DOLAR 32,5633 0.01%
EURO 34,9297 0.07%
ALTIN 2.432,090,10
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 2169019-0,14%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

13:08

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Temmuz’un zam şampiyonu ilaç

Temmuz’un zam şampiyonu ilaç

ABONE OL
6 Ağustos 2022 11:30
Temmuz’un zam şampiyonu ilaç
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tüketici fiyatları bazında Temmuz ayında en fazla fiyat artışı yüzde 18,66 ile ilaçlarda olurken, Eczacı Şükrü Ciravoğlu, bu artışın nedeninin bakanlığın zorunlu fiyat güncellenmesinden kaynaklandığını ifade etti.

Eczacı Şükrü Ciravoğlu, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre temmuz ayında en çok fiyat artışının ilaçlarda yaşanmasını değerlendirdi.

TÜİK verilerine göre Temmuz ayında en hızlı aylık fiyat artışı yüzde 18,66 ile ilaçlarda yaşanırken onu yüzde 16,54 ile yumurta, yüzde 13,8 ile şehirler arası yolcu taşımacılığı ücretleri takip etti. Temmuzda ilaçların zam şampiyonu olmasının sebebinin enflasyon sebebiyle Sağlık Bakanlığı’nın aldığı karar doğrultusunda yükselmesinden kaynaklandığını belirtti. İlaç sanayisinde sıkıntının devam ettiğini dile getiren Ciravoğlu, Temmuz ayında ilaçlarda yaşanan fiyat güncellemesinin yeterli görülmediğini söyleyerek girdilerde çok yüksek artışlar olduğunun altını çizdi.

“İLAÇLARIN ZAM ŞAMPİYONU OLMA SEBEBİ BAKANLIĞIN ZORUNLU FİYAT GÜNCELLEMESİ”

Eczacı Şükrü Ciravoğlu: “İlaçtaki fiyat artışı, 9 Temmuz’da yapılan zamla ilgili bu görüntünün oluşma nedeni o. İlaç fiyatları bilindiği gibi Sağlık Bakanlığı tarafından belirleniyor. Dolayısıyla çok fazla piyasa koşullarına bağlı olarak inip çıkan rakamlar değil. Bu Şubat ayıdan beri beklenen bir sürecin, enflasyonun çok fazla artması nedeniyle sonuçlanmış hali. Yani kendi dalgalanması içinde oluşan bir fiyat artışı değil. Belli periyotlarda yapıldığı için gözüküyor. Örneğin Ağustos ayına bakılsa artış belki de (0) görünecek. Ama bunun yanında şu da var. Bu artışa rağmen ilaç fiyatlarının güncel fiyatları yakaladığı, olması gereken rakamları yakaladığı söylenemez. Sıkıntı yine ilaç sanayinde devam ediyor. Yeterli görülmedi bu fiyat artışı. Çünkü girdilerde çok yüksek artışlar var. Bir taraftan asgari ücretler ve genel giderlerin artışı, bir taraftan dövize bağlı olduğu için ham madde artışı nedeniyle maliyetler sürekli yukarıya doğru çıkmış durumda. Gördüğüm kadarıyla firmalar rahatsız. Bazı ilaçlarda sıkıntılar yaşanıyordu. Üretim sıkıntısı, yokluklar vardı. Kısmen giderilmiş olmasına rağmen sıkıntılar giderilmiş değil. Bazı ilaçların yoklukları yaşanıyor. Süreçte böyle devam ettiği sürece yoklukların daha da artması bekleniyor. Bunun da nedeni, enflasyon. Maliyetin artması ve döviz kurunun yükselmesiyle ilgili büyük ölçüde. Firmaların yanında ecza depoları ve eczanelerde oluşan durumdan rahatsız. Çünkü, oluşan fiyatlar. Reel enflasyonun altında kaldığı için bir şekilde yapılan zamlar. Bu bir yerlerden kısıntıya gidilmeye sebep oluyor. Bu bir vebali olmamasına rağmen ecza depoları ve eczanelerde de kısıntıya gidiliyor olmasına neden oluyor. Eczanelerin kar oranlarında küçük bir kar artışı yapılmış gibi görünmesine rağmen yüzde 1 gibi kademeli kar uygulandığı için, fiyatlar yükseldikçe kar oranı düşüyor. Dolayısıyla bu reel bir getiri sağlamıyor maalesef eczanelere. Sektörün her kesiminde sıkıntı var” diyerek noktaladı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.