DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2051545-1,97%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Üreticiler, Kooperatif altında kazançlı çıkar”

“Üreticiler, Kooperatif altında kazançlı çıkar”

ABONE OL
24 Ağustos 2021 11:28
“Üreticiler, Kooperatif altında kazançlı çıkar”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin tarım ve hayvancılık konusunda bölgede önemli bir konumu olduğunu söyleyen Edirne Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özay Öztürk, hayvancılık sektörünün desteklerden faydalanması, tarım sektöründekilerin tek çatı altında toplanmasının daha kazançlı olacağını söyledi.

“ETB OLARAK ÜRETİCİLER İÇİN PROJE DOSYASI HAZIRLIYORUZ”

Tarım ve hayvancılık üreticileri için kredi desteği için Edirne Ticaret Borsası olarak projeler hazırladıklarını dile getiren Başkan Öztürk, “Edirne’ye baktığımızda sadece tarım kenti, sadece Turizm kenti gibi bir ayırma çok doğru olmayacak. İkisi de farklı ana başlıklar. Tarımsal üretim, hayvansal üretim yapanlar var, alıp satanlar, işleyenler var. Turizm kısmında otelciler, restorancılar, kafeler var. Genel anlamda bakıldığında herkesin dokunduğu, bir tarafından da içinde olduğu ama yaptığı iş ne diye baktığında tarım ve hayvancılık açık ara önde gözüken sektör bölgemizde. Bu yapıyla birlikte bir taraftan da bu üretimler köylerde, kırsalda yapılıyor. Bu üretimi yapan nüfusumuzun da aşağı yukarı ortalaması 56-57 yaşa geldi. İlerleyen günlerde arkadan gelen jenerasyonun bu işleri devam ettirmesi gerekiyor. Bu işlerde devam ederken bazı yapıların zaman içerisinde değişime uğrayacağını düşünüyorum. Mesela hayvancılıkta. Eskiden 100 hane köyün 90 hanesinde hayvan vardı. Hane başına düşen 5-10 tane vardı hayvan sayısı. Şu anda 100 hane köyün 30-40 tanesinde hayvan kaldı. Ama sayılar 6-7’den 15’e, 20’ye, 25’e doğru çıkmaya başladı. Günümüzde ölçek ekonomisi dediğimiz ekonomiyi sağlamak açısından sayısal anlamda belirli bir rakamda bu işleri yapmamız gerekiyor. Bu işleri de yapma noktasında bazı yatırımlar gerekiyor. Bu yatırımlarda bakanlık tarafından desteklenen kırsal destekleri çok doğru takip etmek gerekiyor. Bu konuyla ilgili Edirne Ticaret Borsası olarak bir tane çalışan arkadaşımızı görevlendirdik. Eğitimlere gönderdik. Üreticilerin proje dosyası hazırlaması zor oluyor. Onlar adına bu proje dosyalarını hazırlayıp, il müdürlüğüne gönderip kontrol ettiriyoruz ve kredinin çıkma ihtimalini yükseltiyoruz” dedi.

“HAYVANCILIK SEKTÖRÜNDE GENÇLERE DESTEKLER VAR”

Hayvancılık sektöründe gençlerin yaralanabilecekleri desteklerin olduğunu kaydeden Özay Öztürk “Üreticilerimiz hangi parayla yapacağız diyebilir. Parayla ilgili kaynakta var. Bu kaynaklar açılıyor. Bu kaynaklar üreticilerimiz açısından çok fazla kullanılmıyor. Üreticilerimiz açısından kullanılması gerekiyor. Hayvancılık devam etsin bir taraftanda sayısal anlamda büyümek isteyen genç jenerasyonda bu işi yapmak isteyenlere de destek verme noktasında destekler var. Çünkü ben ilerleyen günlerde özellikle hayvancılık yapan sayısının çok daha azalacağını ama yapan kişilerinde sayısal anlamda hayvancılığı daha fazla yapacağını düşünüyorum” dedi.

“TARIMDA ÜRETİCİLER BİRLEŞMELİ”

Tarım sektöründe bulunan üreticilerin arazileri toplulaştırıp kooperatif çatısı altında toplanarak alımlarını da toplu yaparak daha kazançlı çıkacaklarını belirten Özay Öztürk “Bunu tarıma çevirdiğimizde tarımla ilgili olan kısımda da bunların biraz daha mümkün hale getirmek gerekiyor. Bakıyorsunuz 60 dönüm arazi var. 60 dönüm arazi 7 parçadan oluşuyor. Sınırlar var, traktör geliyor, gidiyor mazot harcıyor. Diğer taraftan lastik tüketiyor. Bunları da biraz daha bir araya getirmek gerekiyor. Birçok köyümüzde bizim tarımsal kalkınma kooperatifi var. Kooperatifin çatısı altında arazilerini üreticilerimiz toplulaştırabilir, traktör sayılarını azaltabilirler. İş gücün kendi aralarında İMC olarak oluşturabilirler. Alımlarını toplu yapar hale geçerler. Gübresini toptan alırlar. 2 ton gübre almakla 200 ton gübre almanın fiyatı aynı olur mu? Bu taraflarda da beyin jimnastiği yapmak gerekiyor. Bununla beraber arkadan verim ve ekonomik üretimi getirmiş olacağız” dedi.

 

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.