DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 20481770,71%
Edirne
18°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Sütün 7 TL olmasını talep ediyoruz”

“Sütün 7 TL olmasını talep ediyoruz”

ABONE OL
8 Mart 2022 11:14
“Sütün 7 TL olmasını talep ediyoruz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Merkez ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi’nin acilen toplanması gerektiğini belirterek, sütün 7 TL olmasını talep ettiklerini söyledi.

Edirne SÜTÜB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi’nin son toplantısında almış olduğu kararın tekrar güncellenerek hayata geçirilmesini talep ettiklerini belirten belirterek, “Yem maliyetleri çok aşırı derecede yükseldi. Enerji maliyetlerini zaten söylemeye gerek yok. Dünya’da bu kriz devam ediyor. Bizim ülkemizden de daha yüksek rakamlarda enerji bedelleri var. Ama burada üreticiyi de acilen düşünmemiz lazım” dedi.

“Üretim zincirini kırarsak, üretici vazgeçerse bütün hayallerimiz, umutlarımız gelecek nesillerimize de çok olumsuz yansıyacaktır” diyerek konuşmasını sürdüren Suiçmez şunları söyledi;

“Bildiğiniz üzere 8 Aralık 2021 tarihinde Ulusal Süt Konseyi toplandı ve bir karar aldı. Soğutulmuş çiğ inek sütünün litre birim fiyatını 4.70 olarak açıkladı. Tabi bu 4.70 üreticinin eline geçen maksimum 4.60 ve 4.40 geçen yerler de var, Çünkü zaten o köydeki soğutma maliyetlerine göre değişiyor. Ancak o günden bu günümüze geldiğimizde, tabi o zaman elektrik fiyatları filan belirlenmemişti ve Ulusal Süt Konseyinin almış olduğu kararın altında iki tane cümle, yani bu Ulusal Süt Konseyinin almış olduğu karar. ‘Ulusal Süt Konseyi çiğ süt üretim maliyeti öngörülmeyen değişimler görülmesi durumunda yeniden toplanıp karar verecektir. Açıklanan yeni fiyat 8 Aralık 2021 tarihi ile geçerli olması kararlaştırıldı. Aynı toplantıda süt yem paritesinin 1.1 liranın altına düşmesi halinde yani 1 litre süt ile 1 kilo 100 gram yem alamaması durumunda fiyatın yeniden belirlenmesine karar verildi’ diye bu kararı alan Ulusal Süt Konseyi.

“ULUSAL SÜT KONSEYİ ACİLEN TOPLANMALI”

Ben buradan Edirne Süt Üreticileri Birliği olaraktan Ulusal Süt Konseyinin acilen toplanmasını talep ediyorum. Orada aldıkları kararı uygulasınlar. Biz bunu talep ediyoruz. Bugüne geldiğimizde ortalama 4.40 olanları almadım eline geçen parayı.  4.60’tan süt bedeli maksimum ödesin. Bunun üzerinde süt bedeli yok. Hatta Türkiye’nin Trakya’nın haricinde 4.60 ödenen yer yok. 1 kilogram yemin tonu 5 bin 800 lira. Yani 290 lira ortalama hasat. 300 lirayı geçik yemlerde var. Ama biz ortalamasını aldık, 290 lira. Bu bağlamda bunu yem süt paritesine vurduğumuzda 0.79’a geliyor. Yani 1.1’in çok çok altında. Onun için biz diyoruz ki Ulusal Süt Konseyinde taraflar, burada sanayiciler var, STK’lar var, Bakanlık temsilcilerimiz var. Tekrar acilen toplanması ve almış olduğu kararın tekrar güncellenerek hayata geçirilmesini talep ediyoruz. Kesinlikle vakit kaybetmeden yapılmasını acilen yapılmasını istiyoruz. Bunu yaptığımızda 1.1 paritesini yakalamamız için şuan da 1 litre süt maliyeti 1.1 parite. 6.40 yani. Burada yüzde 10’da üreticiye yaşam payı koyduğumuz takdirde bizim talebimiz sütün acilen 7 TL olmasını talep ediyoruz.

“ÜRETİM ZİNCİRİNİN KIRILMAMASINA AZAMİ ÖNEM GÖSTERMEMİZ LAZIM”

Çünkü Dünya’da ve ülkemizde enerji ve hububat ham maddelerinde yaşanan fiyat artışları, Dolar da, Euro da. Burada da yem maliyetleri çok aşırı derecede yükseldi. Enerji maliyetlerini zaten söylemeye gerek yok. Dünyada bu kriz devam ediyor. Bizim ülkemizden de daha yüksek rakamlarda enerji bedelleri var. Ama burada üreticiyi de acilen düşünmemiz lazım. Üretim zincirinin kırılmamasına azami önem göstermemiz lazım. Zaten günümüzde yaşadığımız bir takım bazı olaylar çevremizde savaşlar oluyor. Bu da gıdanın ne kadar önemli stratejik bir durum olduğunu gözler önüne seriyor. Üreticinin sesine kulak verelim. Üretim zincirini kırmayalım.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ VATANDAŞLARINA KARŞI SORUMLULUĞUMUZ VAR”

Durumlar evet pek iç açıcı değil. Zor dönemlerden geçiyoruz. Ama asla üretimden vazgeçmeyelim. Bu durumlar atlatılacak. Ben buna inanıyorum. Kesinlikle üreticinin lehine bu işler düzelecek. Onun için sakın ola elimizdeki özellikle anaç hayvanlarımıza sahip çıkalım. Bu zor dönemler geçecek. Üretim zincirinin kırarsak üretici vazgeçerse bütün hayallerimiz, umutlarımız gelecek nesillerimize de çok olumsuz yansıyacaktır. Bende bir üretici olarak aynı şeyi yaşıyorum. Ben istirham ediyorum, rica ediyorum. Bizi büyüklerimiz yalnız bırakmaz. Biz sesimizi duyuruyoruz, onlarda bu üretim zincirini kırmasınlar. Biz üreticiler olarak 90 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına sorumluluğumuz var. Bu sorumluluğun bilincinde hareket etmeliyiz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.