DOLAR 32,3912 -0.11%
EURO 34,6077 -0.59%
ALTIN 2.387,55-1,94
BIST 10.045,74-0,37%
BITCOIN 1940693-4,80%
Edirne
14°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Ulusal Süt Konseyi’ne 18,5 lira çağrısı

Ulusal Süt Konseyi’ne 18,5 lira çağrısı

ABONE OL
17 Nisan 2024 17:18
Ulusal Süt Konseyi’ne 18,5 lira çağrısı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Merkez İlçe ve Süloğlu Süt Üreticileri Birliği (SÜTÜB) Başkanı Mustafa Suiçmez, Ulusal Süt Konseyi’nin 14,65 lira olarak açıkladığı çiğ süt fiyatı konusunda birlik binasında basın açıklamasında bulundu. Başkan Mustafa Suiçmez, süt fiyatlarındaki artışa tepki göstererek, Ulusal Süt Konseyi’ni yararak kararı tekrar değerlendirmesini isteyerek çiğ süt fiyatının en az 18 buçuk lira olması gerektiği çağrısında bulundu.

“ZAM KARARI KOMİK, AĞAM BİZİMLE EĞLENİYOR”

Ulusal Süt Konseyi’nin yaptığı zammın komik olduğunu vurgulayan Suiçmez, “Ulusal Süt Konseyi, bir sütte zam fiyatı açıkladı. Komik tabii, zam demek biraz sanki espri oluyor ama, hani bir laf vardır, ağam eğleniyor bizimle diyeyim ben de. Yani 1 lira 5 kuruş gibi apar topar akşam üzeri saat 5.30 gibi mesaj geldi bize. Dediler 1 Mayıs’tan geçerli olmak üzere sütte 1 lira 5 kuruş zam geldi diye. Bakın bu benim kendi yorumum ve burada gözlemlerim. Bu bize verilen zam, zam değil yani, ismine zam demek mümkün değil. Mutlaka bunun geri planında market raflarına iyi bir zam yapmak için bize önden verilen bir yemleme gibi bir şey. Yani mazeret diyelim. Ama Mart ayında market raflarındaki süt ve süt ürünlerinin fiyatları en az 2-3 defa değişti. Bizden 14 lira 65 kuruş gibi süt bedelinin altındaki rakamı bile baz alsanız 50 liradan aşağı market rafında paketlenmiş süt bulamazsınız” dedi.

“YEMİN TORBASI OLMUŞ 600 LİRA, RAFLARDA 50 LİRADAN AŞAĞI SÜT YOK, ÇİĞ SÜTE 1 LİRA ZAM YAPILIYOR”

Ana ineklerin kesildiğinde dikkat çekerek, yem fiyatlarındaki yükseliş ve marketlerde satılan sütün raf fiyatlarını açıklayan Suiçmez” Hayvanlar kesiliyor. İnekler, anaçlar gidiyor. Geçtiğimiz Pazartesi günü Edirne Canlı Hayvan Borsası’nda kesilen hayvan sayısı 27 dana, 27 dişi inek. Hadi bakalım. Bunu anlatıyoruz. Bu süt fiyatlarıyla bu dişi hayvanların kesilmesini önleyemeyiz. Kırmızı et ihtiyacımızı erkek hayvanlar karşılaması lazım. Ama et fiyatları yukarıda, süt fiyatları yerde süründüğü sürece vatandaş damızlık düve satmaya kalkıyor. 95 liraya satacağı damızlığı kesime götürdüğünde 125 liraya çıkıyor. Üretici de bunu neden bakayım diyor. Sonumuz hüsran. Yemci sessiz sedasız. 600 lira olmuş yemin torbası. Tüketici de haklı raflarda 50 liradan aşağı süt yok. Çiğ süte de 1 lira zam yapılıyor” diye konuştu.

“ÜRETİCİNİN ELİNE GEÇECEK RAKAM 18 BUÇUK LİRA OLMASI GEREK”

SÜTÜB Başkanı Mustafa Suiçmez “Bugün bir litre sütle 1,5 kilo yem almam lazım. Ama mümkün değil. Hayvancılıktaki girdi maliyetleri sadece yem değil. Bir sürü maliyetleri var bunun. 1.5 kilo yem alabilmem için sütün şu anda üreticinin eline geçecek rakam en az 18.5 lira olması lazım. Bak satılıyor hayvanlar. Bizim elimizde bütün veriler var. Yarın öbür gün ne olacak? Büyük çiftlikler var. Bunlar hiçbir ülkenin hayvancılığının geleceğini garantisi değil. Her an sektörden çıkabilirler. Ama bizim çıkacak yanımız yok. Bizim Hasan Agam, Mehmet Agam mücadele ediyor. Bu da bırakıp giderse ne olacak. Süt fiyatları dediğimiz yere gelmesi lazım” şeklinde ifade etti.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.