DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20694541,40%
Edirne
17°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Edirnelilerin su çilesi

Edirnelilerin su çilesi

Edirne’de yaşanan su kesintileri vatandaşları isyan ettirdi. Soğuk havada mahalle çeşmeleri önünde evlerindeki ihtiyaçlarını giderebilmek ellerinde bidonlara su dolduran Edirneliler, yaşanan sıkıntının bir an önce son bulmasını isteyerek belediyeye adeta ateş püskürdü.

ABONE OL
6 Aralık 2023 17:10
Edirnelilerin su çilesi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kentte içme suyu şebekesinden çamurlu sular akmasının ardından su sıkıntısı kesintilerle sürüyor. Kıyık Acı Çeşme Sokak’ta vatandaşlar mahalledeki çeşme önünde kuyruklar oluşturdu. Vatandaşlar çeşmeden bidonlara doldurdukları sular ile çamaşır, bulaşık, kişisel temizlik gibi ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

“TUVALETE GİDEMİYORUZ, ÇAMAŞIR YOK, DUŞ YOK, KOMBİYİ KAPATTIK”

Su kesintisi sebebiyle çeşme başında bidonlarla eve su taşıdıklarını, artık çocuklarının okula gitmeye utandığını belirten Naz Karakaş, “Ben gelmeyi düşündüm sabah 6’da çeşmeye ama hastaneye gideceğim diye çıkamadım. Rezillik diz boyu tuvalete gidemiyoruz, çamaşır yok, duş yok, kombiyi kapattık. Kombiler su çekemiyor, donuyoruz elektrikli soba ile içerideyiz. 500 lira her ay su faturası ödüyorum. Büyük tencerelerle su ısıttım çocukları yıkamak için. Çocuklar bana ‘Hintliler’den beter olduk anne’ diyor. Kızım üniversite öğrencisi okula gidecek ‘anne kokuyorum, gitmeye utanıyorum’ diyor. Tencerede su ısıttım yıkadım saçını başını. Devamsızlık yapmasın dersten kalmasın diye. Eşimin üstüne giyecek atlet, kıyafet kalmadı yıkayamıyorum. Allah için namaza duramıyorum, abdestimi alamıyorum, abdest alacak su yok. Teyemmüm edeyim diyorum toprakta bulamıyorum. Allah’a borcumu yerine getiremiyorum. En azından geceleri su geliyordu kalkıyordum çamaşırları, bulaşıkları, banyoyu yıkıyordum. Şimdi başka muhitte oturuyor kardeşim, ‘al çamaşırlarını gel bizde yıka’ diyor. 2024 yılında düştüğümüz hale bakın. El alem Mars’a, biz çeşme başına su kuyruğuna gidiyoruz” diye konuştu

“KAMERA YOK, GÜVENLİK YOK SABOTAJ VAR, İNANMIYORUZ BİZ BUNA”

Sabotaj olduğuna inanmadıklarını, belediyenin kendi ihmali ve gerekli bakımları yapmaması sebebiyle bu olayı yaşandığını söyleyerek tepki gösteren Karakaş “Markette hazır su alacağım 100 lira, her gün 100 lira nasıl dayanacak. Yok tesisin yerine sabotaj yapılmış. İnanmıyoruz biz buna. Güvenlik kameraları, güvenlik görevlin yok mu? Sabotaj olsa biri kötü bir madde katsa içme suyuna demek ki herkes telef olacak. İstanbul Belediye Başkanı olsaydı o şehir ne olacaktı? Ben İstanbul’da da yaşadım. Küçük bir Edirne’yi yönetemiyorsun, İstanbul’u nasıl yönetecektin” dedi.

“HASTALANIRSAK BUNUN VEBALİ KİMİN”

Yaşanan su sıkıntısı sebebi ile yaşlı haliyle çeşmeden eve su taşımaya geldiğini, artık evde yıkanamayan çamaşırlar biriktiğini söyleyen Babademirtaş sakinlerinden Sezai Karataş, “Mahalledeki bu suda içilmiyor bu su ile bulaşık falan yıkıyoruz. Yıkadığımız bulaşıklarda ne kadar hijyen oluyor bilmiyoruz. Hastalanırsak bunun vebalini kim verecek. 70 yaşındayım, arada köyüme gidip oradan su taşıyorum. Evimizde temiz çamaşırımız kalmadı yıkayamayınca birikiyor. Bir an evvel bu çile bu ızdırap bitsin” dedi.

“BU ELEKTRİK FATURALARINI KİM ÖDEYECEK!”

Su faturasının 700 lira geldiğini, şimdi ise elektrikli sobalarla ısınmak zorunda oldukları için yüklü elektrik faturaları geleceğini söyleyen başka bir ev hanımı ise “Ama faturaya geldiği zaman 700 lirayı sayıyor bana. İki artı bir evde oturuyorum, balkonum yok, küçücük bir banyo, 4 kişilik aileyim. Her ay 700 lira fatura ödüyorum ben su için. 700 lira. Getireyim faturaya bakın. Her ay 700 lira fatura ödüyorum. İki artı bir daire. Mahallemin insanını benim evde yıkıyorum ben sanki. 700 lira fatura veriyorum. Balkonum dahi yok. Köydeki yaşantı Edirne’den daha iyi. Hastaneden geldim sıraya girdim. Taşıma suyu ile çocuklara banyo yaptırıyoruz. Başkan gelsin buraya görsün insanların halini. Su deposu olanlara itfaiye ile su gönderiyor, bizde yok. Ölelim mi? Buradaki çeşme kuyruğu bu soğukta bize reva mı? O kamyonlar, tankerleriyle mahallelinin hizmetine sunması gerekiyordu. Biz gidip kamyondan suyumuzu alırdık. Sular varken çamur akıyordu, şimdi su yok. Kombi su çekemiyor çalışmıyor. Elektrikli soba sebebiyle dünyanın elektrik faturası gelecek. Eşim asgari ücretle çalışıyor ben ev hanımıyım nasıl ödeyeceğiz biz bu faturaları?” diye tepkisini dile getirdi.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.