DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BIST 9.693,461,77%
BITCOIN 2072690-2,08%
Edirne
11°

ORTA ŞİDDETLİ YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Trakya’da, koyun kırkma telaşı başladı

Trakya’da, koyun kırkma telaşı başladı

ABONE OL
11 Nisan 2020 16:32
Trakya’da, koyun kırkma telaşı başladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Tekirdağ’da besiciler sıcaklıkların artmasıyla koyunlarını kırkıyor, iç ve dış parazit ilaçları veriyor, merada zehirlenmelere karşı iğne yapıyor.
Koyun kırkan Mustafa Doğanlı: “Günde 50-60 koyun kırkıyorum. Bir koyundan 3 kilogram civarında yapağı çıkıyor” dedi.

Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli’nde besiciler, havaların ısınmasıyla hayvanlarını kırkmaya ve bakımlarını yapmaya başladı.

Küçükbaş hayvan sahipleri, sıcakların artmaya başlamasıyla koyunların serinlemesi ve besicilikten alınan verimin artırılması için yapılan kırkma işleminin telaşını yaşıyor.

Tekirdağ’ın Malkara ilçesinde makas ve kompresör destekli özel üretilen makineyle kırkma işlemini gerçekleştiren besiciler, koyunlara iç ve dış parazit ilaçları veriyor, merada zehirlenmelere karşı iğne yapıyor ve hayvanın kime ait olduğunun belirlenmesi için üzerine bir miktar boya sürüyor.

Besiciler elde edilen yünlerin kilogramını 3 liradan satışa sunuyor.

“HAYVANLAR STRES YAPIYOR”

İlçede hayvancılık yapan Tekirdağ Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cemalettin Toluca, AA muhabirine, havaların ısınmaya başlamasıyla, koyunların daha rahat etmeleri için yünlerinin kırkıldığını söyledi.

Yaz mevsimi yaklaştıkça bu işlemin yapılması gerektiğini belirten Toluca, “Hayvanın üzerindeki yapak birikti. Bu hayvanlar yazın sıcakta otlamaz. Bit, pire, kene kapar. Bu nedenle yünlerinin alınması lazım. Yerine yeni tüyler çıkacak” dedi.

“KOYUN KIRKMA ÇOK İNCE BİR İŞLEM”

Koyun kırkan Mustafa Doğanlı da senede bir kez yapılan bu işlemin koyunların temizlenmesi olduğunu ifade etti.

Koyun kırkımının çok ince bir işlem olduğunu anlatan Doğanlı, “Günde 50-60 koyun kırkıyorum. Bir koyundan 3 kilogram civarında yapağı çıkıyor” diye konuştu.

(AA)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.