DOLAR 32,5951 0.34%
EURO 34,8203 0.19%
ALTIN 2.512,971,17
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 20932481,65%
Edirne
15°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Trakya çiftçisine vergisiz mazot verilmeli”

“Trakya çiftçisine vergisiz mazot verilmeli”

ABONE OL
21 Mart 2022 10:59
“Trakya çiftçisine vergisiz mazot verilmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya çiftçisinin ayçiçeği ekimine hazırlandığını ve mazot fiyatları nedeniyle sıkıntı yaşayacağını belirten Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, çiftçiye ÖTV’siz ve KDV’siz mazot verilmesi gerektiğini söyledi. Arabacı, “Ben üretici olarak düşünüyorum, mazottaki KDV ÖTV’yi şu an gemisi yatı olanlara vergisiz mazot veriyorsa, biz üreten insanlarda vergisiz ve KDV’siz mazot verip en azından maliyetlerini bir nebze olsun düşürülmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

“BUĞDAYIN GELİŞİMİNDE SIKINTI YOK”

Buğdayın gelişimi toprağın su depolaması anlamında güzel bir sene geçtiğini belirten Arabacı, “Buğday ektiğimiz günden bugüne kış yağışları dediğimiz yağışalar oldu. Buğdayın gelişimi toprağın su depolaması anlamında güzel bir sene geçti. Şu ana kadar sıkıntılı bir pozisyon olmadı. Buğdayların gelişimini kontrol ettiğimiz zaman gayet yolunda ve düzgün olduğunu görüyoruz. Ürünlerimiz olması gerektiği gibi ilerliyor. Bir sıkıntı yok. İnşallah önümüzdeki günlerde belli aralıklar ile yağışlar alırız ve güzelde bir sezon geçiririz.

“GEMİSİ YATI OLANLARA VERİLEN VERGİSİZ MAZOT ÜRETİCİYE DE VERİLMELİ”

Gübre, mazot ve tarımsal sulamadaki elektriğin en büyük girdi maliyetlerini oluşturduğu belirten Arabacı, “Şu an mazotta 20 lirayı aşan fiyatlar var. Bu rakamlar ile üreticilerimizin gerçekten üretim yapması, sürdürülebilir tarım yapması zorlaşıyor. Bunun ile ilgili bakanlığımın muhakkak bir planı vardır. Bu olmazsa da bu maliyetleri ile üreticilerimizin araziye çıkıp ekmesi geçekten çok zor hale geldi. Desteklerin artırılması konusunda hem de artan mazot fiyatlarına müdahale ederek önceki fiyatlara gerilemesi gerektiğini düşünüyorum. Yoksa mazotta en azından bizim üreticilerimize ÖTV ve KDV’de bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyorum. Normal bir vatandaşımızın ki belki normal bir fiyata gelebilir ama üreten kişilere vergideki ÖTV ve KDV’nin indirilmesi gerektiğini maliyetlerin aşağıya çekilmesi gerektiğini düşünüyorum. İnşallah yakın zamanda böyle bir çalışma olur ve üreticilerimiz bir nebze rahatlatır. Yakıt dediğimizde üreticilerimizin en çok belini büken girdi maliyetlerinden bir tanesi. Devletimiz bununla ilgili destek veriyor ama bu desteklerin yeterli olmadığını düşünüyorum. Bu destekler en az bir yıl sonra bize ödeniyor. Ben üretici olarak düşünüyorum, mazottaki KDV ÖTV’yi şu an gemisi yatı olanlara vergisiz mazot veriyorsak biz üreten insanlarda vergisiz ve KDV siz mazot verip en azından maliyetlerini bir nebze olsun düşürülmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü verilen destek bir yıl sonra ulaşıyor bizde bazen kerdi çekmek zorunda kalıyoruz faiz ödüyoruz ama bunların cebimizden çıkmadan KDV’si ÖTV’si düşürülürse üreticilerimiz daha rahat daha az masraflı sezona başlayacaktır. Bununla ilgili düzenleme yapılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.