DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2066877-0,41%
Edirne

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarihi bina kadınlara emanet

Tarihi bina kadınlara emanet

ABONE OL
13 Kasım 2021 11:22
Tarihi bina kadınlara emanet
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Belediyesi tarafından restore edilen Tarihi Elektrik Fabrikası’nın Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun alanın eski mezarlık olduğu yönündeki kararı ile konu mahkemelik olmuş, binada hem nikah kıyılmasına hem de buranın kültür merkezi olarak kullanılmasına izin verilmemişti. Tarihi Elektrik Fabrikası bu kez alınan izinlerin ardından Edirne Belediye Başkanlığı Türk Kültürü El Sanatları Üretim ve Geliştirme Merkezi olarak kadınların hizmetine tahsis edildi.

 “2014’TEN BERİ İNATLA TAKİP ETTİK”

Açılışta konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, tarihi Elektrik Fabrikası’nın, 1929 yılında temeli atılan ve 1965’e kadar Edirne’nin elektrik ihtiyacını karşılayan jeneratörlerin bulunduğu bir bina olduğunu hatırlatarak, “Soldaki depoda su deposu Değil. O dönem mazot yok jeneratörler gaz yağı ile çalışıyordu. Gaz yağı deposu. Böyle tarihi kimlikli, Edirne’ye mal olmuş bir bina. Tekrar restore etmek bize kısmet oldu. 2017 yılında anneler gününde annelerimize armağan olarak açtık. Hem kültür merkezi olarak hem nikah salonu olarak kullanılmaya başlandı” dedi.

“30 YIL BURASI KÖTÜ İŞLERİN YUVASIYKEN KİMSE RAHATSIZ OLMADI”

Önceki projede belediye nikah salonu olmasından da şikayet edildiğini ama önceki metruk halindeyken rahatsız olunmadığına dikkat çeken Başkan Gürkan, “1941 yılında buradaki mezarlar nakledildiği için biz yine de geçmişimize saygıdan ötürü burada alkollü resepsiyonlar yapmadık, müzik çalmadık, eğlence yapmadık. Kuru kuruya nikah törenleri yaptık. Fakat bu birilerini rahatsız etti. 30 yıl burası çeşitli kötü işlerin yuvasıyken kimseyi rahatsız etmedi ama Edirne Belediyesi Recep Gürkan burayı restore edince nikah gibi Türk Milleti’nin çekirdeğini oluşturan, ulvi kutsal bir işi yaparken birilerini rahatsız etti. Şikayet üstüne şikayet, mezarlıkta düğün var diye. 30 kez incelendi. Her seferinde alnımızın akıyla geçtik. Gün geldi bizim burada nikah kıymamızı yasakladılar. Biz Eyvallah dedik. Nikah faaliyetlerini belediyemizin altına aldık, kültür merkezi olarak çalıştırmaya başladık. Ona da itiraz ettiler. Mahkemeler, mahkemeler. Burada kazandık bir üst mahkemede iptal ettiler. Kadın merkezi yapalım dedim ona da itiraz ettiler. Türk Kültürü ve el sanatları merkezi yapalım. Ya yeni bir yol aç ya da yoldan çekil. Biz önümüze engel konuldukça yeni bir yol açmaya gayret ettik, etmeye devam edeceğiz. En sonunda Türk Kültürü ve El Sanatları Merkezi olarak bugün açılışını yapıyoruz” dedi.

“TÜRK KÜLTÜRÜ LAFINDAN RAHATSIZ OLAN BAŞKA ÜLKEYE GİDECEK”

Türk Kültürü Merkezi olmasından da şikayet edildiğini anlatan Gürkan, “Burasını Edirne’nin kadınlarına armağan ve emanet ediyorum. Bu fonksiyonu da şikayet ettiler. Halbuki bu fonksiyonu veren Kültür Varlıkları Koruma Kurulu. Türk Kültürü neyi rahatsız ediyorsa, bu kültür merkezi olmasını da şikayet ettiler. Burası Türkiye Cumhuriyeti. Türk Kültürü lafından rahatsız olan başka ülkeye gidecek. Yolu açık olsun. Ama bizler Türk Kültüründe Mustafa Kemal’in ismini kadınlarımızla yaşatmaya devam edeceğiz. Mücadele bitmez. Cumhuriyetin 98.yılındayız. Yakın zamanda 100.yılını kutlayıp ikinci yüz yıla geçeceğiz. Cumhuriyet kurulmadan öncede, kurulduktan sonrada karşı çıkanlar oldu. Biz inancımızı yitirmedik. Söz konusu olan Cumhuriyetse, söz konusu olan aydınlanmaysa biz tarafız. Ömrümüzün sonuna kadarda taraf olmaya devam edeceğiz” dedi.

“EDİRNE’NİN SAYGI DEĞER KADINLARI, BURASI SİZİN”

Selimiye Cami çevresi düzenleme projesi sebebiyle önceki Kadın Emek Evi’nin yıkılmasından dolayı buraya tahsis edildiğini söyleyen Gürkan, “Edirne’nin saygı değer kadınları, burası sizin. Burada el emeğinizle, göz nurunuzla ürettiklerinizi özgürce değerlendireceksiniz. Kadın Aile Hizmetleri Müdürlüğü’müzün koordinesinde denetiminde. Burada her türlü etkinliğinizi özgürce yapabileceksiniz. Daha önceki emek evi Selimiye düzenleme projesi kapsamında yıktık. Ama burası onun yaklaşık 5 katı büyüklüğünde daha güzel, daha merkezi bir yer. Ruhu olan bir bina. Edirne’nin tarihi geçmişinde yeri olan bir bina burası. Yolunuz açık olsun. Yolunuz Mustafa Kemal’in yolu olsun” dedi.

Gürkan konuşmasının ardından Edirne Belediye Başkanlığı Türk Kültürü El Sanatları Üretim ve Geliştirme Merkezi’nin açılışını kadınlarla birlikte yaptı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.