DOLAR 32,3400 -0.07%
EURO 34,8790 0.06%
ALTIN 2.392,77-0,15
BIST 10.276,880,67%
BITCOIN 20336785,12%
Edirne
14°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Uluslararası öğrenciler mis sabunu yaptı

Uluslararası öğrenciler mis sabunu yaptı

Trakya Uluslararası Öğrenci Derneği, hız kesmeden sürdürdüğü çalışmalarına Edirne Kent Müzesi'nde Mis Meyve Sabunu atölyesi ile devam ediyor.

ABONE OL
11 Aralık 2023 11:47
Uluslararası öğrenciler mis sabunu yaptı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Trakya Uluslararası Öğrenci Derneği, hız kesmeden sürdürdüğü çalışmalarına Edirne Kent Müzesi’nde Mis Meyve Sabunu atölyesi ile devam ediyor.

Trakya Uluslararası Öğrenci Derneği Başkan Yardımcısı Yunus Emre Altun,17.yüzyıldan günümüze uzanan Edirne Mis Meyve Sabunu’nun Osmanlı Saray sarayından, yerli ve yabancı devletlere hediye olarak sunulması yönünde önemli bir meslek olduğunu söyledi.

Altun, “Uluslararası öğrencilerimiz Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze kadar gelen Edirne Mis Meyve Sabununu hem tanıdı hem sabunlara hayat verdi. Şehrimizin önemli isimlerinin mis sabununu gündemde tutması ve hem şehir dışı hem yurtdışında pazarlanması için önemli adımlar atmalarını da bekliyoruz. Çünkü Edirne Mis Sabunu, şehrimizin yüzyıllarca emek harcanarak ortaya çıkarılmış bir nadide değeridir” dedi.

“ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER MİS MEYVE SABUNA HAYAT VERDİ”

Edirne Kent Müzesi’nde öğrencilerle beraber Edirne Mis Sabunu için ter döktüklerini ve Osmanlı’dan günümüze gelen bu önemli hediyenin yurtdışında kadar açılması gerektiğine dikkat çeken Altun, “Trakya Uluslararası Öğrenci Derneği olarak 2023-2024 eğitim öğretim yılında burada Ülkemize gelen misafir uluslararası öğrencilerimizle birlikte Osmanlı’dan günümüze gelen Edirne Kent Müzesi’nde Ebru hat sanatı atölyemizi tamamlamıştık ve şimdi de 20 uluslararası öğrencimizle Edirne kent Müzesinde Edirne mis meyve sabunu ile birlikte kültürümüzü tanıtmaya devam ediyoruz, akabinde Edirnekari atölyemiz ile devam edecektir. Bugün Edirne Kent Müzesi’nde Edirne Mis Sabunu için öğrencilerimizle ter döktük. Uluslararası öğrencilerimiz Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze kadar gelen Edirne Mis Meyve Sabununu hem tanıdı hem sabunlara hayat verdi. Edirne mis meyve sabunu biliyorsunuz ki Edirne’mizde çok önemli yeri vardır. Edirne Mis Meyve Sabunu; beyaz sabun, sarı ve yeşil şeffaf sabun, esans, su, gıda boyası, süsleme aksesuarları kullanılarak üretilen bir sabun olup tarihi, 1600’lü yıllara kadar uzanmaktadır. 17. yüzyılda Osmanlı’da misk, amber ve gül esansı karıştırılarak hamur kıvamına getirilen sabunun birebir meyve boyutlarında şekillendirilmesi ve gerçek meyve renklerine uygun şekilde boyanmasıyla üretilen meyve sabunları, zamanla Osmanlı sarayına, yerli ve yabancı devlet erkânına sunulan değerli hediyeler arasına girmiş ve meyve sabunculuğu Edirne’de çok önemli bir meslek haline gelmiştir. Tabii bu el sanatlarımız günümüze kadar gelmiş ve bundan sonra da arttırılarak devam etmesi hususunda fayda görüyoruz. Şehrimizin önemli isimlerinin mis sabununu gündemde tutması ve hem şehir dışı hem yurtdışında pazarlanması için önemli adımlar atmalarını da bekliyoruz. Çünkü Edirne Mis Sabunu, şehrimizin yüzyıllarca emek harcanarak ortaya çıkarılmış bir nadide değeridir. Ben buradan şahsım ve yönetimimiz adına Edirne Belediyesi’ne Edirne Kent Müzesi’nin kapılarını bize açıp bu imkanları sundukları için teşekkür ederim” diye ifade etti.

Haber: Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.