DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2072616-2,11%
Edirne
11°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tarım Danışmanları umduğunu bulamadı

Tarım Danışmanları umduğunu bulamadı

ABONE OL
25 Ekim 2022 10:50
Tarım Danışmanları umduğunu bulamadı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılmaz, Tarım Danışmanlarına 2023 yılı için yıllık giderlerini karşılamak için verilecek olan 72 bin liralık desteğin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Tarım Danışmanları Derneği’nin yıllık giderlerini karşılayacak destek ücretinin 100 bin lira olarak beklediklerini ancak açıklanan rakamın hayal kırıklığı yarattığını belirten Yanılmaz, “2023 yılı için belirlenen tarımsal danışmanlık destekleme miktarı günün şartlarına göre tekrar değerlendirilmeli ve bütçe imkanları doğrultusunda günün şartları da dikkate alınarak destekler artırılmalıdır. Bu tarım danışmanlarına moral olmaktan öte tarımsal üretime daha da çok katkı verilmiş olacaktır” dedi.

“TALEBİMİZ 100 BİN LİRA CİVARINDAYDI”

Yanılmaz, Tarım danışmanlarının, Tarımsal Danışmanlık Derneği aracılığıyla Tarım danışmanlığı hizmetini köylerde çiftçiyle birebir iletişim kurarak yürütmekte olduklarını belirterek, “Bu arkadaşlarımızın yıllık giderlerini karşılayacak destekleme maalesef çok düşük rakamlarda kaldı. 2023 destekleri açıklandığında bizim talebimiz en az 100 bin lira civarındaydı. Fakat maalesef şu anda hükümetin öngördüğü rakam 72 binlerde. Bunlar evli, çoluk çocuğu olan insanlar geçimini tamamen mesleğine adamış köylerde bir fiil danışmanlık hizmeti vererek geçimini sağlayan insanlar. Buna ilişkin bizim genel merkezimiz de TAR-DER Derneği’ne yani Tarımsal Danışmanlık Derneği’ne destek olmakta. Bu konuya ilişkin 21 Ekim Cuma Ankara’da ulusal düzeyde yaptıkları basın açıklamasını ben de sizlerle paylaşarak kamuoyuna kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla sizleri buraya davet ettim.  Burada bulunmamızın nedeni gerek çiftçi örgütlerinde ve gerekse kendi nam hesabına serbest olarak tarım danışmanlığı yapan sahada özverili bir şekilde işini icra eden meslektaşlarımız olan tarım danışmanlarının özlük haklarının verilmemesi, sorunlarının çözülmemesi, görmezden gelinmesi, emeklerinin karşılığının verilmemesi ve mağdur edilmesidir” dedi.

“TARIM DANIŞMANI”

Danışmanın kamu görevi yapan kişi olduğunu söyleyen Yanılmaz, “Her şeyden önce Tarım Danışmanı; Bakanlığımızın belirlemiş olduğu mevzuatlar doğrultusunda çalışmalarda bulunan ve de üreticinin her zaman ve her fırsatta kendisine ulaşan kişidir. Danışman; zaman mefhumu düşünmeden 7-24 esasına göre hizmet verdiği üreticisinin işletmesinde, ahırında, ağılında, tarlasında, serasında, arılığında, bağında, bahçesinde ve de su ürünü ürettiği tesisinde görev yapan ve de doğru, ekonomik, güvenilir ürün ve gıda üretimine katkı veren meslek mensubudur. Bütün bu işi ve işlerin karşılığında hizmet verdiği üreticiden ücret talep etmeyen kişidir. Bu ücreti yine bakanlığımızın her yıl belirlediği danışmanlık hizmet destekleri karşılığında yapan meslek mensubudur. Devamında şunu da belirtmek isteriz. Danışman; ticaret yapamaz, ürün alıp satamaz, ürün reklamı yapamaz. Diğer bir ifade ile kamu görevi gören kişidir. Yaşanan süreç başta mensubu olduğumuz TMMOB ZMO Genel Merkezimiz olmak üzere diğer meslek odalarımız ve de TAR-DER tarafından bu konu sürekli gündemde tutulmuştur” dedi.

“BU DESTEK KABUL EDİLEMEZ”

72 bin liralık desteğin kabul edilemeyeceğini aktaran Yanılmaz, “Bu itibar iledir ki TAR-DER ve TMMOB ZMO Edirne İl Temsilciliği olarak biz bakanlığımızdan öncelikle şunu talep etmekteyiz. Her şeyden önce Tarım Danışmanın üretim sezonu süresinde üretime katkısı izlenerek katkısının ortaya konulması öncelikli talebimizdir. Bu doğrultuda da özlük haklarının iyileştirilmesi de teklif ve beklentimizde bu doğrultuda olduğunu ifade ediyoruz. Peki, böyle mi oluyor? Tabidir ki böyle olmuyor. Bakın sürecin başından itibaren tarım danışmanına verilen ücret şekli nasıldı? Nasıl uygulanmaya başlandı. Ve bugün bir tarım danışmanın aldığı ücret nedir? Ve de hangi ekonomik koşullarda bu hizmeti verdiğinin siz değerli basın mensupları aracılığıyla kamuoyu nezdinde paylaşmak isteriz. 2010 yılında bir danışman yıllık 20 bin TL ile 35 bin TL aralığında, 2012 yılında da 30 bin TL ile 48 bin TL aralığında destek almaktaydı. Bu ücretlendirme şeklide 2016 yılında değiştirilmiş ve grup işletme olarak yıllık bazda 30 bin TL olarak uygulanmaya başlanılmıştır.  Bu ücretler yıllık bazda; 2017 yılında 35 bin TL, 2018 yılında 38 bin TL, 2019 yılında 38 bin TL, 2020 yılında 46 bin TL 2021 yılında 46 bin TL, Maalesef 2022 yılında ilk yayımlanan kararlarda da 46 bin TL olarak yayımlanmıştır. Ancak yapılan itirazlar neticesinde bu rakam 52 bin TL ye çıkarılmıştır. 2023 yılında ise ödenecek destekleme miktarı 72 bin TL olarak maalesef belirlenmiştir. Açıkça ifade ediyoruz ki bu destek miktarı kesinlikle kabul edilemez. Tabiidir ki önümüzdeki günlerde bu konu bütün boyutu ile ele alınacaktır”diye konuştu

“TARIM VE ORMAN BAKANIMIZ VE CUMHURBAŞKANIMIZ’DAN TALEPLERİMİZ”

Cumhurbaşkanı’ndan ve Tarım Bakanı’ndan talep ve istekleri olduğunu anlatan Erdoğan Yanılmaz “Odamız üyesi de olan Tarım Danışmanlarının, başta Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Sayın Tarım ve Orman Bakanımız Prof. Dr. Vahit Kirişçi’ den istek ve taleplerimiz olacaktır. Tarım danışmanları da tarımsal üretimin bir gerçeği olduğu görülmelidir, bilinmelidir. Ve de ilk etapta önümüzdeki günlerde ödenecek 2. Dilim ödemelerinin de bu oranlarda artırılarak ödenmelidir. 2023 yılı için belirlenen tarımsal danışmanlık destekleme miktarı günün şartlarına göre tekrar değerlendirilmeli ve bütçe imkanları doğrultusunda günün şartları da dikkate alınarak destekler artırılmalıdır. Bu tarım danışmanlarına moral olmaktan öte tarımsal üretime daha da çok katkı verilmiş olacaktır. Bütün bu gelişmeler neticesinde Tarım Danışmanlarının sahada bilfiil çalışan, bilgi ve beceri sahibi, üretime katkı sunan Tarım Danışmanlarının özlük haklarının korunması ve kadro imkanı ile güvence altına alınacak tedbirlerin alınması sağlanmalıdır” diyerek sözlerini noktaladı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.