DOLAR 32,3554 -0.4%
EURO 34,8672 0.02%
ALTIN 2.398,89-0,97
BIST 10.208,651,62%
BITCOIN 19184710,70%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Trakya Birlik 4.3 milyar TL ödeme yaptı

Trakya Birlik 4.3 milyar TL ödeme yaptı

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ortaklara 294 bin ton ürün mübayası bedeli olarak 4 milyar 325 milyon TL ödemesi yapıldığını söyledi. Kırbiç ayrıca, ayçiçeğindeki fiyat ve ithalat baskısının hem üreticiyi hem de birliği sıkıntıya soktuğunu belirtti.

ABONE OL
11 Ocak 2024 10:46
Trakya Birlik 4.3 milyar TL ödeme yaptı
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, ortaklara 294 bin ton ürün mübayası bedeli olarak 4 milyar 325 milyon TL ödemesi yapıldığını söyledi. Kırbiç ayrıca, ayçiçeğindeki fiyat ve ithalat baskısının hem üreticiyi hem de birliği sıkıntıya soktuğunu belirtti.

Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (Trakya Birlik) 2022-2023 yılı iş yılı genel kurulu, Edirne Mimar Sinan Kapalı Spor Salonu’nda gerçekleşti.

Trakya Birlik 2022-2023 yılı iş yılı genel kurul toplantısında Divan Başkanlığına Göksel Baytok, başkan vekilliğine Levent Kızıltan, Katip üyeliğe Zekeriya Güven, Katip üyeliğe Hakkı Çetin oy birliğiyle seçildi. Divan heyetinin belirlenmesi sonrasında saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması, gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından bir konuşma gerçekleştiren Trakya Birlik Başkanı Şafak Kırbiç “Kısa ve uzun vade de olmak üzere ortaklarımıza yaklaşık 2 milyar 297 milyon TL ayni ve nakdi olmak üzere kredi kullandırılmıştır. Geçtiğimiz kampanya döneminde ortaklarımıza yaklaşık 294 bin ton ürün mübayaası gerçekleştirilmiş, bunun bedeli olarak da yaklaşık 4 milyar 325 milyon TL ödemesi yapılmıştır”dedi

“ORTAKLARIMIZ 294 BİN TON ÜRÜN MÜBAYAASI BEDELİ OLARAK 4 MİLYAR 325 MİLYON ÖDEME YAPILDI”

2023 iş yılı genel değerlendirmesini yaparak gelecek dönemde gerçekleştirmeyi planladıkları projeleri hakkında genel kurula bilgi veren Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç, “Trakya Birlik küçük bir fidanla bugün baktığımızda büyük bir ormana ülkemizin 12 bin 48 kooperatife ve Türkiye’de söz sahibi olan üretim miktarına erişmiş küçük bir ağaçtan bu zamana kadar birlik ve beraberlik içerisinde gelmiştir. Geçtiğimiz kampanya döneminde kooperatiflerimizce, çiftçilerimizde yaklaşık 14 bin ton ürünle satışı, 160 bin litre zirai ilaç, kooperatif ortaklarına da yaklaşık 67 bin çuval, torba, tohum satışı gerçekleştirilmiştir. Yaklaşık bize 197 bin ton fenni yem, 23 bin ton çuval küspe satışı yapılmıştır. Kısa ve uzun vade de olmak üzere ortaklarımıza yaklaşık 2 milyar 297 milyon TL ayni ve nakdi olmak üzere kredi kullandırılmıştır. Geçtiğimiz kampanya döneminde ortaklarımıza yaklaşık 294 bin ton ürün mübayaası gerçekleştirilmiş, bunun bedeli olarak da yaklaşık 4 milyar 325 milyon TL ödemesi yapılmıştır. Geçtiğimiz kampanya döneminde ülkemizde ve özellikle Trakya bölgesinde yaşanan kuraklık, ayçiçek verimini olumsuz yönde etkilemiştir. Rekolte kaybolmasına rağmen piyasada ayçiçek fiyatlarının düşük oluşmasından dolayı üretilen ürünün büyük bölümü Trakya Birlik tarafından mübayaa edilmiştir. Kuraklık ve ekim alanlarının düşmesine rağmen Trakya Birlik olarak bir önceki yıla yakın ürün mübayaasında bulunulmuştur. Üretim maliyetlerine göre ortaklarımızın kazancının olması gerektiği seviyede gerçekleşmesi konusunda Trakya Birlik yönetim kurulumumuzun gerçekten Ankara’da bürokraside ve siyasette gerçekten büyük mücadele verilmiştir. Bu konuda ülkemizin hiçbir üründe üretici için bu mücadeleyi veren başka bir yapımın olmadığını Ankara’daki temaslarımızda bizzat yaşamış bulunmaktayız. Bu süreçte ülkemizin yüz kökünde ağaç çiçek ürünü ekimi yapılan bölgelerle son düşük ürün fiyatları oluşmuştur. Bu yüzden bizi arayan üreticilerimiz, Ziraat Odası yöneticileri, borsa yöneticileri bizlerle iletişime geçmiş, buradan alım yapar mısınız, burada kooperatif kurun diyerek bizlerden talepte bulunmuşlardır. Tabii biz bunun mümkün olmadığını bizim birinci derece sorumlu olduğumuz kendi Kooperatif bölgelerimiz ve ortaklarımızın bize verdiği rekoltelerinin sonucunda mübayaa edeceğimiz ürün olmuştur. Bugünlere geldiğimizde Anadolu’nun çeşitli illerinde çiftçimiz uzun fiyat ayrımı sattığından dolayı ayçiçek ekiminden vazgeçmeye başlamıştır”dedi.

“İTHAL MALİYETİ TRAKYA BİRLİK’İ SIKINTIYA SOKMUŞTUR”

Kırbiç, “Ankara’da bakanlar ve bürokrasimiz ile sıkı ilişkiler kurduk. Rasyonel ve gerçekçi talep ve raporlar ile görüşüyor, sıkıntı ve sorunları kendilerine iletiyor. Geçtiğimiz yıl 31 Aralık tarih itibariyle gümrük vergilerinin sıfırlanması bizleri çok zora sokmuştur. Aldığımız ürünün büyük bir bölümü o tarihe kadar işlenmediğinden, ithal maliyeti ve o günlerdeki fiyatı 8 bin 500 ile 9 bin TL fiyattan oluşmuş. Bu da Trakya Birlik olarak bizi epey sıkıntıya sokmuştur. Siyasetle, bakanlarımızla, bürokrasiyle çok sık ilişkiler kurmaya devam ediyoruz. Geçtiğimiz aylarda Tarım bakanımızı fabrikamızda misafir ettik. Bakanımız fabrikamızın birçok bölümünü gezdi. Gerçekten çok beğendiğini ifade etti. Ve bizim nazarımızda tüm Trakya Birlik ortaklarına, bugüne kadar buraya ortak olan, görev yapan,  delegesinden yöneticisine böyle bir fabrika sahibi olduğu için, hepinize çok teşekkürlerini iletti”dedi.

“ÇİFTÇİYE DESTEK TALEP ETTİK”

Başkan Kırbiç “Bakanımızdan kar etmemiz gerektiğini, bizlere destek olmalarını talep ettik. Çünkü bize destek çıkmalarının, aynı zamanda ayçiçek üreticisine, Türk çiftçisine destek olmak olduğunu kendisine söyledik. Tarım Bakanlığımızla yaptığımız her görüşmede ayçiçek üretiminin artırılması gerektiğini, üreticilerin buğday tarifesi ile hesaplandığında ayçiçek fiyatının düşük kaldığını gördük belirttik. Ülkemizin açığı olan bu ürünün, fiyatla ithalat baskısıyla hem çiftçimizi hem de Trakya Birlik’i çok zorladığını söyledik. Bunun devamı halinde üretiminin ciddi oranda düşeceğini ülkemizde ve Trakya Birlik olarak bizim de alım politikalarımızın sürdürülebilirliğinin çok zor olduğunu söyledik”diye konuştu.

“FAİZ ORANLARI VE KREDİYE ULAŞIM ÇÖZÜM BEKLEYEN EN BÜYÜK SORUNLARIMIZDAN”

Kırbiç , geçtiğimiz hafta Ticaret Bakanı ile yaptıkları görüşmeye değinerek, “Vergilerin ve kredi şartları ile ilgili birliklerin sıkıntılarının büyük olduğunu ve bunun bir çözüme kavuşması gerektiğini belirttik. Faiz oranları krediye ulaşım, çözüm bekleyen en büyük sorunlarımızdan olmuştur. Bu faiz oranları ile sürdürülebilirlik çok zor hale gelmiştir. Önümüzdeki süreçte inşallah yeni gelişmeler olmasını diliyoruz. Bu konuda çalışmalarımız devam etmektedir. Çiftçimizin hassasiyetini, çiftçimizin bu üründen para kazanması gerektiğini, Trakya Birlik’in para kazanması gerektiğini ve bunun da geriye dönük olarak hem kendini güçlendirmesi, hem de çiftçimizin bu ürünü daha fazla ekmesi, ülkemizin ihtiyacı olana açığının kapanmasını hastasiyetle dile getirdik. Ben tüm katılımcılarımıza tekrar genel kurulumuza hoşgeldiniz diyorum. Sayın basın mensupları bugün 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü de bu arada kutluyorum. Kendilerine kolaylıklar ve başarılar diliyorum”diye noktaladı.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.