Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği, Gölet alanında görülen yoğun yeşillenme, su yüzeyindeki köpüklenme ve kötü koku nedeniyle Edirne Belediyesi’ne çağrıda bulundu. Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Ayten Eren, vatandaşlardan çok sayıda şikayet aldıklarını belirterek, sorunun bilimsel yöntemlerle araştırılması ve sonuçların kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini söyledi.
Başkan Eren, Suni Gölet’in yalnızca bir peyzaj unsuru olmadığını, aynı zamanda vatandaşların dinlenme, spor ve rekreasyon amacıyla kullandığı önemli bir kamusal yaşam alanı olduğunu ifade etti. Bu nedenle yaşanan durumun sadece estetik veya görsel bir problem olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguladı.
“YANLIŞ KİMYASAL UYGULAMALAR MI YAPILDI? “
Gölette gözlenen yeşillenme, köpüklenme ve kötü kokunun; aşırı alg çoğalması, oksijen yetersizliği, organik madde birikimi, yetersiz su sirkülasyonu veya yanlış kimyasal uygulamalar gibi nedenlerden kaynaklanabileceğini belirten Eren, bu belirtilerin su ekosistemindeki bozulmaya işaret edebileceğini söyledi.
“SU KALİTE ANALİZLERİ KAMUOYU İLE PAYLAŞILMALI”
Edirne Belediyesi’nden kamuoyunu bilgilendirecek açıklamalar beklediklerini kaydeden Eren, son bir yıl içerisinde gölette hangi tarihlerde su kalite analizlerinin yapıldığının açıklanmasını istedi. Analizlerde çözünmüş oksijen, pH, iletkenlik, amonyum, nitrat, nitrit, toplam azot, toplam fosfor, klorofil-a ve askıda katı madde gibi parametrelerin ölçülüp ölçülmediğinin ve sonuçların kamuoyuyla paylaşılıp paylaşılmayacağının da açıklığa kavuşturulmasını talep etti.
“KİMYASAL KULLANILDI MI?”
Göletteki yeşillenme ve köpüklenmenin nedenine ilişkin teknik bir değerlendirme yapılıp yapılmadığını soran Eren, son iki yıl içerisinde algisit, biyosit, dezenfektan, koku giderici veya benzeri herhangi bir kimyasal kullanılıp kullanılmadığının da açıklanmasını istedi. Kullanım söz konusu ise ürünlerin ticari adı, etken maddesi, miktarı ve uygulama tarihlerinin kamuoyuna duyurulması gerektiğini ifade etti.
“GÖLET’İN BAKIM VE İŞLETME PLANI BULUNUYOR MU, ÇOCUKLAR VE EVCİL HAYVANLAR AÇISINDAN RİSK DURUMU NEDİR?”
Eren ayrıca, kullanılan ürünlerin insan sağlığı ve çevre üzerindeki etkilerine yönelik risk değerlendirmesi yapılıp yapılmadığını, gölette çalışan bir sirkülasyon ve havalandırma sistemi bulunup bulunmadığını, günlük devir-daim kapasitesinin ne olduğunu ve dip çamurunun en son ne zaman temizlendiğini sordu.
Gölet için hazırlanmış bir bakım ve işletme planının bulunup bulunmadığının da açıklanmasını isteyen Eren, çocuklar ve evcil hayvanlar açısından herhangi bir risk değerlendirmesi yapılıp yapılmadığının kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini belirtti. Sorunun çözümünde kimyasal yöntemler yerine biyolojik ve ekolojik iyileştirme yöntemlerinin değerlendirilip değerlendirilmediğinin de açıklanmasını talep eden Eren, Edirne Çevre Gönüllüleri Derneği olarak beklentilerinin Suni Gölet’in sürdürülebilir ve çevre dostu uygulamalarla yönetilmesi olduğunu söyledi.
Eren sözlerini, kentin önemli yaşam alanlarından biri olan Suni Gölet’in sağlıklı bir ekosistem olarak korunması tüm Edirnelilerin ortak hakkı ve ortak sorumluluğu olduğunu belirterek noktaladı.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026GÜNCEL
19 Temmuz 2026MARMARA BÖLGESİ
19 Temmuz 2026