DOLAR 32,5204 0.08%
EURO 35,0057 -0.11%
ALTIN 2.436,570,03
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 2089682-0,55%
Edirne
18°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Türkan bebeği unutmadık

Türkan bebeği unutmadık

ABONE OL
25 Aralık 2021 11:18
Türkan bebeği unutmadık
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Bulgaristan’da 26 Aralık 1984 yılında Türklere karşı yapılan totaliter baskıcı rejim kampanyasına protestolarla direnip hayatını kaybeden şehitler ve annesinin kucağında daha 17 aylıkken katledilen Türkan bebek için Edirne’de Türkan Bebek Parkı’nda anma töreni düzenlendi.

Törene Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Hak ve Özgürlükler Partisi Kırcaali Milletvekili Bayram Bayram, Trakya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Balkan Türkleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Macit Mutlu, Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, siyasi parti ve STK temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Anma töreni Türkan bebek anıtına çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

“OMUZ OMUZA VERMEYİ BİLMELİYİZ”

Geçmişteki olayların tekrar etmemesi için iki ülke arasında köprü olduklarını vurgulayan Trakya Balkan Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Cevat Güneş, “Her sene Aralık ayının 24’ünde Edirne’de gerçekleştirdiğimiz Türkan Bebek etkinliği bu yılda aynı heyecan ve şevkle gerçekleştirmenin mutluluğu içindeyim. Türkan Bebek, Naim Süleymanoğlu, Şehit polisimiz Nefise Özsoy bizim sembolümüz. Bu önemli isimleri anarken benliğimiz, kültürümüz, kimliğimiz aklımıza gelir. Hem geçmişten ders alıyor hem de geleceğe dair geçmişteki olaylar tekrar etmesin diye barış ve huzurun tesisi için iki ülke ve millet arasında köprü olma vazifesi görüyoruz. Omuz omuza vermeyi bilmeliyiz. Biz dernekler birleşip bir olacağız, toplaşıp kudretli olacağız. En sonunda kazanan biz ve toplumumuz olacaktır” dedi.

“BOŞ ELLERLE TÜRK VE MÜSLÜMAN HALK ZULME DİRENMİŞTİR”

Türkan Bebek’i rahmetle andıklarını dile getiren Balkan Türkleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Macit Mutlu, “Bugün burada bulunmamızın sebebi Bulgaristan’da 84-85 yıllarında Türk ve Müslümanlara totaliter rejimin uyguladığı asimilasyon politikası sonucu oluşan zulüm ve şehit olan Türkan Bebek kızımızı rahmetle anmak için toplandık. Anlatılması zor olan o günlerde annesi Fatma Hanım henüz bebek yaşta olan Türkan kızını kucağına alarak isim değiştirmek için gelen Bulgar milislerine karşı direnen halkın arasına korkmadan yürüyüşe katılmıştır. Eli öpülesi bir annelik örneği olarak şehit ailelerinin önünde saygıyla eğiliyorum. Boş ellerle silahsız canını dişine takarak Türk ve Müslüman Halkı bu zulme direnmiştir. Ne yazık ki silahlı milislerin ateş açması sonucu annesinin kucağında Türkan Bebek şehit olmuştur. Eğer şimdi hayatta olsa 38 yaşında okumuş, meslek eğitimi almış biri olarak karşımıza çıkacaktı. Balkan Coğrafyası konulu çalışmalarda Ana dilimizi uygulamalıyız” dedi.

“BULGAR MAHKEMELERİ 50 BİN LEVA İLE İNSANIMIZI KANDIRMAYA ÇALIŞIYOR”

Bulgaristan mahkemelerinin o dönemdeki olaylarla ilişkin sonuca varamadığını, eğer sonuca varılmazsa Avrupa mahkemelerine gidileceğini kaydeden Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu Genel Başkanı Sabri Mutlu bu anma törenlerini İzmir, Adana, Samsun, Bursa’da Türkiye’nin birçok yerinde Balkan Türkleri Konfederasyonu bünyesindeki dernekler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bizler için Balkanlardaki şehitlerimiz çok önemli. Bizler bugün Türkan Bebeğimizi anıyoruz ama bu kadar yıl geçmesine rağmen Bulgaristan’da bu zalimliği yönetenlerden henüz bir kişi bile hala ceza almamış durumda. Ne yazıkki mahkemelerde ayak oyunlarıyla bizim insanımız 30 yıldır oyalanıyor. Şimdi de 20 bin, 30 bin, 50 bin levalarla insanımız kandırılmaya çalışılıyor. Biz bunları reddediyoruz. Bundan sonra Bulgaristan mahkemeleri bunları sonuçlandırır. Bu mahkemelerde sonuçlanmazsa bizim insanımız Avrupa mahkemelerinde süreci devam ettirecektir” dedi.

“TÜRKAN BEBEK KALPLERİMİZDE YAŞAYACAK”

Hak ve Özgürlükler Partisi Kırcaali Milletvekili Bayram Bayram da “Bugünkü törende bulunmaktan gururlu ve duyguluyum. İçimizde derin keder ve üzüntü var. Türkan Bebek bizlerin kalbinde her zaman yaşayacaktır” dedi.

“BÜTÜN SOYDAŞLARIMIZLA GÖNÜL BAĞIMIZ DEVAM EDECEK”

Balkanlar’ın hem gönül hem köklerin olduğu topraklar olduğunu kaydeden Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan da “Jivkov yönetiminin Ülkedeki en büyük azınlık olan Türklere karşı başlattığı örtülü asimilasyonun, soykırımın 35.yılında, 26 Aralık 1984’te Kırcaali’de şehit edilen 18 aylık Türkan Bebeği anmak için toplandık. Balkanlar bizim hem gönül coğrafyamızın hem köklerimizin olduğu topraklar. Özellikle Türkiye’nin her bir tarafında ama Trakya’da nereye adım atsanız Balkan muhaciriyle karşılaşırsınız. Muhaceret isteğiniz dışında, mecburiyetten gönderildiğiniz topraklar demektir. Bütün coğrafyalardaki soydaşlarımızla gönül bağlarımız devam edecek. Ebetteki acılar insanları birleştirir. Acılar bizi biz yapan, ortak paydada geleceğe taşıyan değerlerdir. 1984-1985 bu zulme maruz kalmış tüm şehitlerimizi yad ediyorum. Ruhları şad olsun” dedi.

“ŞU ANKİ TÜRKİYE O DÖNEM OLSA BIRAKIN BASKIYI, DÜŞÜNEMEZLERDİ BİLE”

Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını söyleyen Edirne Vali Yardımcısı Ali Uysal ise “Şehit edilen Türkan bebeği ve tüm soydaşlarımızı rahmetle anıyoruz. Bu zulmü yapanları ve destekleyenleri tekrar tekrar üstüne basa basa kınıyoruz. O dönemde failleri kasıtlı olarak bulunmasa da bütün failler tarih sahnesinde ve önemli mahkeme olan vicdan mahkemesinde ebediyen mahkum olmuşlardır. O dönem soydaşlarımıza yapılan baskılar ve zulüm kara bir leke olarak tarihte yerini almıştır. Hepimizin bildiği gibi 300 bin üzerinde Türk soydaşımız topraklarını terk etmek zorunda, Anavatan Türkiye’ye sığınmıştır. Bu baskı döneminde Türkan Bebek çekilen acıların sembolü olmuştur. O dönemde Türkiye şimdiki gibi güçlü  olsaydı, burnumuzun dibindeki soydaşlara baskılar yapılabilir miydi. Bırakın yapılmasını düşünemezlerdi bile. Artık Türkiye, eski Türkiye değildir. Türkiye ekonomik askeri ve sağlık anlamında bölgesel güçtür. Komşularımızla ilişkilerimizin daha iyileşmesi temenni ediyor saygılar sunuyorum” dedi.

Bulgaristan’dan gelen öğrenciler günün anısına hazırladıkları sunumu gerçekleştirdi. Sunum sonrası Edirne Müftülüğünden Adem Demir ebediyete intikal eden şehitler için dua okunması sonrası program sona erdi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.