleri içeren sözlükler yaptırdık. Esnaflarımız müşterilerine daha kaliteli daha iyi hizmet verebilsin daha iyi anlaşabilsin diye. Bunlar desteklenmeli tabi ki kente gelen her turist kent için bir kazanımdır. A’dan Z’ye kadar her türlü ticarette suyundan, ekmeğine, etinden, böreğine, otelinden, müzesine her türlü faydası var. Kış olması sebebi ile turist sayısında birtakım azalmalar oldu. Bu normal her sene olan şeyler hava koşulları ve yoğun ticaretin olduğu dönemler yılbaşı tatilleri bitti.  Yoğunluk bitti. Ticaret normal rutine döndü” dedi.

“MART AYI SONUNDA ÇARŞI PAZAR ŞENLENİR”

Döviz kurunda azalma olmadığı takdirde turist yoğunluğunun kendi memleketlerine göre daha uygun alışveriş yaptığı için yoğunluğun bitmeyeceğini söyleyen Başkan Reisoğlu “Ocak, şubat, mart ayları böyle geçer mart ayının sonları doğru havaların ısınması ve ihtiyaçların çoğalmasıyla birlikte yeni sezon ürünleriyle çarşı Pazar şenlenir. Geçen yıl 2019 senesinde açıklanan sayı ile 2020 yılı başlarındaki gelen turist sayıları hemen hemen eş değer. Değişen bir şey yok. Hatta artış var. Euro ve levanın kurunun yüksek olması turistlerin ülkemize gelmesini cazip hale getiriyor. Çünkü paraları değerli olduğu için alım güçleri daha fazla mutlaka geliyorlar. Paraları değer kaybederse ancak gelmezler çünkü aynı fiyatlara kendi ülkesinde de almış olacaklar. Döviz kurunda azalma olmadığı sürece Edirne gibi sınır kentlerinde bu yoğunluklar yaşanacak. Aynı yoğunluk Van ilimizde de var. Sınır ili olması nedeniyle çevre komşu ülkelerden günü birlik ticaret yapmak için gelenler var. Çünkü paraları değerli ya da orada bulamadıkları malları almak alışveriş yapmak için geliyorlar. Bu yüzden Edirne’miz şanslı tabi ticaretin gelişmesi için Edirne’nin gündelik sorunlarının çözülmesi lazım. Otopark alanlarının daha işlevsel hale gelmesi lazım. Hizmet noktasında sayıların arttırılması lazım. Zaten otellerimiz yeteri kadar geliştirildi. Otellere oldukça yatırımlar yapıldı. Daha da geliştirilip yatırım yapılabilir. Edirne bu açıdan şanslı bir il” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.