DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2067626-2,01%
Edirne
11°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tıp öğrencilerinden aşı farkındalığı

Tıp öğrencilerinden aşı farkındalığı

ABONE OL
12 Mayıs 2022 09:56
Tıp öğrencilerinden aşı farkındalığı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri, Saraçlar Caddesi’nde aşını önemine dikkat çekerek, vatandaşlara Kovid-19, çocukluk dönemi ve HPV aşısına yönelik bilgilendirmelerde bulundular.

Trakya Tıp Öğrencileri Birliği üyesi öğrenciler kentin en işlek caddesi olan Saraçlar Caddesi’nde vatandaşları aşının önemi hakkında bilgilendirmelerde bulunarak, bilgilendirici broşürler dağıttı.

“SERVİKS KANSERİNE KARŞI HPV AŞISINI ÇOĞU İNSAN BİLMİYOR”

Tıp Fakültesi öğrencisi İrem Sarı, yaptığı açıklamada, “Yaptığımız etkinlik halkımıza aşı farkındalığı yaratmak, aşı karşıtı bireylere ulaşıp onları aşı olma konusunda ikna etmek. Aşı takviminde olmayan bazı aşılar örneğin HPV ile ilgili insanlara bilgi vermek amacıyla burada toplanmış bulunmaktayız. Farklı yaştaki kadın ve erkeklerle konuşarak onlara bilgi vermeyi amaçlıyoruz. Konuştuğumuz kişilerin neredeyse hepsi Kovid-19 aşılarını olmuştu. Serviks Kanserine karşı koruyan HPV aşısı var ama gördüğümüz kadarıyla çoğu insan bunu bilmiyor. Aşı takvimimizde de yok. Bu konuda onlara bilgi verdik. Gönüllü bir şekilde aşı haftası kapsamında bu etkinliği düzenledik” dedi.

“SERVİKS KANSERİ KADINLARDA EN SIK GÖRÜLEN 3. KANSER”

Diğer aşılar gibi HPV Aşısı’nın da çok önemli olduğunu, ancak aşı takviminde olmadığı için insanların bilgisi olmadığını söyleyen Tıp Fakültesi 2. Sınıf öğrencisi Nisanur Ceviz; “Trakya Tıp Öğrencileri Birliği olarak aşılar hakkında Edirne halkını bilgilendiriyoruz. Aşı farkındalığı yaratmaya çalışıyoruz. HPV aşısı serviks kanserine karşı koruma sağlıyor. Serviks kanseri kadınlarda en sık görülen üçüncü kanser. Bu aşı Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisine göre 9 yaşından itibaren özellikle cinsel olarak aktif olmamış çocuklara uygulanıyor. Genellikle kız çocuklarına uygulanıyor diye biliniyor ancak bu aşı erkek çocuklarına da uygulanıyor. Bu aşı özellikle serviks kanserinden koruduğu için kız çocuklarına kesinlikle yapılması öneriliyor. Bu aşı ülkemizde henüz ücretsiz değil belli bir fiyat karşılığında uygulanıyor. Maalesef insanlarımızda bu aşıdan haberdar değil aslında çok önemli bir aşı. Bu aşının 9 yaşından 26 yaşına kadar yapılması öneriliyor. Ne kadar erken yapılırsa o kadar iyi deniliyor. Aşının 3 doz yapılması gerekiyor ama bildiğim kadarıyla son zamanlarda 2 doz olarak uygulanmaya başlandı. Bu iki doz altı ay ara ile uygulanıyor. Eğer bir doz uygulandıktan sonra kişi gebe olduğunu öğrenirse bu aşının ikinci dozu hamilelik sonrasına erteleniyor. Human Papilloma Virus (HPV) diye geçiyor bu aşı serviks kanserini önlüyor” şeklinde konuştu.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.