DOLAR 32,3408 0.18%
EURO 35,1444 -0.16%
ALTIN 2.233,85-0,42
BIST 8.734,090,18%
BITCOIN 2058050-5,83%
Edirne
11°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarihi çarşıda ‘siftah’ sürprizi

Tarihi çarşıda ‘siftah’ sürprizi

ABONE OL
10 Kasım 2021 23:01
Tarihi çarşıda ‘siftah’ sürprizi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Fatih Sultan Mehmet döneminden beri devam eden, ancak günümüzde unutulan ‘siftah’ geleneği Edirne Ülkü Ocakları üyeleri tarafından yaşatılıyor. Sabahın erken saatlerinde tarihi Ali Paşa Çarşı’na gelen Ülkü Ocakları üyeleri, esnafların dükkanların önüne zarf içinde sembolik olarak siftah parası bıraktı.

“ESNAF DUYGULANDI”

Siftah geleneğinin hala devam ettiğine vurgu yaparak Edirne Ülkü Ocakları’nın bu hareketinin çok önemli bir davranış olduğunu belirten Tarihi Ali Paşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış “Tarihi Alipaşa Çarşısı Dernek Başkanı Yılmaz Sanış,“Ramazan bayramında 4 günlük sokağa çıkma kısıtlamasından sonra bu sabah çarşılarımızı açmadan önce aldığımız bir telefonla hakikaten çok duygulandık. Edirne ülkü ocakları dedi ki biz çarşı açılmadan esnafımıza siftah yapmak istiyoruz dediler. Tarif edilmez duygular içerisindeyiz. Şu süreçte zor günlerden geçerken esnafın yanında olduğunu bilmek, bu eskiden gelen bir geleneğimiz bizim. Şu anda zor süreçten geçiyoruz. Bazı eski geleneklerimizi bayramda olduğu gibi gerçekleştiremediğimiz gelenekleri, esnaf geleneklerini unutmadan tekrar yaşatmaya çalıştılar. Bu gelenek zaten Edirne’de doğmuş, Edirne’de büyümüş, bir çağ açıp bir çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet tarafından bu çarşılarda yaşatılmış bir gelenektir. Fatih Sultan Mehmet, tebdili kıyafetle çarşılara geldiğinde alışveriş yapmaya çalıştığında esnaf demiştir ki “ben siftah yaptım siftah yapmayan esnaftan alışverişinizi yapın”. Siftah esnaf için çok önemlidir. Sabah dükkanı açtığında siftah’ı ondan bereketi Allah’tan sözüyle işe başlarız. Arkadaşlarımız sabah geldiler bütün kapalı dükkanların altından veya tezgahların üstünden sembolik olarak bir siftah parası bıraktılar. Esnaf sabah gelip bu süprizle karşılaştığında çok şaşırdılar, bir esnafımız böyle bir olayla karşılaşınca tüylerim diken diken oldu dedi. Esnaf aşırı derecede duygulandı. Zor günlerden geçerken bizim yanımızda olanlara tekrar teşekkür ediyorum” dedi.

“ESNAFLAR TOPLUMUN BİRLİKTELİĞİ İÇİN BULUŞMA NOKTASIDIR”

Bulunulan sürecin önemine vurgu yapan Edirne Ülkü Ocaklar İl Başkanı Salih Zileli de, “11 Mart 2020 tarihinde ilk coronavirüs vakasının ülkemize girişinin tescillenmesiyle birlikte, milletçe, hem maddi hem de manevi olarak büyük bir imtihan sürecinden geçmekteyiz. Devletimiz, pandemiyi kontrol altında tutmak adına üstün bir çalışma örneği sergilemiş ve bazı önemler almak zorunda kalmıştır. Sosyal mesafeyi sağlamak, teması engellemek ve virüsün taşıyıcılığını önlemek adına alınan bu önlemlerin, bizlerin gelecek yıllarda çok daha sağlıklı ve huzurlu bir şekilde hayatlarımıza devam edebilmemizi sağlayacağını ifade etmek istiyorum. Pandeminin yaygın olduğu bütün devletler, ülkemizde alınan önlemlerin hemen hemen aynısını uygulamaktadırlar. Önlemler neticesinde sosyal ve ekonomik hayatın durma noktasına geldiği, ve bu durgunluğun devletlerin ve milletlerin ekonomisine olumsuz bir etki yarattığı aşikardır. Meydana gelen ekonomik sıkıntılardan ise en fazla etkilenenler esnaflarımız olmuştur. Büyük firmalar, fabrikalar ve şirketler pandemi sürecinde üretimlerini veya satış birimlerini kısmen de olsa aktif şekilde devam ettirebilmekteyken esnafımız ise, uzun süredir kapalı kepenklerin ardında bekleyişini sürdürmekteydi. Esnaflar toplum içerisinde; sevgiyi, kardeşliği, helal rızkı, dayanışmayı ve toplumun birlikteliği için gerekli olan her şeyin buluşma noktasıdır. Bu sebeple koronavirüsle mücadele aşamasında başarıya yaklaştığımız şu dönemde esnafımızın, işletmelerini faal hale getirmesinin mutluluğu içerisindeyiz. Edirne Ülkü Ocakları olarak; başta Serhad Şehri Edirnemizin kıymetli esnafları olmak üzere, ülkemizin ekonomik ilerleyişine büyük katkıları olan bütün esnaflarımızın destekçileri olduğumuzu bir kez daha belirtmek isterim. Kıymetli Edirneli hemşerilerimize Edirne Ülkü Ocakları olarak, ihtiyaçlarını mümkün olduğunca esnafımızdan karşılayarak şehrimizin ekonomisine katkı sağlamaları konusunda çağrıda bulunuyor ve bu zorlu sürecin sona ermesini yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Zaman zaman zorluklarla karşılaşılsada Ahi Evran anlayışı ile esnafımızın yanındayız. Siftah Bizden Bereket Allah’tan” dedi.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.