DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2051159-0,74%
Edirne
16°

AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Türkçe Dil Bayramı” coşkusu

“Türkçe Dil Bayramı” coşkusu

Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Fahri Konsolosluğu iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte 'Kuzey Makedonya 21 Aralık Türkçe Dil Bayramı' kutlandı.

ABONE OL
20 Aralık 2023 16:18
“Türkçe Dil Bayramı” coşkusu
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valiliği, Trakya Üniversitesi, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti Fahri Konsolosluğu iş birliğiyle düzenlenen etkinlikte ‘Kuzey Makedonya 21 Aralık Türkçe Dil Bayramı’ kutlandı.

Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe Edirne Vali Yardımcısı Sıdkı Zehin, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu İliaz Feta, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İl Koordinatörü Fatih Ot, Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma merkez müdür Dr. Öğretim Üyesi Rıfat Gürgendereli, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşunda bulunularak ilk İstiklal Marşı okunması ve akabinde Kuzey Makedonya milli marşının okunması ile başlayan törende; Trakya Üniversitesi tanıtım filmi ve Türkiye’de Okuyan Makedonyalı Öğrenciler Birliği tanıtım filmi gösterildi.

“BALKAN ÜLKELERİNDEN EN ÇOK ÖĞRENCİSİ OLAN ÜNİVERSİTEYİZ”

Programda konuşan Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi’nin bölgenin en eski, en köklü eğitim kurumu olduğunu belirterek, “Bünyesinde 4567 uluslararası öğrencisi var. Bunun 159 tanesi Kuzey Makedonya’dan. Balkan ülkelerinden en çok öğrencisi olan üniversite Trakya Üniversitesi. Balkan Üniversiteler Birliği’nin kurucusu, kalıcı genel sekreteri. Balkanlar konusunda uzmanlaşmış bir şekilde devam ediyoruz. Kuzey Makedonya’yla da üniversite olarak ilişkilerimiz oldukça güçlü olduğunu ifade etmek isterim. Bütün üniversitelerin ikili anlaşmalarımız var ve Balkan Üniversiteler Birliği’nde beraber çalışıyoruz.  Üniversitemizde de bu altıncısı bir gelenek haline geldi. 21 Aralık’lar kutlanıyor. Kutlu olsun. Bu güzel dilin Balkan coğrafyasında devam ediyor olması, kültürlerle etkileşiminin devam ediyor olması büyük bir kazanımdır. Trakya Üniversitesi olarak her zaman Balkan Türklerinin, Balkan Türklüğünün Türkçe’nin yanında olduğumuzu, bu güzel bayramı burada kutlamanın bize mutluluk verdiğini ifade ediyorum” dedi.

“KUZEY MAKEDONYA’DA 40’IN ÜZERİNDE İLKOKULDA EĞİTİM TÜRKÇE”

Kuzey Makedonya İstanbul Başkonsolosu İliaz Feta, “Makedonya Türkleri 21 Aralık Türkçe Eğitim Bayramı’nı ülke genelinde çeşitli etkinliklerle kutlamaktadırlar. Yıllar geçtikçe bu bayramın Kuzey Makedonya sınırları dışında, özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nde de yaşayan soydaşlarımız tarafından kutlanması bizleri ayrıca memnun etmektedir. Bugün, Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nin yaklaşık 40’ın üzeri ilkokulunda eğitim Türk dilinde gerçekleşmektedir. Makedonya’da 2008 yılından itibaren lise düzeyindeki eğitimin zorunlu olmasından sonra Türkçe eğitim gören öğrencilerin sayısında da belirgin bir artış olduğunu görülmektedir” dedi.

“TÜRKÇE HEM KONUŞULAN HEM YAZILAN HEM EDEBİYAT DİLİ OLAN BİR DİLDİR”

Trakya Üniversitesi Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma merkez Müdür Dr. Öğretim Üyesi Rıfat Gürgendereli, “Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde biz Türkçe’nin tarihini 8. yüzyıl Orhun Yazıtları ile başlatırız ve 21. yüzyıla kadar getiririz. Göründüğü üzere o kadar geniş bir zaman dilimi içinde, o kadar geniş bir coğrafyada Türkçe hem konuşulan hem yazılan, hem edebiyat dili olan bir dildir” dedi.

“BALKANLAR’DA TÜRKÇE’NİN HALA KONUŞULUYOR OLMASI BİRLİK VE BERABERLİĞİ İŞARETİ”

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı İl Koordinatörü Fatih Ot, “Rahmetli Oktay Sinanoğlu, Türkçe giderse Türkiye gider, diyor. Onun dediği gibi, Balkanlarda Türkçe’nin hala konuşuluyor olması, soydaş ve akraba topluluklarımızın en güçlü şekilde orada olduğunun, birlik ve beraberlik içinde Türkiye’ye bağlı güzel bir şekilde yaşadıklarının işaretidir, diyorum. Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı Edirne Koordinasyon Ofisi olarak böyle güzel bir programa katkı sağlamaktan, bu programın içinde olmaktan memnuniyet duyduğumuzu, gurur duyduğumuzu ifade etmek isterim. Programa emeği geçen tüm hocalarıma, üniversitemize, valiliğimize ve kıymetli misafirlerimize ve pek değerli öğrencilere ayaklarınıza sağlık diliyorum” dedi.

“TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BALKAN TÜRK GENÇLERİNE AKADEMİK EĞİTİM KADAR SOSYAL VE KÜLTÜREL HAYATI TANITAN ÜNİVERSİTEDİR”

Kuzey Makedonyalı Trakya Üniversitesi Turizm otelcilik bölümü okuyan Birsen Hasan, “Balkan Türk Gençleri olarak ana vatanımızda eğitim almak bizim için bir gururdur. Gerek akademik eğitim, gerekse sosyo-kültürel anlamda, Trakya Üniversitesi bu konuda Balkan’ın Türk gençlerine akademik eğitimleri yanında bizlere sosyal ve kültürel hayatı tanıtan ve yaşatan bir üniversitedir. Bu ortamı sunan Trakya Üniversitesi, Türkiye’deki öncü üniversitelerden biridir. Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Erhan Tabakoğlu’na ve emeği geçen herkese Balkan Türkleri olarak teşekkür ederim. Bir araya gelmemizin sebebi de 21 Aralık Makedonya Türkleri olarak var olmaya devam ettiğimizin göstergesidir” dedi.

“BU COĞRAFYADA TÜRKÇEYE YAPILAN TÜM KATKI TÜRK MİLLETİNE BİR KATKIDIR”

Trakya Üniversitesi Türkçe Öğretmenliği Bölümü Öğrencisi Kübra Varlıklı, “Türkçe Eğitim Bayramı’nın kutlanması Türkçe’ye verilen değeri ortaya koyar. Üsküp başta olmak üzere birçok şehirde coşkuyla kutlanması ve resmi bayram olması sebebiyle çok önemlidir. Bu coğrafyada Türkçe’ye yapılan tüm katkılar, Türk milletine ve kültürüne yapılmış bir katkı niteliği taşır. Makedonya Türklerinin Türkçe Eğitimi Bayramı’nı en içten dileklerimizle kutluyoruz” diye konuştu.

Kuzey Makedonya Vardarın Üstünde Derneği Halk Oyunları, Uluslararası öğrencilerin halk oyunları, Rumeli Edirne Kültür ve Folklor Derneği Halk Oyunları gösterileri ve müzik gruplarının konserleri ile program sona erdi.

ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ’NDE KUTLAMA PROGRAMI

Öte yandan Kuzey Makedonya Türkçe Eğitim Bayramı kapsamında, Türkiye’de Okuyan Makedonyalı Öğrenciler Birliği ve Edirne Belediyesi işbirliğinde Atatürk Kültür Merkezi’nde kutlama programı gerçekleştirildi.

Buradaki program saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Kuzey Makedonya Milli Marşı’nın okunmasıyla başladı.

“5.TÜRKÇE EĞİTİM BAYRAMI”

Türkçe Eğitim Bayramı’nın Edirne’de 5’incisinin kutlandığını belirten Türkiye’de Okuyan Makedonyalı Öğrencileri Birliği Genel Başkanı Hişam Emin, “Edirne’de 5’incisini kutladığımız Türkçe Eğitim Bayramı Programında bizlere her zaman destek olan Edirne Valimiz Yunus Sezer’e, Belediye Başkanımız Recep Gürkan’a, ağabeylerimiz, kardeşlerimiz ve Edirne halkına çok teşekkür ediyorum”diye ifade etti.

“DİLİ İÇİN EN ÇOK BALKAN ÜLKELERİ MÜCADELE ETMİŞTİR”

Edirne Belediye Başkan Yardımcısı Selçuk Çakır, “Sizlerden tek bir isteğimiz vardı. Geleceksiniz, başarılı olup okulunuzu bitireceksiniz ve ülkenize döneceksiniz. Orada hizmet edeceksiniz. Benim kişisel düşüncem ve arzum halen daha aynı. Burada birçok ilişkiler kurmuş olsanız bile ülkenize hep dönmenizi istedik. Ülkenizde çalışıp ülkeniz için hizmet edeceksiniz. Dili için en fazla Balkan ülkeleri mücadele etmiştir. Dili için, dini için, bayrağı için, vatanı için en çok Balkan insanı mücadele etmiştir. Türkiye’de Okuyan Makedonyalı Öğrencileri Birliği’ne çok teşekkür ediyoruz. Bugün burada bizi birleştirdi. Hiçbir şekilde ayrımı kabul etmiyoruz” dedi.

“BURADA TÜRKÇE BAYRAMINI KUTLAMAKTAN GURUR DUYUYORUM”

Kuzey Makedonya Cumhuriyeti İstanbul Konsolosu Sevim Bahtiyarevic Sey, “Bu akşam burada Türkçe Eğitim Bayramını kutlamaktan gurur duyuyorum. Özellikle Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında sizinle olmaktan gurur duyuyorum” diye ifade etti

Konuşmaların ardından sahneye çıkan Hakan Peker sevilen şarkılarını hayranları ile birlikte söyledi.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.