DOLAR 34,2626 0.33%
EURO 37,6057 -0.48%
ALTIN 2.913,80-0,06
BIST 9.109,342,37%
BITCOIN 21319903.79588%
Edirne
26°

AÇIK

SABAHA KALAN SÜRE

Sütün saklama koşullarına dikkat!

Sütün saklama koşullarına dikkat!

ABONE OL
20 Temmuz 2019 12:00
Sütün saklama koşullarına dikkat!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez, artan hava sıcaklıkları ile birlikte sütün doğru hijyen ve saklama koşullarının sağlanmasının son derece önemli olduğunu belirterek, 36-39 derece arası değişen hava sıcaklıklarında sütlerin, bakteri üretmemesi için sağımın hemen ardından soğutucularda korunması gerektiğini söyledi.

Hava sıcaklıklarının artış göstermesi sebebi ile dökme sütü saklama koşulları konusunda Edirne Süt Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Suiçmez açıklamada bulundu.

Suiçmez, 36-29 derece arası değişen hava sıcaklıklarında sütlerin, bakteri üretmemesi için inek memesinden çıktığı gibi soğutucularda korunması gerektiğini aktardı.

Başka Suiçmez, sütün inekten sağıldıktan sonra değil, belli bir süre dinlendirildikten sonra kısık ateşte kaynatılmasının mantıklı olduğunu da söyledi.

Sokakta süt satanlara da değinen Başkan Suiçmez, kendi üreticisininin süte hile yapmayacağını ancak bu durumlardan fırsatçılık yapabilecek kişiler olabilme ihtimaline karşı bildikleri yerden süt temin etmeleri konusunda önemle uyardı.

“SÜTÜ BELLİ ZAMAN DİNLENDİRDİKTEN SONRA KAYNATMAK EN MANTIKLISI”

Başkan Suiçmez, “Mevsimsel olarak yaz sıcaklarının tam anlamıyla başladığı zamandayız. Termometreler 30-40 dereceyi gösteriyor. Süt ineğin memesinden 30-34 derece arasında çıkıyor. Bu sütün hızlı bakteri üretmemesi için maksimum yarım saat içerisinde bir soğutucuya girmesi gerekiyor. Bu soğutucuda 1 saat içerisinde sıcaklık 4 ile 6 derece arasında soğukluğa düşürülmek zorunda. Bu şekilde bakteriler engellenmiş olur. Süt zaten kendi sıcaklığında çıkıyor. Soğuk zincir dediğimiz olayda da süt sağıldığı gibi pişirilmemelidir. Zaten hava sıcak olduğu için belirli derece korunmadığı zaman mayalasanız da maya tutmaz kesilir ekşimik olur. Sütü belli zaman dinlendirdikten sonra kısık ateşte kaynatmak bu işin en mantıklısıdır. Hızlı bir ateşte kaynatıldığında köpük yapar taşar ve söndürürsün o zaman vitamini kalmaz. Uzun süre kısık ateşte kaynatılan sütte mayalanan yoğurt daha kaliteli ve lezzetli olur” dedi.

“SOKAKTAN SÜT ALIRKEN NEREDEN GELDİĞİNİ MUTLAKA SORUN”

Süt üreticilerinde kendi üreticilerinin hile yapmadığını ancak bazı fırsatçıların süte su da katabileceğini bu yüzden bilinen süt üreticisinden süt alınması gerektiğini dile getiren Başkan Suiçmez, “Ancak Hijyenik koşullarda saklanmayan ve dağıtılmayan sütün bir takım riskleri var. Örneğin sokak sütlerinde ya da nereden geldiği belli olmayan sütlerde bakteri riski olabilir. Sokak sütlerine karşıyım diyemem. Gerçekten kendisi üretici ise onu bilir. Edirne’de herkes üretici burada belki yoktur. Ama büyük şehirlerde hiç ineği yok. Tamamen aracı olarak alıp satışını yapmaya çalışıyor. Belki içine su da katıyor. Bu yüzden bildiğinizden almaktan şaşmayın. Hayvanlara antibiyotik türünden vurulan iğneler var. Hayvanlarda 3 günden 30 güne kadar kalıcı olan antibiyotikler var. Antibiyotik kullandıysa bu da doğal olarak süte geçiyor. Bir ineğin kilosuna göre antibiyotik kullanılıyor. 750 kiloluk bir ineğe vurulan yüksek dozda antibiyotik süte geçtiğinde doğal olarak siz de bunu almış oluyorsunuz. Sizin bağışıklık sisteminize etki yapıyor. Daha sonra kendiniz hastalandığınızda aldığını antibiyotikler size fayda etmiyor. Bunlar olası risklerdir. Antibiyotikli sütten de peynir olmaz, yoğurtta mayalanmaz. Çünkü hayvanda kullanılan antibiyotik sütün içerisindeki bakterileri öldürüyor. Sütün içine su katıp satış yapan bazı fırsatçılar olabiliyor. Burada sokak sütlerinde bunu yaparken kremasını da alıyor” dedi.

“PEYNİRİ SATIŞ FİYATI ALTINDA ALMAYIN”

Kendi fiyatının altında peynir satanlardan bu ürün alınmaması gerektiğini belirten Mustafa Suiçmez, “Peynir alırken de vatandaşlar ucuza kaçmamalı. Piyasa değerlerinin çok altında peynir, kaşar peyniri gibi süt ürünlerinin satışını yapan yerlerden satın almayın. 1 kilo peynirin geçerli bir fiyatı var. 35 liralık bir peyniri gel ben sana 15 liraya vereceğim derse de almayın. Az olsun ama kaliteli ürün olsun. Bir ürün piyasa değerinin altında satılıyorsa onda mutlaka bir hile vardır. Bizim kendi üreticimiz satıyorsa hile yapmaz. Bunu da çok net gönül rahatlığı ile söyleyebiliriz. Ayrıca evde kendi yoğurdunuzu kendiniz mayalayıp taze taze tüketirseniz çok daha kaliteli ve sağlıklı olur. Sokak satıcısından süt aldıysanız o sütün kalitesini de en iyi yoğurt mayaladığınızda anlayabilirsiniz. Süte su kattıysa da bu lezzette belli olur. Sütte hile varsa bir kere yanılır anlarsınız. Hile varsa mayalanmaz, akar”dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r