2019 Göbeklitepe Yılı münasebetiyle, Bükreş Yunus Emre Enstitüsü tarafından Timişoara’da Göbeklitepe Fotoğraf Sergisi ve Konferansı düzenlenecek.
6 Aralık Cuma günü saat 18:30’da, Timiş Kültür Departmanı’nda (Direcția Județeană pentru Cultură Timiș – Str. Episcop Augustin Pacha, nr. 8, Timișoara) düzenlenecek olan sergi öncesinde Doç. Dr. Silvana Rachieru Türkiye’deki UNESCO Dünya mirası ve Dr. Silviu Ene ise Göbeklitepe – Dünyanın ilk tapınağı başlığı altında birer konferans verecekler.
Dünyanın en eski tapınağı olan Göbeklitepe tarihi dokusuyla birçok turisti ağırlıyor.
GÖBEKLİTEPE’NİN ÖNEMİ
Göbeklitepe Mısır piramitlerinden 7 bin 500 yıl daha önce yapıldı. Yerleşik hayata geçişlerin ilk izleri için büyük bulgular barındırıyor. Çünkü yerleşik hayatı simgeleyen ve tarıma işaret eden buğdayın ilk izleri Göbeklitepe’de bulundu.
Dinler tarihini de etkileyen Göbeklitepe, bilinen ilk ibadet merkezi. Neolitik dönemde inşa edilen yapı, yeryüzündeki ilk inanç merkezi olmasının ve buğday kalıntılılarının yanında büyük kaya parçalarının şekilli bir biçimde buraya taşınmasından ötürü, yerleşik hayatın ilk dönemlerinin başlangıcı olarak kabul edildi. 1995’te Göbeklitepe izleri bulunmadan önce insanların o çağda avcılık, toplayıcılık yapıp göçebe yaşadığı tahmin ediliyordu.
Göbeklitepe’de yerleşik hayata geçilmesinin kanıtlarından biri buğday olsa da, diğer sebebinin dini merkezde toplanma ritüeli olduğu düşünülüyor. Kazı ekibinin başkanı Klaus Schmidt’e göre Göbeklitepe’deki insanlar kalabalık toplulukların ibadet merkezine yakın olma arzusu nedeniyle yerleşik hayata geçti ve topluluğun ihtiyaçları doğrultusunda tarıma başlandı.
(https://hayat.ro//)
GÜNCEL
10 Nisan 2025GÜNCEL
10 Nisan 2025GÜNCEL
10 Nisan 2025GÜNCEL
10 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
10 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
10 Nisan 2025GÜNCEL
10 Nisan 2025