Edirne Köy Kalkınma Kooperatifleri Birliği (Köy-Koop) Başkanı Ahmet Erken, açıklanan süt fiyatının kimseyi memnun etmediğini, toplantı ile ilgili herkesin bazı konularda akıl tutulması yaşadığını söyledi.
Önceki gün Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt fiyatını değerlendiren Edire Köy Koop. Başkanı Ahmet Erken, düzenlenen toplantıya Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nin katılmasının, süte verilen desteğin bir kısmının yem fiyatlarına yansıtılması açıklamasının herkeste akıl tutulması yaşattığını dile getirdi.
1 yıl önceki üretime göre 2021’de süt üretiminde yükselme olduğunu, yaşanılan sıkıntının üretimde değil fiyat belirlemeden olduğunu söyleyen Başkan Erken, “Üretici açıklanan fiyattan mutsuz. Bu 7 Haziran’da yapılan toplantıda 2 kuruş kesiliyorsa başka yere mi destek amaçlı kesiliyor, bunu da bilemiyorum. Eğer bu sütü biz üretiyorsak, bu sütün bütün zorluklarına bizler katlanıyorsak, tüketiciye en iyi kalitede süt üretmeye çalışıyorsak, üretici de ürettiği sütün alın terinin hakkını almalıdır” dedi.
“SÜT FİYATLARININ AÇIKLANMASINDAN SONRA HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRUYORUZ”
İki gün önce Ulusal Süt Konseyi tarafından soğutulmuş çiğ süt fiyatlarının açıklandığını hatırlatarak, “Buna istinaden 7 Haziran’da da ön toplantı yapıldı. 7 Haziran’da yapılan ve akabinde 8 Haziran’da bakandan randevu talep edilmesi. Ama bildiğiniz gibi her süt fiyatlarının açıklanmasından sonra hayal kırıklığına uğruyoruz. 2015’ten beri yapılan toplantılarda hiçbir zaman üretici talepleri doğrultusunda fiyat açıklanamadı. Zaman zaman bakan oluruyla süte belirli arz ve talep dönemlerinde desteklemede veriliyor. Biz Bakan yardımcımızında olduğu 7 Haziran toplantısında süt fiyatının günün koşulları doğrultusunda 3,400, 3,500 olması gerektiğini bizim genel başkanlarımız tarafından söylendi. Aynı zamanda 30-40 kuruş desteklemenin de buna göre devam ettirilmesi yanında taleplerimiz, genel başkanımızın ve sivil toplum kuruluşların katılan genel merkez yöneticileri bu doğrultuda talepleri olmuştur. Bunun sonunda da biliyorsunuz iki yıldan beri süt fiyatlarını açıklanmasında gıda izleme komitesi de taraf oluyordu. Gıda izleme komitesi tarafından da enflasyona göre toparlama yapıldığı söyleniyordu. Ama benim de birliğiminde Ulusal Süt Konseyi’ne üye olduğu Ulusal Süt Konseyi’ne üye bir birliğiz. Günde 300, 350 ton arası süt pazarlamaktayız” dedi.
“TMO’NUN KATILIM SEBEBİNİ ÖĞRENİNCE AKIL TUTULMASI YAŞADIK”
Ulusal Süt Konseyi’nin süt fiyatı belirleme toplantısına Toprak Mahsulleri Ofisi’nin katılmasının ve katılma sebebinin sütten kesilen desteğin yem fiyatlarına verilmesi konusunun tüm kesimleri rahatsız ettiğini dile getiren Erken, “Hikmetse bütün yükümlülüklerimizi yerine getirmemize rağmen Ulusal Süt Konseyi toplantılarına bizler davet edilmiyoruz. Sadece Ulusal Süt Konseyi’ne, seçimlerinde seçilmiş olan temsilci, birlik ve merkez birliği yöneticileri katılıyor iki toplantıdır. Tabiki bu toplantıda farklı bir kurumda katıldığı söylendi. Bu da TMO’nun Ulusal Süt Konseyi’nin belirleyeceği gıda izleme komitesinin referans fiyatının belirleneceği toplantıya TMO yetkililerinde katıldığı ifade edildi, Ulusal Süt Konseyi Başkanı tarafından. Bunun detaylarını ben açıklamak istemiyorum. Bunu gerekirse Ulusal Süt Konseyi Başkanı Muhittin Hoca ve, bölgemizin üretici birliklerini bizleri temsil eden Hayrabolulu Teyfik Keskin oradaydı. Niye TMO’nun süt fiyatlarını belirlemede orada olduğunu biz merak ediyoruz. Merak ettik. Ve sonunda dendi ki, yapılacak olan süt referans fiyatının yüksek olmayıp, yem fiyatlarına destek amaçlı süte verilen desteğin bir kısmını yeme destek amaçlı verileceği ifade edilince akıl tutulması yaşadık. Eğer bu sütü biz üretiyorsak, bu sütün bütün zorluklarına bizler katlanıyorsak, tüketiciye en iyi kalitede süt üretmeye çalışıyorsak, üretici de ürettiği sütün alın terinin hakkını almalıdır”dedi.
“SIKINTI ÜRETİMDE DEĞİL, FİYAT BELİRLEMEDE”
Bu yıl ki üretimde yükselme olduğunu, üreticinin mutsuz olduğunu belirterek sıkıntının fiyat belirlemede olduğunu işaret eden Ahmet Erken “Tabiki çiğ inek sütü referans fiyatının açıklanmasında üretici memnun mudur? Bana göre ben memnun olmadığıma göre, üreticime soruyorum, üretici daha da mutsuz. Ama buna rağmen yine bölgemizde süt üretimi devam etmekte. Geçen yılın haziran ayına göre yapılan karılaştırmaya göre, geçen yıl mayıs ayında 1 Haziran’a kadar olan sürede dökülen sütle, 2021 yılı Mayıs ayının 1’i ile 30 Mayıs’a kadar yapılan süt üretiminde 159 ton fark var. 2 günde alınmadığına göre 3’er 100 öyle koyarsak 759 ton 1 yıl Mayıs ayına göre üretimimiz daha fazla. Demek ki sıkıntı üretim tarafında yok. Sıkıntı sütün fiyatının belirleme kısmında”dedi.
“DESTEK NİYE 2 KURUŞUA ÇEKİLDİ, ÇOK MU REFAHA KAVUŞTUK?”
Süt üretiminde bir problem olmamasına rağmen desteğin düşürülmesine süt üreticililerin tepkili olduğunu anlatan Erken “Birden çok bakanlığın müdahil olmasından kaynaklanan sıkıntıdır. Ulusal Süt Konseyi, Tarım ve Orman Bakanlığı’na kalsa, bürokratlarına kalsa belki süt şu an 3,200 değil de 3,500 olabilirdi. Buna rağmen 2020 yılında ilk aylarında 400 lira olan destek daha sonra 30 kuruşa düştü. Ne oldu, çok mu refaha kavuştuk, sütün fiyatı çok mu iyi yukarıya göre de 2 kuruş destek geriledi? Desteğin niye 2 kuruşa çekildiğini biz anlamış değiliz. Ama bunun 7 Haziran’daki toplantıda, bakanlık, sanayici, izleme komitesi ve Ulusal Süt Konseyi de konuyu tartışan kişilerden bilgi almamız gerektiğine inanıyorum. Ben telefon ettiğimde geçici bir cevap verdiler, tatmin olmadım. Ama detaylarını tam bilmediğim için sizlerle paylaşma şansım yok. Biz 3,2’yi kabul etmemiştik. Ama böyle bir fiyat çıktıktan sonra tavır koyacak, sokaklara dökülecek bir şeyimiz yok. Biz üretim yapıyoruz. Üretim kısmında sıkıntı yok. Her ne kadar bir yıl önceye göre süt müstahsili, 1 yıl sonraya göre 200 küsür azalmasına rağmen 750 ton fazla süt üretimi olmuş. Demek ki üretim kısmında sıkıntı olmadı ama bunun sürdürülebilmesi için”dedi.
“SÜTE DESTEKTEN 2 KURUŞ BAŞKA YERE DESTEK AMAÇLI MI KESİLİYOR?”
Ulusal Süt Konseyi’nin açıkladığı desteğin düşürülmesini de sorguladıklarını, Ağustos’ta bir toplantı daha olabileceğini aktaran Ahmet Erken “16 Haziran’da açıklandı süt fiyatları. 16 Haziran’da açıklanan sütte dolar 8 lira 36 kuruştu, şu an 8 lira 70 kuruş. Yani bizim 20 kuruşumuz uçtu iki günde. Bizim tek üzüntümüz bu. Avrupa’da 1 kg süt 35-37 cent. Yani 3,900 liraya gidiyor. Bizde tam 3 lira 4 kuruş olur dye sevinirken 3,2 kuruş diye açıklanınca tabiki hayal kırıklığı yaşıyoruz. 2015’ten beri bayramlarda alınan sütümüz sözleşmemiz olmasına rağmen bu bayramda 2 gün alınmamıştır. 500-600 ton süt alınmadı. Buda üreticinin kaybı demektir. Biz süt sağıldığı gibi üretime geçmelidir. Çünkü hayvan günde 2-3 öğün sağılıyor. Bu sütünde soğutulup pazara arzı olmalıdır. Aksi takdirde üreticiye zarar yazar. Bizim kaba yem fiyatlarımız aldı başını gidiyor. Bu 7 Haziran’da yapılan toplantıda 2 kuruş kesiliyorsa başka yere mi destek amaçlı kesiliyor, bunu da bilemiyorum ama süt fiyatı 3,20 artı 2 kuruş olarak belirlenmiştir. Anormal durum olursa tekrar toplanılacağı ifade edilmiştir. İnşallah böyle olur. Ağustos sonunda bir toplantı yapılabilir. Çalışmalarımız konuyla ilgili olacaktır. Alınan fiyat, fiyattır. Üreticiye hayırlı olsun diyorum. Mutlaka süt fiyatının üretici örgütleri tarafından fikir ve düşünceleri de bölgesel süt fiyatı oluşumunda yapılan girdileri bizlere sorularak fayda getireceği düşüncesindeyim” diyerek sözlerini sonlandırdı.
GÜNCEL
12 Aralık 2024GÜNCEL
12 Aralık 2024GÜNCEL
12 Aralık 2024GÜNCEL
12 Aralık 2024TRAKYA BÖLGESİ
12 Aralık 2024TRAKYA BÖLGESİ
12 Aralık 2024GÜNCEL
12 Aralık 2024