DOLAR 32,5890 0.22%
EURO 34,7872 0.34%
ALTIN 2.409,40-0,95
BIST 9.645,02-0,50%
BITCOIN 21588640,35%
Edirne
13°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

THK Edirne 97’inci yılını kutladı

THK Edirne 97’inci yılını kutladı

ABONE OL
17 Şubat 2022 11:10
THK Edirne 97’inci yılını kutladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’de Türk Hava Kurumu’nun (THK) kuruluşunun 97’inci yılını kutladı. Törende konuşan THK Edirne Şube Başkanı Av. Coşkun Mola, Edirne’deki balon binasının havacılık meclisi olarak kullanılması gerektiğini söylerken, Demirhanlı Köyü’nde Mimar Sinan Havaalanı’nın önemli aşamaya geldiğini duyurdu.

THK 97’inci kuruluş yıl dönümü ülke genelinde olduğu gibi Edirne’de de törenlerle kutlandı.

THK Edirne Şube Başkanı Av. Coşkun Molla ve yönetim kurulu üyeleri Atatürk anıtına çelenk sundu. Çelenklerin sunulmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşımız seslendirildi.

“THK ATATÜRK TARAFINDAN KURULMUŞ BİR DERNEKTİR”

Burada konuşan THK Edirne Şube Başkanı Av. Coşkun Mola, THK’nın 16 Şubat 1925 yılında Atatürk tarafından kurularak Türk Milleti’ne emanet ettiğini ifade ederek, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk Milleti’ne emanet ettiği Türk Hava Kurumu’nun 97.kuruluş yıldönümünü THK Edirne Şubesi ve Edirneliler olarak kutluyoruz. Bize emanet edilen ve Türk Hava Kurumu Edirne Şubesi olarak İstikbal Göklerdedir idealinin geçmişten geleceğe geliştirilerek taşımak bir kuruluş amacını gerçekleştirmek çabalarımızı bu anlamlı günde siz değerli Edirnelilerle paylaşmak istiyoruz. Tüm olumsuzluklara yapılan yanlışlara ve 2 yılı aşkın bir süredir devam eden Covid-19 salgın hastalığına karşı kurumumuzu yaşatma ve geleceğe taşıyarak yeni kuşaklara teslim etme çabasıyla bugünü kutluyoruz. Bu önemli günümüzde yapılan çalışmaların, başarıların, başarısızlıkların, eksiklerimizin ve aynı zamanda sorumluluklarımızın değerlendirilmesi gerekmektedir. Türk Hava Kurumu Türkiye’de Havacılık Sanayii’ni kurmak, askeri, sportif, sivil ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak için 16 Şubat 1925’te Mustafa Kemal Paşa’nın emriyle kurulmuş dernektir. İlk sivil toplum örgütü olma özelliği taşıyan ve Atatürk’ün direktifi ile Cevat Abbas Gürer kurucu ve başkanı olduğu dernek Türk Tayyare Cemiyeti adı altında kurulmuştur. 1935 yılından beri Türk Hava Kurumu olarak adını almıştır” dedi.

“ATATÜRK, TÜRKİYE’NİN KENDİ UÇAKLARINI ÜRETMESİNE ÖNEM VERİYORDU”

THK’nın görevlerini yerine getirdiklerini kaydeden Molla, “Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk havacılığın güçlenmesi için Türkiye’nin kendi uçaklarını üretmesine önem veriyor. Türk Hava Kurumu da böyle bir düşüncenin sonucu olarak kurulmuş, kuruluş amaçlarının bizzat Atatürk tarafından tespit edilmiştir. Bu amaçlarda Havacılık Sanayii’nin temellerini atmak ve geliştirmek, havacılığın askeri, ekonomik, sosyal ve siyasal önemini anlatmak, askeri sivil ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak, gerekli araç gereçleri hazırlamak, personel yetiştirmektir. Ayrıca uçan bir Türk gençliği meydana getirmektir. Bu görevlerimizi layıkıyla bugüne kadar yaptığımızı düşünüyorum. Bu hizmeti vermekten dolayı da onur duyuyorum yönetimimle” dedi.

“BALON BİNASI HAVACILIK MECLİSİ OLMALI”

Balon binasının Havacılık meclisi olarak kullanılması gerektiğini belirten Molla, “Türk Hava Kurumu Edirne Şubesi olarak havacılık alanında ilklerin yaşandığı Edirne’mizde 1912 yılında askeri amaçlı yapılan ve kullanılan balon binasının restore edilerek havacılık meclisi olarak kullanılması dileğimizi tekrar dile getirmek istiyorum. Çünkü bunu yıllardan beri söylüyoruz, çabalarımız var. Umarım bu önümüzdeki yıllarda gerçekleşir ve Edirne’ye kazandırırız” dedi.

“MİMAR SİNAN HAVALANI ÖNEMLİ AŞAMADA”

Demirhanlı Köyü’ndeki havaalanı hakkında bilgi veren Molla, “Edirne Demirhanlı Köyü’nde önceki yıllarda başlatılan ve tamamlanamayan Mimar Sinan Havaalanı’nın mevcut yapısının sivil, turistik ve havacılık alanlarında değerlendirilmesi için Edirne Valiliği’ne ve Edirne Belediye Başkanlığı’na bir proje önerisinde bulunmuştuk. Yaptığımız öneri olumlu karşılanmış ve Trakya Kalkınma Ajansı tarafından hazırlıklar yapılmış ve çalışmalar devam etmektedir. Önemli aşamaya geldiği duyumlarını aldık. Bu da Edirne’ye büyük katkısı olacak bir uçak pistinin hayata geçirileceğini umut ediyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.