DOLAR 32,3511 0.26%
EURO 35,0591 -0.27%
ALTIN 2.307,841,34
BIST 9.079,973,10%
BITCOIN 22884013,40%
Edirne
19°

AÇIK

05:24

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türk Ocakları’ndan Azerbaycan’a destek

Türk Ocakları’ndan Azerbaycan’a destek

ABONE OL
30 Eylül 2020 09:53
Türk Ocakları’ndan Azerbaycan’a destek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Türk Ocakları Edirne Şubesi Başkanı Yakup Öz, Azerbaycan’ın haklı mücadelesini desteklediklerini belirterek, Türk devletlerini Azerbaycan’ın yanında yer almaya çağırdı.

Azerbaycan’ın, Dağlık Karabağ’daki Ermeni güçlerle girdiği çatışma hız kesmeden devam ederken, Türk Ocakları Edirne Şubesi’nden de Azerbaycan’a destek açıklaması geldi.

Türk Ocakları Edirne Şube Başkanı Yakup Öz” Türkiye ve Türk Milleti, bu mesele de, hem tarihî hem de uluslararası hukuk bakımından haklı olan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin yanında yer almıştır ve almaya da devam edecektir. Türk Ocakları olarak Türk devletlerini Azerbaycan’ın yanında yer almaya çağırıyoruz” dedi.

“ERMENİSTAN HADDİNİ AŞARAK SALDIRIYA KALKIŞTI”

Türk Ocakları Edirne Şube Başkanı Yakup Öz, “Sovyetler Birliği’nin dağılma sürecinde, arkasındaki güçlerin yardımıyla Azerbaycan toprağı olan Karabağ’ı ve çevresindeki toprakları işgal eden Ermenistan, 27 Eylül 2020 Pazar sabahı, yine haddini aşarak bir saldırıya kalkıştı. Azerbaycan topraklarına yönelik bu saldırıda sadece askeri unsurlar değil siviller de hedef alındı. Terter’in Gapanlı, Ağdam’ın Çıraklı ve Orta Garvand, Fuzuli’nin Alhanlı ve Şükürbeyli, Cebrayıl’ın Çocuk Mercanlı köylerinde yoğun bombardıman yaşandı. Naftalan ilçesine bağlı Kaşaltı köyünde, tamamı aynı aileden 5 sivil hayatını kaybetti; 19 sivil de yaralandı. Bunun üzerine Azerbaycan ordusu, cepheye yakın bölgelerde yaşayan sivil halkın güvenliğini sağlamak için karşı saldırı başlattı. Ermenistan ordusu, bölgede görev yapan Türk gazetecileri de hedef aldı. Kapanlı köyü yakınında çekim yapan AA ve TRT ekibi saldırıdan son anda kurtuldu. Kahraman Azerbaycan ordusu, had bilmezlere hak ettikleri cevabı vermeye devam etmektedir. Dağlık Karabağ’ın korsan Cumhurbaşkanından feryatlar yükselmektedir”dedi.

“ERMENİLER, AZERBAYCAN TÜRKLERİNE KATLİAM YAPTI”

1 milyon Azerbaycan Türk’ünün yaşadıkları yerleri terk ettiğini söyleyen Öz, “Bilindiği üzere Sovyetler Birliği döneminde, Kasap Stalin’in iktidarında, Azerbaycan sınırları içinde bulunan Dağlık Karabağ’da bir “Ermeni Özerk Bölgesi” oluşturma kararı alınmış ve bunun için de farklı bölgelerden çok sayıda Ermeni buraya yerleştirilmişti. Sosyalizm maskesi takan Stalin, yüz yıl kadar önce Revan’ı “Erivan” yapan Çarların politikasını takip etmekten başka bir şey yapmamıştır. Sovyetler Birliği zayıflamaya başlayınca Ermeniler, Karabağ’ın Sovyet Azerbaycan’dan Sovyet Ermenistan’a devredilmesi için savaş çıkardılar. Rusların desteğini de alan Ermeniler, 1991’de Hankendi’ni, 1992’de Şuşa ve Hocalı’yı işgal etti. Daha sonra Laçın, Hocavend, Kelbecer ve Ağdere’yi de ele geçiren Ermeniler, 1993’te Ağdam’a girdi. Ağdam’ı Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan illerinin işgali izledi. Ermeniler bu süreçte, Azerbaycan Türklerine karşı katliamlar yaptı; Hocalı’da soykırım uyguladı. Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si işgal edildi; 1 milyona yakın Azerbaycan Türk’ü, yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kaldı” dedi.

“RUSYA ERMENİSTAN’A 50 BİN TON SİLAH GÖNDERDİĞİNİ AÇIKLADI”

İran ve Rusya’nın Ermenistan yanında yer aldığını söyleyen ÖZ, “Bu meselenin çözümü için gerek Sovyet sonrası kurulan Bağımsız Devletler Topluluğu gerekse Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) bünyesinde girişimler olduysa da Ermenistan asla çözüme yanaşmadı. Eş başkanlıklarını Rusya, Fransa ve ABD’nin üstlendiği Minsk Grubu, 1992’den bugüne havanda su dövüyor. Rusya, Ermenistan’ı silahlandırmada çok önemli rol oynadı. İran ve Rusya, stratejik çıkarları açısından işgalci Ermenistan’ın yanında yer aldılar. Eski Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, 2010-2018 yılları arasında Rusya’nın Ermenistan’a 50 bin tondan fazla silah gönderdiğini açıkladı. Türkiye ve Türk Milleti, bu mesele de hem tarihî hem de uluslararası hukuk bakımından haklı olan Azerbaycan Cumhuriyeti’nin yanında yer almıştır ve almaya da devam edecektir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve devlet yetkilileri, son gelişmelerde de bu tavrımızı açıkça bir kez daha ortaya koydular. TBMM’deki dört parti grubunun yayımladıkları destek açıklaması da memnuniyet vericidir” dedi.

“TÜRK DEVLETLERİNİ AZERBAYCANIN YANINDA YER ALMAYA ÇAĞIRIYORUZ”

Türk devletlerine seslenen Başkan Öz, “Son saldırılarda, kendisine layık görülen maşa rolünü sorgusuz sualsiz kabul eden Ermenistan, kendi halkının da bölgedeki diğer bütün halkların da barış ve huzurunu bozan tavrını gözden kaçırmaya çalışmakta; Türkiye’yi ve Azerbaycan’ı suçlamaktadır. Bizzat eski Cumhurbaşkanları, Hocalı da yaptıkları soykırımla ilgili açıklamasında sivilleri bilinçli bir şekilde hedef aldıklarını açıklamıştı. Bugün de haksız yere işgal ettikleri Azerbaycan topraklarındaki mevzilerinden cephe hattındaki sivil yerleşimlere saldırmakta beis görmeyen bu korsan devlete haddi bildirilmektedir. Türk Ocakları olarak Türk devletlerini Azerbaycan’ın yanında yer almaya çağırıyoruz. Memnuniyetle belirtmeliyim ki kısa bir süre önce, Türk Keneşi Genel sekreteri Bagdad Amrayev, bu meselede Azerbaycan’ın yanında olunduğu mesajını verdi. Çünkü bizler, dost ve müttefik ülkeler değiliz; kardeşiz. Yaşasın Türk Devletlerinin Dayanışması, Var Olsun Can Azerbaycan” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.