DOLAR 32,4716 -0.22%
EURO 34,9417 0.28%
ALTIN 2.434,680,49
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 21013591,13%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Tohumdan “Edirne Kırmızısı”na

Tohumdan “Edirne Kırmızısı”na

ABONE OL
18 Ekim 2021 12:12
Tohumdan “Edirne Kırmızısı”na
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bir döneme damga vuran ve renge ulaşmak için zamanında casuslukların bile yapıldığı “Edirne Kırmızısı” için önemli bir adım atıldı. Uluslararası literatürde “Rouge d’Andrinople” ismiyle anılan “Edirne Kırmızısı”na hayat veren bitkinin tohumları toprakla buluşturuldu.

Bir döneme damga vuran, rengiyle dillere destan olan Edirne Kırmızısı’na yönelik kentte çalışmalar hız kazandı. Edirne Valiliği himayesinde Trakya Üniversitesi ve Süleyman Demirel Üniversitesi’nin iş birliği ile çalışmaları sürdürülen Edirne Kırmızısı’nın hammaddesi olan bitkinin tohumları toprakla buluşturuldu.

Edirne Tohumluk Üretim ve Deneme Tarlası’nda gerçekleştirilirken etkinliğe Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu, Edirne İl Kültür Turizm Müdürü Kemal Soytürk katılım sağladı. Düzenlenen etkinlikte kazanlar içerisinde kaynatılan kıyafetlerin kırmızı ile buluşması incelendi. Daha sonra Edirne Kırmızısı tohumları tanıtılarak temsilen toprağa bırakıldı.

“EDİRNE KIRMIZISI TEKRAR CANLANACAK”

“Edirne Kırmızısı” tohum ekim etkinliğinde konuşan Edirne Valisi Ekrem Canalp, “Geçmişte kalmış olan Edirne Kırmızısı’nı tekrar diriltmenin tekrar kaldırmanın heyecanını yaşıyoruz. Geçmişin belki hatırasında kalan Edirne Kırmızısı, inşallah önümüzdeki yıl içerisinde artık tekrar canlanacak” dedi.

“TÜRK KÜLTÜRÜ’NÜN MOTİFİ OLARAK SERGİLEME İMKANI BULACAĞIZ”

Ekilen bitkinin tohumlarından elde edilecek olan tohumlardan Edirne Kırmızısı’nın hammaddesinin üreteceklerini belirten Vali Canalp, “Ekeceğimiz bitkilerin tohumlarından elde edeceğimiz bir daha hammaddeyle önümüzdeki dönemde inşallah bunun uygulamasını yaygın şekilde Edirneliler ve memleketimize buluşturma imkanını bulacağız. Bu çerçeve çerisinde Süleyman Demirel Üniversitesi ile bir iş birliği halindeyiz. Trakya Üniversitemiz yine aynı şekilde Rektörlüğümüz bununla ilgili hem bilimsel temelli hem uygulamaya yönelik çaba ve gayreti var. Dolayısıyla bütün bu çaba ve gayretleri, Kültür Turizm Müdürlüğü’müzün de çaba ve gayretlerini bir araya getirmek suretiyle önümüzdeki yıl bunu Edirne’mizin kültürel bir motifi olarak bütün Türk Kültürünün motifi olarak inşallah sergileme imkanımız olacak” dedi.

“DOĞAL BİR ÜRÜN”

Edirne Kırmızısı’nın uygulamaya geçtiği zaman bir kullanım alanı olacağını ifade eden Vali Canalp, “En güzel özelliği bu doğal bir ürün olması. Kök boya şeklinde üretilen bir ürün olması dolayısıyla içerisindeki kimyasalların olmadığı bir ürün olması dolayısıyla özellikle kumaşlardaki kullanımı, giysilerdeki kullanımı son derece yaygın bir kullanıma sahip. Aynı şekilde diğer alanlarda da boya ham maddesi olarak kullanılmak suretiyle de yaygın bir kullanım alanına sahip olması mümkündür. Yine aynı şekilde süsleme sanatı olarak da geleneksel olarak en fazla kullanım alanlarından bir tanesi süsleme sanatlarının Edirne Kırmızısını kullanması söz konusu olabilecek. Ben bunu şuna benzetiyorum, Edirne Kırmızısı geçmiş mirasımızın bir parçasıydı. Yoktu. Uzunca yıllardan beri biz Edirne’de, Edirne kırmızısını tekrar canlandıralım diye zihnimizin bir köşesinde hep bir düşünce olarak kaldı. Artık bundan sonra inşallah önümüzdeki dönemde zihnimizin köşesinde bir iz olarak kalmış olan Edirne Kırmızısı, uygulamaya geçilecek. Yaygın kullanım alanını beraberce görmüş olacağız. Bu çerçeve içerisinde gayretlerinden dolayı Trakya Üniversitesi Rektörlüğü’müze, Süleyman Demirel Üniversitesi’ne, saygı değer hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde bütün bu çabalarla beraber “Edirne Kırmızısı”nı Edirne’mize ve kültürümüze kazandırmış olacağız” dedi.

“ANTİ BAKTERİYEL ÖZELLİĞİ OLAN TEKSTİL ÜRÜNÜ ELDE EDECEĞİZ”

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu da renge ulaşmak için zamanında casusluklar yapıldığını belirterek, “Edirne kırmızısı bizim bölgemizin çok önemli bir değeri. Biliyorsunuz 1361’de başkent olan Edirne, Sultanların şehriydi. Burada en güzel, en iyi sultanlara sunulurdu. Gelen seyyarların hatıratlarından anlıyoruz ki kırmızı insanları çok etkilemiş. Edirne kırmızısı şeklinde yazılar o zamandan yazılmış. Bu rengi ulaşmak için zamanında casusluk faaliyetlerinin yapıldığını yazılan eserlerden öğreniyoruz. Tekrar ayağa kalkan Türkiye kendi değerlerinin farkına varıyor” dedi.

KIRMIZI ÖYKÜ BİR KİTAPLA BAŞLADI

Edirne Kırmızısı’na nasıl ulaşıldığı hakkında da bilgi veren Rektör Tabakoğlu, “Muhteşem Edirne Kırmızısı diye Fransızca yazılmış Amerika’da bir kitaplıktan kitapla başladı öykü. Sevgili Orkun araştırarak bunu tespit etti. Kütüphanemize geldi. Şimdi bu bir Edirne’nin değeri. Sayın Valimiz sahip çıkıyor, müdürlüklerimiz sahip çıkıyor teşekkür ediyorum. İnşallah buradan çok güzel yeni hikayeler çıkacaktır. Yeni bir çiftçilerimiz için gelir kaynağı oluşacaktır. Anti bakteriyel özelliği çok tercih edilir tekstil ürünü elde edeceğiz. Edirne’nin nesi meşhur dendiğinde kırmızısı meşhur olacak. Ziyaretçilerimiz bir kırmızı alarak gitmek isteyeceklerdir. Belki koleksiyonlar inşallah ünlü firmalarımız tarafından hazırlanacaktır. Bu değerimizi tekrar ortaya çıkmasından dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

Açıklamaların ardından tohumlar toprakla buluşurken Edirne Valisi Ekrem Canalp’ta ekim yapılan alanda kurulan ve uygulamalı olarak kök boya yapılan kazanların başına geçerek ürünleri inceledi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.