DOLAR 32,5269 0.31%
EURO 34,8937 0.69%
ALTIN 2.422,351,79
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1866473-3,48%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

STK’lardan Saros çığlığı

STK’lardan Saros çığlığı

ABONE OL
13 Kasım 2021 18:28
STK’lardan Saros çığlığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de Trakya Platformu Yerel Bileşenleri, Saros Körfezi’ne yapılmak istenen FSRU Doğalgaz Limanı ve Kara Boru Hattı inşaatına tepki göstererek, Edirne İdare Mahkemesi’nin acilen yürütmeyi durdurma ve ÇED iptal kararı vermesi gerektiğini söylediler.

Saros Körfezi’ne yapılmak istenen FSRU Doğalgaz Limanı ve Kara Boru Hattı inşaatına yönelik tepkiler sürüyor. Saraçlar Caddesi’nde koronavirüs tedbirlerine uygun şekilde bir araya gelen Sivil Toplum Kuruluşları Saros Gönüllüleri ve Keşan Kent Konseyinin adalet bekleyişi çığlığına destek verdiler.

14 STK ve 4 siyasi partinin imza verdiği ortak metni Edirne Kent Konseyi Başkanı Ziya Gökerküçük okudu.

“MİLYONLARCA İNSANIN TATİLİNİ GEÇİRDİĞİ BİR BÖLGE”

Saros Körfezi’nin dünyada kendi kendini yenileyen üç denizden birisi olduğuna dikkat çeken Gökerküçük, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca; ‘Saros Özel Çevre Koruma Bölgesi’ ve ‘Saros Körfezi Kültür ve Turizm Gelişim Bölgesi’ ilan edilmiş bölge. Ganos fay hattının bulunduğu bölge Her yıl en az iki milyon insanın tatilini geçirdiği bir bölge” dedi.

“ANAYASA’YA, YASALARA AYKIRI OLARAK YAPILIYOR”

Yüzlerce özelliği güzelim yöreye FSRU Limanı ve Kara Boru Hattı yapılmak istendiğine işaret eden Gökerküçük, “Yani 100 bin tonluk dev LNG kargo gemilerinin girebileceği ve patlama riski her zaman olan devasa tesis yapılıyor. Dört ayrı bilirkişi tarafından bilime hukuka, uluslararası sözleşmelere, Anayasa’ya, yasalara aykırı olarak yapılıyor. 45 bin ıslak imzaya, 120 bin internetten toplanan imzaya rağmen yapılıyor” dedi.

“TÜM KÖRFEZİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK”

Projenin Enez’den Gelibolu’ya tüm Körfezi olumsuz etkileyeceği bilinmesine rağmen yapılmakta olduğunu belirten Gökerküçük, “Doğanın zenginliği yok ediliyor. Tarım arazilerine acele kamulaştırma ile el konuluyor. Deniz canlıları katlediliyor. Ormanlar kesiliyor. Ve insanların yaşam alanları işgal ediliyor. Gerekçe; üstün kamu yararı. Kamu yararı denen; Katar doğal gazını depolayıp Avrupa’ya pazarlamak. BOTAŞ bizim vergilerimizle var olan resmi bir kurum. Bir resmi kurum diğer resmi kurumların kararlarını dinlemeyerek, takmayarak inşaata başlamış durumda” dedi.

“SAROS ON YIL SONRA DİLOVASI VE ALİAĞA OLACAK”

Saros’un on yıl sonra Dilovası ve Aliağa olacağını belirten Gökerküçük, “Doğanın öldüğü, canlıların yok olduğu, insanların hastalandığı bir bölge olacak. Çare; Saros Gönüllülerinin, bizlerin, duyarlı yurttaşların yıllardır devam ettiği mücadeleye destek olmak.

Çare; Trakya Belediyeler Birliği ve Marmara Belediyeler Birliği olmak üzere Belediye Başkanı, Belediye Meclis üyeleri, İl Genel Meclisi üyeleri, oda, sendika, dernek, siyasi parti ve tüm sivil örgüt seçilmişleri her yerde her koşulda bu gidişe dur diyelim. Çare; Saros Gönüllüleri tarafından yapılan hukuk süreçlerinde daha önce iptal edilen ÇED raporları gibi; hukuka, bilime ve insan haklarına aykırı inşaatın durdurulması ve Edirne İdare Mahkemesi’nin acilen yürütmeyi durdurma ve ÇED iptal kararı vermesi” dedi.

“SAROS İÇİN ÇIĞLIKLARIN BİRLEŞME BÜTÜNLEŞME ZAMANI”

Saros için çığlıkların birleşme bütünleşme zamanı olduğunu ifade eden Gökerküçük, “Saros için etkili ve yetkililerin vicdanlarını dinleme zamanıdır. Saros için seslerin büyümesi zamanıdır. Edirne’den Saros için bu çığlığa destek veriyoruz. Ve biliyoruz ki burada adı geçsin veya geçmesin kentteki sivil örgütlerin büyük çoğunluğu da bu çığlığa katılıyor. Saros ölüyor, öldürmeyelim. Ses verelim, ses olalım çünkü Saros’u birlikteliğimiz kurtaracak. Adaleti arayalım, adalete güvenelim, adalet talep edelim; Saros’u adalet kurtaracak…”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.