DOLAR 38,0560 0.32%
EURO 43,0334 0.97%
ALTIN 3.970,162,55
BIST 9.380,950,45%
BITCOIN 31260924.61648%
Edirne

HAFİF YAĞMUR

19:46

AKŞAMA KALAN SÜRE

Üretici can, kürekçiler madalya derdinde

Üretici can, kürekçiler madalya derdinde

İpsala ve Ergene Ovasında çeltik tarlaları susuzluktan kırılıyor, Kürek Yarışması için Meriç’ten su bırakılmıyor

ABONE OL
12 Temmuz 2024 10:45
Üretici can, kürekçiler madalya derdinde
1

BEĞENDİM

ABONE OL

Türkiye’nin çeltik üretiminin yarısının yapıldığı Edirne’nin İpsala Ovası’nda su ihtiyacı Meriç Nehri’nden karşılanan alanlardaki çeltikler susuzluk tehlikesi ile karşı karşıya kaldı. Hamzadere ve Yenikarpuzlu sulama alanlarının dışında kalan tarlalardaki susuzluk riski üreticileri endişelendiriyor. Halen 30 metreküp olan nehrin debisinin 20’nin altına düşmesi halinde yeniden su verilse bile akışın mümkün olmadığı kaydedildi. Bir tarafta üreticiler su için feryat ederken Edirne’de kürek yarışı yapılacağı gerekçesiyle Arşimet Tribününden su bırakılmasına sıcak bakılmaması tepkilere neden oluyor.

İPSALA OVASINDA SU ÇIĞLIĞI

Çeltik ekimi yapılan toplam 460 bin dekarlık alanının 60 bin dekarının Edirne, 220 bin dekarının İpsala, 180 bin dekarının Uzunköprü Meriç bölgelerinde olduğu bildirildi. İpsala Ovası’nda ekili alanların su ihtiyacının bir bölümünün Hamzadere ve Yenikarpuzlu Barajlarından karşılandığını dikkat çekildi. İpsalalı üreticiler, Hamzadere ve Yenikarpuzlu dışındaki alanların Meriç Nehri’nden sulandığını anlatarak, “Nehrin debisi İpsala’da hızla 20 metreküpe yaklaşıyor. 20’nin altına düşmesi durumunda sonra su bırakılsa da yatakta yürütülmesi mümkün değil. Kum suyu emer salınsa da bir işe yaramaz. Bu nedenle kontrollü olarak 50 bin metreküp su salınması gerekir. Yatağın kuruması ve 20 bin metreküpün altına düşmesi halinde 500 bin metreküp salınsa da suyun akışının sağlanması zor” şeklinde konuştular.

POMPALAR ÇALIŞMIYOR

Meriç Nehri’nden sulama yapan çiftçilerin pompalarının durma noktasına geldiğini, bazı yerlerde çalışmadığını ve yatakta su olmaması nedeniyle köpeklerin dolaştığını kaydeden çiftçiler, “Çok ciddi bir risk var. Öncelikle Bulgaristan ile görüşülüp su salınması konusunda girişimler başlatılmalıdır. Çok kritik bir süreçten geçiliyor” dediler.

KÜREK YARIŞLARI İÇİN Mİ BIRAKILMIYOR?

Meriç Nehri üzerine kurulan enerji üretimi planlanan Arşimet Tribünlerinin bulunduğu noktada 2 milyon 500 bin metreküp su bulunuyor. Nehir üzerinde 12-14 Temmuz tarihleri arasında yapılacak Gençler Türkiye Kupası Kürek Yarışları nedeniyle çeltik üreticilerinin feryadına rağmen su bırakılmadığı ileri sürüldü. Önceliğin kürek yarışı değil, ülkenin çeltik üretiminin yarısını karşılayan bölgenin su ihtiyacının karşılanması olduğu bildirildi. Lastik savakların açılarak kontrollü olarak ve nehrin debisinin 20 metreküpün altına düşmeden su bırakılmasının önemine dikkat çekildi.

KÖPEKLER MESKEN TUTTU

Hissedilen hava sıcaklığının 40 dereceyi bulduğu İpsala bölgesinde Meriç Nehri’nin yatağının kuruma noktasına gelmesi üzerine köpeklerinde meskeni oldu. Sıcak havadan etkilenen köpekler nehir yatağındaki su birikintilerinde serinlemeye çalıştı.

TUNCA KURUDU

DSİ verilerine göre, Tunca Nehri’nın debisi Bulgaristan’ın Elhova bölgesinde 3, Suakacağı’nda ise 2 metreküp olarak ölçüldü. Meriç Nehri’nin ise Bulgaristan’ın Svilengarad bölgesinde 39, Kirişhane de 46, İpsala da 30 metreküp olarak ölçüldü. Ergene Nehri ise İnanlı 1, Lüleburgaz ile Yenicegörece de 4 metreküp olarak ölçüldü. Resmi rakamlara göre Ergene ve Tunca nehirleri tamamın kurumuş, Meriç Nehri hızla kuruyor.

Haber Merkezi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r