DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2069994-1,59%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarihi yapı restore diliyor

Tarihi yapı restore diliyor

ABONE OL
23 Kasım 2020 10:01
Tarihi yapı restore diliyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kentte tarihi 1798’li yıllara dayanan Hacılar Ezanı Çeşmesi Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından özel bir firmaya restore ettiriliyor.

Kentte 1. Murat Mahallesi Talatpaşa Asfaltı üzerinde bulunan 1798 yılında Ahmet Ağa tarafından inşa edilen tarihi Hacılar Ezanı Çeşmesi Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından, özel bir firma aracılığıyla restore edilmeye başlandı. Edinilen bilgiye göre tarihi yapının üzerinde bulunduğu geniş alan çimlendirilmenin ardından, alana banklar ve oyun parkları da yapılacak.

HACILAR EZANI ÇEŞMESİ

Kesme tüf taş malzemeden inşa edilmiş, tek cepheli, haznesiz bir cephe çeşmedir. Gerek mimari yapısı ve gerekse boyutu ile Edirne çeşmeleri içinde farklılık arz eden Hacılar Ezanı Çeşmesi, yatay dikdörtgen formlu bir plan üzerine oturmaktadır. Çeşme cephesinde inşa ve tamir kitabeleri bulunmaktadır. Cephede üst tarafta bulunan inşa kitabesine göre, yapı, Ahmet Ağa tarafından M.1798 senesinde yaptırılmıştır. Daha sonra çeşme, 1903 yılında Cezzar Mustafa Efendi tarafından onarılmıştır. Hacılar Ezanı Çeşmesi, arka cephesindeki namazgahı ile birlikte Edirne’nin simgesi durumundaydı. Hacı adayları hacca gitmeden önce buraya gelip ezan okurlar ve kurban keserlerdi. Bu nedenle de çeşme ismini buradan almaktaydı.

Kaynaklarda “namaz kılınan yer” anlamına gelen namazgah, genellikle şehir yolları üzerinde, yaylalarda, meydanlarda inşa edilen dini yapılardır. Namazgahlarda, namaz kılınan bir alan ve kıbleyi gösteren bir mihrap veya kıble taşı vardır. Yakınında abdest almayı sağlayan çeşme veya kuyu bulunur. Hacılar Ezanı Namazgahı kare planlıdır. Dört ayak üzerine oturan yapı, düzgün kesme taştan inşa edilmiştir. Üzeri kubbe ile örtülüdür. Dört yanı açık olan namazgah, baldeken formludur ve yuvarlak kemerlidir. Hacı adayları hacca gitmeden önce buraya gelip ezan okuyup kurban keserlerdi. Bu nedenle yapı ismini buradan almaktadır. Namazgahın önünde dikdörtgen formlu, kesme taştan yapılmış ir çeşme bulunmaktadır. Çeşme cephesi üç hat halinde düzenlenmiştir. Katlar silmelerle ayrılmıştır. Çeşmenin aynası için ayrılan bölümde, orjinal ayna yoktur. Orta ve üst katta tamir ve inşa kitabesi bulunur. Çeşmenin yanlarında dışa taşkın payeler üstte konsol şeklini alarak taş sundurmayı taşımaktadır.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.