DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 2044900-0,34%
Edirne
14°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Ulusal Süt Konseyi daha neyi bekliyor?”

“Ulusal Süt Konseyi daha neyi bekliyor?”

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, süt fiyatlarında artışa gitmeyen Ulusal Süt Konseyi'ne 'neyi bekliyorsunuz' şeklinde seslendi.

ABONE OL
11 Ocak 2024 10:48
“Ulusal Süt Konseyi daha neyi bekliyor?”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, süt fiyatlarında artışa gitmeyen Ulusal Süt Konseyi’ne ‘neyi bekliyorsunuz’ şeklinde seslendi.

2023 yılı Ocak ayından bu yıla kadar süt fiyatlarına yüzde 14, bunun yanında yem fiyatlarına da yüzde 48 zam geldiğini söyleyen Suiçmez, beklediklerini artışın yüzde 34 olduğunu süt fiyatının en az 16 buçuk lira olması gerektiğini söyledi. Hayvanların yemesi gereken protein yemlerinden, veteriner maliyetlerine, enerji giderlerinden çalışan işçilere kadar birçok alanda zam geldiğini belirten Mustafa Suiçmez”Hasan Agamm, Ahmet Agam, satacak bu inekleri. Bak geri dönüşü olmayan bir yola girdik. Ulusal Süt Konseyi toplanmak için neyi bekliyor? Çok tehlikeli bir yere gidiyoruz, inanın bu insanlar kestirecek bu hayvanları, bakmayacaklar”şeklinde tepkisini dile getirdi.

“SÜT YÜZDE 14, YEM YÜZDE 48 ARTMIŞ, BIÇAK KEMİĞE DAYANDI DEĞİL, KEMİĞİN İÇİNDE”

SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez” Ülkemizde ve bölgemizde bu ayrı bir olay. Ama bizim üreticilerin, süt üreticilerinin gündemi bugün itibariyle süt. Birkaç tane gerçek rakam vereceğim. Hem bunları sizin bilmeniz açısından hem de kamuoyuna yansıtmanız, kamuoyu da kendi kendine bir değerlendirme yapsın.  2024’ün Ocak ayındayız.  2023 yılının Ocak ayında buradan Edirne Süt Üreticileri Birliği’nden üretici fiyatından bahsediyorum üreticinin eline geçen süt fiyatı, 1 litre soğutulmuş sütün 11 lira. Üzerinden tam bir yıl geçmiş. 2024’ün Ocak ayındayız. Şu anda süt litresi 12,5 lira. Yani bir yıllık artışa baktığımızda bunun yüzdelik oranı yüzde 14. Yani bizim ürettiğimiz süt bir yıl içerisinde üretici fiyatı yüzde 14 artış yapmış.  Yani gerçekten böyle biz bunu hep anlattık, ama artık bıçak kemiğe dayandı değil, bıçak kemiğin içinde.  Bir firmadan aldığım yem fiyatı 2023’ün Ocak ayında 380 lira arkadaşlar. Peşin fiyatı. Bugün 560 lira. Yüzdelik artış oranı yüzde 48. Diğer bir firmadan aldığım eşdeğer de süt yemi 375 lira Ocak ayı 2023. Şu anda 542 lira. Bu peşin para. Bunun da artış oranı yüzdelik oranında yüzde 44 arkadaşlar. Süt yüzde 14 artmış. Yem yüzde 48 ila yüzde 44 oranında bir artış yapmış. Sadece yem, bir tane parite gösteriyorum size. Diğerleri malum burada. Çeşitli, farklı, kimisi işte sütün maliyeti bu kadar açıklıyor, sütün maliyeti şu kadar açıklayan var. Bunların hepsini izliyoruz. Bunun resmi rakamda toplanamaz. Çünkü hayvanın verdiği verim önemlidir burada. Litresi 20 litre mi veriyor hayvan, 18 litre mi veriyor, 30 litre mi veriyor. Bu rakamları, maliyet rakamlarını 3 aşağı 5 yukarı istediğin gibi oynatabilirsin. O televizyonlarda, ulusal kanallarda çıkıyorlar. Tane tane bu hayvan ne yemeli? Böyle bir şeyler açıklasınlar. Bizim burada tablomuzda ben bir üreticiyim. Orada bazı başkanlar da çıkıyor, kusura bakmasınlar hayvancılık da yapmıyor yani hayvanları da yok. Bir şekilde seçilmişler orada böyle devam ediyorlar. Benim herhangi bir köyde Ahmet Aga’nın, Mehmet Aga’nın, Ayşe Abla’nın, Fatma Abla’nın ne kadar canı yanıyorsa benim o kadar canım yanıyor yani hayvanım var. Bir hayvan günde 20 kilo silaj yer mi arkadaş? Yemek zorunda”dedi

“BİR HAYVAN GÜNLÜK 291 LİRA PARA YİYOR”

İneğin günlük tüketmesi gereken yemleri, o üretim yerinde çalışan işçileri ve enerji maliyetlerinin üreticiye yarattığı etkisinden bahseden Mustafa Suiçmez “Kimisi sanayi yemini çıkarın diyor, çıkardım, o sanayi yem yok bunun içerisinde. Yani sanayi yemsiz maliyet çıkardım ben burada. Protein vermek için bir mısır gluteni dediğimiz bir şey var. Ondan 1 kilo 20 kilo 200 gram yemesi lazım. ATK dediğimiz ayçiçek küspesi Bundan da 1,5 kilo yemesi lazım. Yonca, bu hayvan 4,5 kilo yemesi lazım. Arpa kırması, 5 kilo yemek zorunda. Bu baypas dediğimiz takviye 500 gram kadar. İşte saman 1,5 kilo. Asıl bu hayvan günde 34-35 kilogram yem yemek zorunda. Bu karması, samanı, yoncası, mısırı, bu 34-35 kilo. Ve bunun maliyeti şu anda arkadaşlar 241 lira 50 kuruş. Sadece beslemeyi koyduk. Bu hayvanın işçiliği yok mu? Yani burada insan çalışıyor. Ve 2011 yılında, o Ocak ayında bir işçinin maliyeti 9,5-10 liraydı. Hadi maksimum 11 lira olduğunu kabul edelim. Şu anda 20 bin liradan aşağı bu hayvancılık işletmelerinde insan bulman mümkün değil. Çalışan adama, çok mu bu para? Asla o anlamda söylemiyorum. Bunun gecesi var, gündüzü var. Bakın sabah kalktığımda eksi 4 derece soğuk vardı bu da Edirne’de. Yani burada işçilik maliyeti de 33 lira. Hayvan başına koyduğunuzda günlük. Bunun sağlık hizmetleri, bu hayvanın bir yıl içerisinde veterinerlik hizmetleri var, aşıları var, verdiğiniz parazit hapları var.  Bu da günlüğünde 13 liraya tekabül ediyor. Yani buna yıla vurduğunda 4 bin, 4 bin 500 lira gibi bir maliyeti olur sağlık giderleri en azından söylüyorum. Çünkü tohumlaması var, bir sürü şey var. Bu da 13 liraya gelir. Bunu da yazdığımızda 4 lira gibi bir enerji maliyeti vardır günde. Toparlarsak daha 291 lira 50 kuruşa Bir hayvanın günlük, 291 lira para yiyor. Bunu gelsin en ince profesörünle oturalım konuşalım, hiçbir sorun sıkıntı yok. Ben kendi işletmemden biliyorum. Dediğim gibi işte Avaraz Köyü’nden, Hasanağa Köyü’nde üreticilik yapan ben aile işletmelerinden biliyorum. Çünkü kendim bir üreticiyim diyorum”diye konuştu.

“ULUSAL SÜT KONSEYİ’NE VE MERKEZ BİRLİKLERİ NE SORUYORUM DAHA NEYİ BEKLİYORLAR”

Üreticinin hak ettiği artışı beklediğini yoksa inekleri satacaklarını ve geri dönüşü olmayan bir yola girildiğini kaydeden Suiçmez “Şimdi, bu maliyeti kabul ettiğimizde  o gün bu hayvandan 20 litre süt aldığında kafa kafaya gelebilmesi için bu maliyetlerle bu sütü 14,5 liraya satmam lazım benim. 14,5 liraya satmam lazım, 20 litre süt almam lazım hayvandan ki, bunu ben maliyetimi çıkarayım. Eğer benim inek 22 litre süt verirse, ben bunu 13 lira 20 kuruşa satmam lazım. Hangi hesabı yaparsanız yapın, ister 20 litreden yapın, ister 22 litreden yapın, şu anda verdiğimiz fiyatla biz zarar ediyoruz.  Ulusal Süt Konseyi geçen aydan beri ben görüşüyorum. Merkez Birlikleri’nle görüşüyorum, bizim kendi Merkez Birliği’mizde, büyük sanayicilerin ismi vermeyin burada, onların genel müdürleriyle görüşüyorum, işte bakanlığa ulaşmaya uğraşıyoruz, işte tarım il müdürlüğü vasıtasında, Ulusal Süt Konseyi toplanacak, yarın toplanacak, dün toplanacak, ya daha ne bekliyorlar acaba, ben çok merak ediyorum, ben burada sormak istiyorum. Yani sanayiciye sormak istiyorum, Ulusal Süt Konseyi’ne sormak istiyorum, merkez birliklerine sormak istiyorum, daha neyi bekliyorlar acaba, çok merak ediyorum ben. Bakın bu şeyle, bu hayvancılığı yapmaz bu insanlar. Hasan Agam, Ahmet Agam, satacak bu inekleri. Bak geri dönüşü olmayan bir yola girdik. Nedir rakamlarla ben burada konuşmaya uğraşıyorum. Bakın biz, burada yüzde 14 var, gidip yüzde 50 istemiyoruz, yüzde 70 istemiyoruz. Ne dedik burada? Yüzde 48 zam gelmiş dedik bir yıl içerisinde. Rakam çok net, ben burada faturalardan, resmi rakamlarla konuşuyorum. Yüzde14 bizim süte gelmiş, yüzde 48 yeme gelmiş, yüzde 14’ü yüzde 48’den almışım biz, tamam vermişler, Allah razı olsun. Ne kalmış alacağımız, bak en iyi niyeti söylüyorum, yüzde 34. Şu haldeki rakamın üzerine yüzde 34’ü koyduğunda, 16.75 TL bizim süt para almamız lazım. Sütün fiyatı bu olması lazım, en ihtimalle. Gidip yani asgari ücret zammını yüzde 49’u koymuyorum, bu belki tüketiciye de ağır gelir, onu koyduğumda 18.60 TL olması lazım. Bak bunu da talep etmiyoruz. Ben diyorum ki, yani en azından bu süt fiyatı 16.5 TL, üreticinin eline geçecek para. 16.5 TL, 17 TL olsun, bu insanlar da umutla bu işi yapsın”dedi

“ÇOK TEHLİKELİ YERE GİDİYORUZ, ÜRETİCİLER KESTİRECEK HAYVANLARI!”

Başkan Suiçmez Yani neyi bekliyoruz bunu anlamadım gitti. Yeni yıla girdik, bak dedik yeni yılda, Aralık ayını sabrettik, Ocak’ta geldik, Ocak ayında da yemeğe uğraşıyorlar, biz fiyatı da 1 Ocak’tan itibaren istiyoruz. Bu ocak ayını yemesinler bu insanların emeğinin karşılığını.  Sizin tüketici olduğunuz kadarıyla ben de tüketiciyim, ben de peynir satın alıyorum, yani tamam yoğurtu falan kendimiz yapıyoruz da, ama bu yazıktır, günahtır yani bu insanlara.  Çok tehlikeli bir yere gidiyoruz, inanın bu insanlar kestirecek bu hayvanları, bakmayacaklar. Yani zararına kimse dayanamaz, dayanması mümkün değil diye ifade etti.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.