Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde (NKÜ) “Tarımı Tehdit Eden Tehlike; Kuraklık” konferansı düzenlenecek.
NKÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmet Başer, AA muhabirine, Trakya Tohumculuk Uygulama Araştırma Merkezi, Trakya Kalkınma Ajansı, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Trakya Tohumcular Derneği işbirliğiyle yarın üniversitede düzenlenecek konferansta kuraklığın tarıma etkisi, gıda krizi ve kuraklığa dayanıklı ürün çeşitleri ile ilgili sunumlar yapılacağını söyledi.
Konferansta kuraklığın tüm etkilerinin konuşulacağını ifade eden Başer, “Sıcaklık ne kadar artacak, kuraklık hangi bölgelerimizde artacak, gıda krizi nereye gidebilir, dayanıklı nasıl bir bitki tipine yönelmeliyiz gibi birçok konuda konuşacağız.” dedi.
Başer, bu yıl kuraklığın özellikle Trakya’da tarım ürünlerini çok fazla etkilediğini aktararak, üreticilerin bilgilendirilmesi için de konferansın önemli olduğunun altını çizdi.
Kuraklığın sürecek bir iklim olgusu olduğunu dile getiren Başer, “Şunu kabul edelim, üç gün sonra bir yağmur yağar kuraklık bitti değil, artık kuraklık kapımızda.” dedi.
Kuraklık konusunda özellikle üreticilerin farklı yöntem ve çeşitleri denemeleri gerektiğini belirten Başer, şunları kaydetti:
“Çiftçi bundan sonra hafif bünyeli topraklarını, kumsal topraklarını geç kalmadan ekecekler. Yani ne demek istiyorum? Ekim ayı sonunda kasım ayı başında hemen ekecekler. Bu tip toprakları çok derin sürmeyecekler.
Çokça gezinmeyecekler toprakta. Muhakkak toprağı ektikten sonra çamur değilse bir merdane geçecekler. Bir diğer önerimiz özellikle gübreyi acele etmeyecekler. Gübreyi en az üç ya da dörde bölerek verecekler. “
GÜNCEL
03 Eylül 2026GÜNCEL
03 Eylül 2026GÜNCEL
03 Eylül 2026GÜNCEL
03 Eylül 2026GÜNCEL
03 Eylül 2026GÜNCEL
03 Eylül 2026MARMARA BÖLGESİ
03 Eylül 2026
1
Tekirdağ’da Kybele heykeli müze ziyaretçilerinin gözdesi
2
Tekirdağ’da sahilin bir kısmı kırmızı yosunla kaplandı
3
Trakya’daki kar yağışı tarla bitkilerinde kuraklık stresini ortadan kaldırdı
4
Tekirdağ’da eşini darbederek öldüren zanlı tutuklandı
5
Tekirdağ’da devrilen beton mikserinin sürücüsü yaralandı
Zorunlu çerezler dışındaki hiçbir çerez ve üçüncü taraf hizmeti, siz onay vermeden çalışmaz. İstatistik (Google Analytics) ve bildirim (OneSignal) hizmetleri yalnızca onayınızla yüklenir.
Sitenin çalışması ve güvenliği için gereklidir. Kapatılamaz.
Tercihlerinizi hatırlar ve gömülü içeriğin çalışmasını sağlar.
Ziyaret istatistiklerini ölçmemizi sağlar. Alıcı: Google Analytics (Google Ireland Ltd.).
Tarayıcı bildirimlerine abone olmanız için kullanılır. Alıcı: OneSignal (ABD).