DOLAR 32,5180 -0.1%
EURO 35,0009 0.28%
ALTIN 2.420,80-0,08
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2102825-3,23%
Edirne
21°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

Toprağını analiz ettiren karlı çıkıyor

Toprağını analiz ettiren karlı çıkıyor

ABONE OL
9 Ağustos 2021 11:10
Toprağını analiz ettiren karlı çıkıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Ticaret Borsası’nın Toprak Analiz Laboratuvarında çiftçiler, 50 lira gibi cüzi bir miktara yaptırdıkları toprak analizi sayesinde, hem toprağın ihtiyacı olan gübreyi tespit ederek gereksiz gübre kullanımının önüne geçiyor hem de fazla gübre masrafından kurtuluyor. Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, toprak analizi hizmetinden para kazanmadıklarını aksine hem üreticiye hem toprağa yarar sağladığı için bu hizmeti verdiklerini söyledi.

Toprağın ihtiyacı olan gübreyi tespit etmek, gereksiz gübre kullanarak hem cebe hem toprağa hem de yer altı sularına zarar vermesini önleyen Edirne Ticaret Borsası’nın Toprak Analizi Hizmetinin üreticiler tarafından yeteri kadar talep edilmediği öğrenildi. 50 lira gibi cüzi bir miktara sunulan Toprak Analizi Hizmeti için Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk, bu hizmetten para kazanmadıklarını aksine hem üreticiye hem toprağa yarar sağlayacağı için amaçlarının hizmet vermek olduğunu ifade etti.

“TOPRAĞIN İHTİYACI OLAN GÜBREYİ TESPİT İÇİN ÖNEMLİ BİR ANALİZ HİZMETİ”

Fazla gübre kullanımının önüne geçmek ve üretici ile doğayı korumak için toprak analizi hizmetini verdiklerini söyleyen Edirne Ticaret Borsası Başkanı Özay Öztürk “Bizim Edirne Ticaret borsası olarak yaptığımız işlerin arasında üzüldüğümüz konu Toprak Analizi Hizmeti. Bu analizleri çok cüzi ücretlerle veriyoruz. Toprak analizi yapılması gerekiyor mu, yapılması gerekiyor. Toprağınızın ihtiyacı olan gübreyi tespit etme açısında çok önemli bir analiz bu. Günün sonunda baktığımızda hala kafalarda oturmuş gübre kullanım miktarları geleneksel bir şekilde uygulanıyor. Bunu bir şekilde günün gelişen teknolojisiyle birleştirerek ihtiyaca göre uygulamak gerekiyor. Belki de üreticilerimiz toprak analizi yaptırmadığından dolayı gübre atıyor, ceplerinden fazla para harcıyorlar. Bu bir şekilde fazla gübre kullanımı topraklarımızı kirletiyor. Yer altı sularımızı kirletiyor. Ondan dolayı toprak analizinin mutlaka üreticiler tarafından yapılması gerekiyor. Analiz sonuçlarının tatbik edilmesi gerekiyor. Bu sayede çok daha iyi verimler alacaklarını görecekler” dedi.

“PARA KAZANMA DEĞİL ÜRETİCİYE HİZMET İÇİN ÇABALIYORUZ”

Geçen yıla göre Toprak Analiz Hizmetinde düşüş olduğunu söyleyerek, verdikleri hizmetten para kazanma değil hizmet amacıyla çalıştıklarını dile getiren Öztürk “1 Ocak’tan bugüne kadar 130 tane toprak analizi yaptık. Yani 130 tarlanın analizini yaptık. Bu çok düşük. Maalesef ki komik, üzücü bir rakam. Geçen yıl tüm yıl boyunca 309 tane yapmışız. O yüzden toprak analizinin mutlaka üreticiler tarafından önemsenmesi gerekiyor. Biz toprak analiz laboratuvarımızda para kazanma gütmüyoruz. Zaten 50 liralık ücreti var. Diğer taraftan oradan çalıştırdığınız mühendis, kullandığınız kimyasal, makinaların bakımı, kalibrasyonu dediğimizde bu işten para kazanmıyoruz. Para kazanma amaçlı kurumda değiliz. Hizmet amaçlı kurum olduğumuzdan dolayı o taraflara bakmıyoruz. Üreticilerimiz gelsin, bizim tam donanımlı toprak analiz laboratuvarımız var. Biz bu hizmeti vermek istiyoruz” şeklinde üreticilere seslendi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.