DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2056300-1,02%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tekirdağ’daki tren kazası sanıklarının yargılanmasına devam edildi

Tekirdağ’daki tren kazası sanıklarının yargılanmasına devam edildi

ABONE OL
25 Ocak 2024 10:55
Tekirdağ’daki tren kazası sanıklarının yargılanmasına devam edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TEKİRDAĞ (AA) – Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde 25 kişinin hayatını kaybettiği, 340 kişinin yaralandığı tren kazasına ilişkin haklarında kamu davası açılan 13 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Çorlu 1. Ağır Ceza Mahkemesince Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda görülen 18. duruşmaya, tutuksuz sanıklar Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat, Köprüler Şefi Çetin Yıldırım, Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt, hat bakım onarım memuru Celaleddin Çabuk, TCDD Üst Yapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Levent Kaytan, Altyapıdan Sorumlu 1. Bölge Bakım Servis Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras, yol kontrolörü Burhan Ortancıl, Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu, Bakım Servis Alanlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Levent Meriçli, TCDD 1. Bölge Müdürü olarak görev yapan Nihat Aslan, mühendisler Tevfik Baran Önder, Deniz Parlak ve Kubilay Başkaya, kazada ölenlerin yakınları ve yaralananlar ile tarafların avukatları katıldı.

Duruşma, mahkemeye sunulan belgeler ve esas hakkındaki mütalaanın iddia makamı tarafından tekrar okunmasıyla başladı.

Önceki duruşmada Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki son görüşünde, tutuksuz 13 sanığın tamamının “birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan cezalandırılmasını, Karasu, Kurt ve Polat’ın üzerlerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, üzerlerine atılı suç için öngörülen ceza miktarı dikkate alındığında adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacak olmasından ayrı ayrı tutuklanmalarını istemişti.

Daha sonra kazada yakınlarını kaybedenlere söz verildi.

Kazada kızını kaybeden Aysun Köse, yıllardır aynı acılarla yaşadıklarını belirterek, “Ölene kadar onun acısıyla yaşayacağım. Aynı ihmaller devam ettiği sürece başkalarının da canı yanacak. Suçluların en ağır şekilde ceza almasını talep ediyorum.” dedi.

Eşini kaybeden Ekrem Tuna ise kazadan sonra psikolojik tedavi görmeye başladığını aktararak, “Makinistler kazadan sonra tanınmamak için kaza alanını terk ettiler. Tanınmamak için kıyafetlerini değiştirmeye çalıştılar. Biz çok büyük acılar yaşadık.” ifadelerini kullandı.

Kazada oğlunu kaybeden Fatma Şahin de suçluların artık cezasız kalmaması için kararın verilmesi gerektiğini dile getirdi.

Sanıklar mütalaaya karşı yaptıkları yazılı savunmalarına katıldıklarını belirtti.

Mahkeme heyeti, tutuksuz sanıklar hakkındaki adli kontrol tedbirlerinin devamına, dava konusu dosyanın kapsamlı olması, esas hakkında beyan ve savunmaların çok sayıda olması, mahkemeye ibraz edilen bazı belgelerin ve sözlü beyanların değerlendirilmesinin zorunlu olmasının gerektiği hususları dikkate alınarak dosyanın incelenmesine karar verip duruşmayı 29 Şubat’a ertelendi.

Öte yandan, duruşma öncesi Bulvar Yolu Santral Işıklar mevkisinde toplanan grup, ellerindeki dövizlerle slogan atarak Çorlu Halk Eğitim Merkezi önüne geldi.

Kazada kızı, kardeşi ve yeğenini kaybeden Zeliha Bilgin, gazetecilere yaptığı açıklamada, bugün davadan herkesin beklediği kararın çıkmasını duymak istediklerini söyledi.

Kazada oğlu ve kocası yaşamını yitiren Mısra Öz de suçluların gerekli cezaları almalarını istediklerini dile getirdi.

– Olayın geçmişi

Uzunköprü-İstanbul seferini yapan yolcu treninin 8 Temmuz 2018’de Çorlu yakınlarında vagonlarından bazılarının devrilmesi sonucu 25 kişi yaşamını yitirmiş, 340 kişi yaralanmıştı.

Davanın iddianamesinde, “kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu” bulundukları gerekçesiyle sanıklar Turgut Kurt, Özkan Polat, Çetin Yıldırım ve Celaleddin Çabuk’un “birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

9 Eylül’de de Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığınca alınan bilirkişi raporları ve değerlendirme neticesinde soruşturmanın genişletilmesine karar verilmiş, bu kapsamda aynı suçtan Nihat Aslan, Levent Meriçli, Mümin Karasu, Levent Kaytan, Nizamettin Aras, Burhan Ortancıl, Tevfik Baran Önder, Deniz Parlak ve Kubilay Başkaya hakkında Çorlu Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

Dava kapsamında TCDD 1. Bölge Müdürlüğü’nde Bakım Servis Müdürü olan Mümin Karasu 10 Ekim 2022’de tutuklanmış, tutukluluğuna yapılan itiraz üzerine Çorlu 2. Ağır Ceza Mahkemesince 25 Kasım 2022’de hakkında yurt dışına çıkış yasağı konularak tahliye edilmişti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.