Öğrenci Veli Derneği (Veli Der) Edirne Şubesi, tasarruf tedbirleri kapsamında taşımalı eğitime getirilen sınırlamalarla tepki gösterdi. Veli-Der Edirne Şube Başkanı Kezban Demir, Edirne Kent Konseyi’nde yaptığı açıklamada, taşımalı eğitime getirilen sınırlandırmanın kabul edilebilir olmadığını vurguladı. Edirne merkeze en yakın köylerde dahi bir lise öğrencisinin okula gidiş geliş ücreti günlük 50 liradır. Köyün uzaklığına göre ise bu ulaşım ücreti artmaktadır. Şehir içi ulaşımla birlikte bir Edirne merkeze bağlı bir köyde ikamet eden lise öğrencisinin günlük ulaşım masrafı en az 86 liradır. Köyde yaşayan bir lise öğrencisinin sadece okuluna ulaşabilmek için ödemek zorunda olduğu ücret aylık en az 1000 -bin 700 lira aralığındadır. Bir an önce 1 Ağustos’ta açıklanan taşımalı eğitim yönetmeliğindeki değişiklik geri çekilmelidir” şeklinde ifadelerine yer verdi
“SON 22 YILDA 19 BİN KÖY OKULU KAPATILDI”
Köy okullarının kapatılmasını değerlendiren Kezban Demir “Türkiye’de 25 yıl önce, 1989-1990 Eğitim Öğretim Yılı’nda sadece iki ilde taşımalı eğitim vardı. Çağ atladık dediler, son 22 yılda 19 bin 708 köy okulu kapatıldı. 25 yıl önce taşımalı eğitimde 305 öğrenci varken 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı’nda soru önergesine verilen cevapta taşımalı eğitimle okullara ulaşan öğrenci sayısı 1 milyon 325 bin 289’a ulaşmıştı. Yüz binlerce çocuk taşımalı eğitimle okula ulaşmaya çalışıyor” diye kaydetti.
“GENELGE VE YÖNETMELİK DEĞİŞİKLİĞİ EĞİTİM HAKKINI ORTADAN KALDIRIYOR”
Ekonomik kriz ve yoksulluk arttıkça kamuda, özellikle eğitim alanında durmaksızın tasarruf tedbiri kararlarının açıklandığını vurgulayan Demir “Tasarruf diyerek açıkladıkları kararlardan biri de tasarruf tedbirleri genelgesi ve 1 Ağustos yönetmelik değişikliği ile taşımalı eğitime getirilen sınırlama oldu. Taşımalı eğitim; taşıma yoluyla ilkokul, ortaokul, lise, özel eğitim gereksinimi olan öğrenciler ve onlara refakat edecek velileri, yaygın eğitim kursiyerlerini kapsıyor. Genelge ve yönetmelik değişikliği ile aslında eğitim hakkı da ortadan kaldırılıyor. İlkokuldan itibaren bir çocuğun okula erişim hakkı elinden alınıyor” ifadelerine yer verdi.
“TAŞIMALI EĞİTİM HAKKI SAĞLANMAZSA ÇOCUKLARIN ZORUNLU OKUL TERKİ İLE KARŞI KARŞIYA KALACAĞIZ
Taşımalı eğitimdeki yüksek fiyatlar sebebiyle okullardan öğrenci terki sayısının artacağını kaydeden Kezban Demir “Eğitim Öğretimin başlamasıyla taşımalı eğitim okullarında sıralar boş, veliler ulaşımın pahalılığı nedeniyle servis ücretlerini karşılayamıyor, okul terkleri artıyor. Tüm çocuklara taşımalı eğitim hakkı sağlanmaz, bu yönetmelik değişikliği geri çekilmezse köylerdeki tüm çocukların zorunlu okul terki ile karşı karşıya kalacağız. Dünyada ve ülkemizde bilimsel bir gerçektir ki yoksulluk, eşitsizlik arttığında, okula erişim hakkı ortadan kaldırıldığında eğitim hakkından ilk ‘vazgeçilen’ kız çocuklarının eğitim hakkı oluyor. Kız çocuklarının da okuldan kopuşu hızlanacak. Eğitime sınırlı erişebilen özel eğitim gereksinimli çocuklar da okuldan tamamen kopacak” diye konuştu.
“ÇOCUKLAR YİNE TARİKATLARA MECBUR BIRAKILACAK”
Aladağ’ı örnek göstermek çocukların yeterli kamu yurdu bulamaması sebebiyle tarikatlara mecbur kalacağını vurgulayan Demir “Köy okullarının önemli bir bölümü aynı zamanda en yoksul köylerdi. Aladağ bu tablonun en somut örneğiydi. Yoksul köylerdeki tüm okullar kapatılmıştı. Köylere en yakın ilçelerde kamu yurdu da yoktu veya kapatılmıştı. Çocuklar ya okuldan, eğitimden vazgeçecek, ya da tarikat yurduna mecbur kalacaktı. Mecbur kaldılar. Çünkü eğitim, gelecek yaşantılarını değiştirmek için tek fırsattı. Kamusal, parasız, laik eğitim yalnızca çocukların eğitim haklarının değil yaşam haklarının da güvencesiydi. Parasız, laik, eşit, kamusal, erişilebilir eğitimi kaybetmiştik ve Aladağ’da kaybettik çocuklarımızı. Şimdi köy çocuklarına tek adres olarak yurtları, pansiyonları gösteriyorlar. Aladağ’da yaşadığımız gibi çok sayıda yerde kamu yurdu yok, çocuklar yine tarikatlara mecbur bırakılacak. Ayrıca ÇEDES projesinde olduğu gibi eğitimci niteliği taşımayan manevi danışman adı altında ilahiyat, imam hatip mezunları yurtlarında istihdam ediliyor, yurtlar da çocuklar için bir kuşatma aracı haline getiriliyor” dedi.
“EDİRNE MERKEZE EN YAKIN KÖYLERDE LİSE ÖĞRENCİSİNİN ŞEHİR İÇİ ULAŞIMLA BİRLİKTE OKULA GELİŞ GİDİŞ GÜNLÜK 86 LİRA”
Edirne’deki köylerde öğrencilerin geliş gidiş ücretinin köyün uzaklığın göre de arttığını kaydeden ve toplam günlük ulaşım maliyetinin 86 lira olduğunu söyleyen Demir, “Açıklanan kararlar ile okullara ulaşım sorunu çocuklar için güvenlik sorununa da dönüşmüş durumdadır. Çocuklar velilerin kendi araçlarıyla, bazen bir traktör kasasında ya da yürüyerek, otostop çekerek okullarına ulaşmaya çalışıyorlar. Çocuklar çok sayıda riskle baş başa bırakılıyor. Son yönetmelikle sınırlandırılan taşımalı eğitimin önümüzdeki yıllarda tamamen kaldırılması amaçlanıyor. Edirne özelinde ise, bu eğitim-öğretim yılında ilk ve ortaokul öğrencilerinin okullarına ulaşımında herhangi bir sorun yoktur. Ancak yönetmelik değişikliği ile köylerde ikamet eden tüm lise öğrencilerinin okullarına ücretsiz ulaşım ve öğlen yemeği hakları ellerinden alınmıştır. Edirne merkeze en yakın köylerde dahi bir lise öğrencisinin okula gidiş geliş ücreti günlük 50 liradır. Köyün uzaklığına göre ise bu ulaşım ücreti artmaktadır. Verilen örnek en yakın köylere ait ücrettir. Bazı öğrenciler ayrıca okulunun bulunduğu konuma göre şehir içi ulaşım ücreti ödemek zorunda kalmaktadır. Şehir içi ulaşımla birlikte bir Edirne merkeze bağlı bir köyde ikamet eden lise öğrencisinin günlük ulaşım masrafı en az 86 liradır. Köyde yaşayan bir lise öğrencisinin sadece okuluna ulaşabilmek için ödemek zorunda olduğu ücret aylık en az 1000 -bin 700 lira aralığındadır. Bunun üzerine öğlen yemeği için ödenecek ücreti de eklediğimizde ciddi bir maliyet ortaya çıkmaktadır. Geçtiğimiz eğitim öğretim yılında tüm lise öğrencilerinin de ilk ve ortaokul öğrencileri gibi okullarına ücretsiz ulaşabildiğini ve öğlen yemeklerinin ücretsiz olarak verildiğini tekrar hatırlatmak istiyorum” dedi.
“1 AĞUSTOS’TA AÇIKLAMAM TAŞIMALI EĞİTİM YÖNETMELİĞİNDEKİ DEĞİŞİKLİK GERİ ÇEKİLMELİ”
Taşımalı eğitimde tüm çocukların ücretsiz şekilde okullara ulaşabilmeleri gerektiği ve taşımalı eğitim Yönetmeliğindeki değişikliğin geri çekilmesi çağrısında bulunan Kezban Demir” Taşımalı eğitim yönetmeliğine göre, öğrencinin ikamet ettiği yerde gidebileceği eğitim kurumu bulunmadığında, mülki idare amiri çocukların ücretsiz taşıma hakkını sağlamaktan sorumludur. Bizler tüm Türkiye’de çocuklar okullarına ücretsiz ulaşana kadar, yetkililere kamusal sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda çağrımızı yapmayı sürdüreceğiz. Çocuklarımızın eğitim hakkı tasarruf gerekçesi olamaz. Bizler tüm çocuklarının ailelerinin yaşadığı yerde eğitim alması gerektiğini, köy okullarının tekrar açılmasını savunurken yapılan bu hak gaspı ile taşımalı eğitimi savunur hale geldik. Bir an önce 1 Ağustos’ta açıklanan taşımalı eğitim yönetmeliğindeki değişiklik geri çekilmelidir. Taşımalı eğitimde tüm çocuklarımız ücretsiz bir şekilde okullarına ulaşabilmelilerdir. Okula ulaşım her çocuğun en temel kamusal hakkıdır. Milli Eğitim Bakanlığı, valilikler, kaymakamlıklar ve tüm karar alıcılar çocukların kamusal eğitim hakkından, okula erişiminden sorumludur”şeklinde noktaladı.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
13 Kasım 2024GÜNCEL
13 Kasım 2024GÜNCEL
13 Kasım 2024GÜNCEL
13 Kasım 2024TRAKYA BÖLGESİ
13 Kasım 2024TRAKYA BÖLGESİ
13 Kasım 2024GÜNCEL
13 Kasım 2024