DOLAR 32,5630 0.06%
EURO 35,0201 0.49%
ALTIN 2.427,580,19
BIST 9.722,090,80%
BITCOIN 2094941-3,76%
Edirne
21°

KAPALI

13:07

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Trakya’nın ilk Gıda OSB’sine onay

Trakya’nın ilk Gıda OSB’sine onay

ABONE OL
23 Kasım 2020 09:57
Trakya’nın ilk Gıda OSB’sine onay
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti Edirne Milletvekili ve TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) Başkanı Fatma Aksal, Keşan’a kurulacak olan ve Trakya’nın ilk Gıda İhtisas OSB’si olacağını belirttiği Keşan Gıda İhtisas OSB’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından resmen onaylandığını müjdeledi. Aksal, OSB’nin faaliyete geçtiğinde bölgeye önemli bir istihdam katkısı sağlayacağını belirtti.

AK Parti Edirne Milletvekili ve KEFEK Başkanı Fatma Aksal, partisinin ilçe başkanlığında Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile birlikte basın toplantısı düzenledi.

“TRAKYA DEYİNCE AKLA GELEN İLK ŞEY TARIM”

Trakya denince ilk akla gelenin tarım olduğuna vurgu yapan Milletvekili Aksal, “Verimli topraklarımız, sulanabilir ovalarımız, Türkiye’nin ve Dünya’nın çok az bir yerinde olan verimli ovalara sahibiz. Ama Türkiye olarak biz tarım üretiminde Dünya’da 7. sırada olmamıza rağmen gıda üretiminde 26. sıradayız. Ne kadar ürettiğimizden çok üretime ne kadar katma değer kattığımız, nasıl pazarladığımız önemli olan o. Yönetmek sadece yetmiyor. Onu katma değeriyle beraber satmak gerekiyor” dedi.

“BÖLGEMİZDE ÜRETTİKLERİMİZİ SADECE İÇ PAZARA DEĞİL, DÜNYAYA SATARIZ”

Dünyada en klasik örneği verilen Hollanda’nın belki toplam tarım topraklarının Trakya kadar olduğuna ancak dünyaya gıda ihracatı yapan ülkelerin başında geldiğine dikkat çeken yapan Milletvekili Aksal, “Birçok ülkede kendi üretiminden çok dışarıdan aldığı tarım ürünlerini gıda haline dönüştürerek satıyor. Biz de inşallah bölgemiz de ürettiğimizi katma değeriyle birlikte bütün dünyaya, sadece Türkiye iç pazarına değil bütün dünyaya satarız” dedi.

“EN BÜYÜK MÜCADELEMİ GIDA İHTİSAS OSB İÇİN VERECEĞİMİ SÖYLEMİŞTİM”

Stratejik olarak Keşan’ın inanılmaz bir noktada olduğunu belirten Milletvekili Aksal, “Bir tarafınızda Yunanistan yani Avrupa pazarı. Öbür tarafımızda dünyanın en büyük pazarlarından bir tanesi İstanbul pazarı, iç pazar diye baktığımızda inşallah 18 Mart 2022 yılında 1915 Çanakkale Köprüsü açılacak. Bölgenin önemi daha da artacak. Bunun içinde en ideal yerlerden bir tanesi Keşan ve çevresinde, bir Gıda İhtisas OSB kurmaktı. 2014 yılında kıymetli başkanlarımız bir girişimde bulundular. Ama bu süreç o kadar kolay değil. Her ne kadar biz AK Parti hükümeti olarak maalesef biz çevreye yeteri kadar önem vermemekle suçlansak ta inanın meralar bizim için çok kıymetli, çevre bizim için çok değerli. 2014 yılının Kasım’ında başladığımız bu süreç işte alanın mera vasfından çıkarılması, ÇED raporunun alınması yaklaşık altı ay sürdü. Bende milletvekili adayı olduğumda benim içinde bir milletvekili olarak bölgeme kazandırabileceğim en büyük yatırımlardan bir tanesi işte insanımıza istihdam sağlama anlamında ve ülkemizi gıda anlamında farklı bir noktaya taşıma anlamında bu Gıda İhtisas OSB dedim. Aday olduğumda da söylemiştim. En büyük mücadelemi bunu gerçekleştirmek için vereceğim diye” dedi.

“HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYDU”

Yaşanan sürecin zorlu geçtiğini ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin önemli katkıları olduğunu belirten Aksal, “Yeni milletvekili olduğum da ilk ziyaretimi sayın Bakanımız Bekir Pakdemirli’ye yaptım. Baktığında dedi ki yani buradan daha ideal bir yer olamaz. Üç, dört tane mera vasfını yitirmiş, ÇED raporu alınmış ama daha alacağım derseniz bir o kadara ihtiyaç var. Dedi ki yazılı bir şekilde onaylatalım ve Sayın Bakanımız burasının mera vasfından çıkarılması için zaten üniversiteler tarafından da onanmıştı ve bakanımız hemen desteğini verdi. Ondan sonra ÇED süreci başladı. Edirne Valiliğimizin başkanlığında, odalarımız, borsalarımız olarak ben buradan herkese çok teşekkür ediyorum. Keşanlı hemşerilerime teşekkür ediyorum. Birlik beraberlik içinde siyasi görüşüne bakılmadan herkes gerçekten burada elini taşın altına koydu” dedi.

SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI ONAYLADI

Keşan Gıda İhtisas OSB’nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından resmen onaylandığını müjdeleyen Aksal, “Keşan Gıda İhtisas OSB olmakla birlikte Trakya’da ilk Gıda İhtisas OSB’dir. Çanakkale Ezine’de var. Bizden biraz daha ilerideler. Ama Trakya’daki ilk ve tek Gıda İhtisas OSB’yiz. O anlamda sadece Keşan’a değil tüm Trakya’ya, işte Malkara’ya, Uzunköprü’ye, Lalapaşa’ya, Süloğlu’na. O bölgede bütün üretilen ürünlerin inşallah bu bölgede işlenmesi ve gıda haline getirilmesi konusunda çok önemli hizmetler verecektir. Bizim ÇED sürecimiz tamamlandı. Herkes el ele vererek tamamlandı. Bilim ve Sanayi Bakanlığımıza başvurusu yapıldı. 19 Kasım itibariyle de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız OSB’mizi resmen onayladı. Bundan sonraki süreç Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uhdelerinde. Ama buradaki Müteşebbis Heyeti’nin de çalışmalarıyla birlikte devam edecek ve inşallah en yakın zamanda biz altyapıyı tamamlayıp işletmeleri getireceğiz bölgemize. Bölgeye ciddi bir istihdam kazandıracağız. Ama aynı zamanda ülkemizin gıda üretimine ve gıda ihracatına çok ciddi bir katkı sağlayacak merkez olacaktır burası. Gıda her zaman çok önemliydi ama bu süreçte gıdanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık. Onun için bölgemize hayırlı olmasını diliyorum. Tüm hemşerilerime şimdiden hayırlı olsun. Yine bugüne kadar nasıl gece gündüz takip ettiysek bundan sonra da süreci hep birlikte belediyemizle, teşkilatımızla, bütün paydaşlarımızla birlikte süreci takip edeceğiz ve bölgemize burasını kazandıracağız. Hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.