Meriç Nehri üzerinde kurulan Arşimet Burgu Türbinli Hidroelektrik Santrali hakkında Edirne Valisi Yunus Sezer açıklamalarda bulundu.
“SON KABUL AŞAMASINA GELDİK”
Enerji verme sürecinin başlatıldığını ve kabul aşamasına geldiğini aktaran Vali Sezer, “Bugün, Meriç Nehri üzerinde kurulu bulunan santral binasının üzerindeyiz. Bu santral binasının yapım süreci, planlamasıyla beraber üç yıl sürdü. Son 8 ayda da inşaat sürecini tamamladık. İnşaat sırasında kullanılan ahşaplardan dolayı daha önce meydana gelen kazalarda bazı yapılar yıkılmıştı. Bu süreçte DSİ, üniversiteler ve danışmanlık firmalarıyla birlikte çalışarak projeyi yeniden ele aldık ve tamamladık. Yaklaşık bir ay önce su tutma süreci tamamlandı. Bugünkü açıklamamın iki amacı var. Birincisi, santral binasının testlerinin Almanya’dan gelen teknik ekip tarafından tamamlanmış olması. TEDAŞ ile TEİAŞ iş birliği içinde enerji verme sürecini başlattık ve son kabul aşamasına geldik. Kabul yapıldıktan sonra buradaki işlemler tamamlanmış olacak” dedi.
“80 BİN DÖNÜM KULLANILABİLİR HALE GELECEK”
Deşarj edilen suyun tarım arazilerine verilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, “İkincisi ise, Meriç ve Tunca Nehri’ndeki kuraklık durumu. Havaların sıcak gitmesi ve yeterince yağmur yağmaması nedeniyle bu yıl kuraklık erken başladı. Haziran ortasından itibaren ciddi bir şekilde hissediyoruz. Burası Türkiye’de en fazla çeltik ekilen alanlardan biri ve suya çok ihtiyaç var. Ayrıca ayçiçeği ekimi de yoğun olduğu için su ihtiyacı büyük. Şu anda nehirlerde su seviyesi en düşük seviyede. Tunca Nehri’nde saniyede 3 metreküpe, Meriç Nehri’nde ise 40 metreküpe kadar düşüyor. Bu nedenle dönüşümlü bir sulama planına geçtik. Yukarıdaki suyu kesip aşağıdaki tarım arazilerine veriyoruz ve 3-4 gün sonra değiştiriyoruz. Edirne’de, İpsala’da ve Keşan’da çeşitli incelemeler yaptık. Hamzadere Sulama Birliği ve kooperatiflerle görüşerek, deşarj edilen suların tekrar nehre ve oradan tarım arazilerine yönlendirilmesi konusunda anlaşmaya vardık. Bu sayede yaklaşık 80 bin dönüm alan kullanılabilir hale gelecek. Çakmak Barajı’ndan da Ergene Nehri’ne su basılıyor. Suyun debisinin düşmesinden dolayı Yunanistan’a doğru yön değişikliği olmuştur. Ancak bu konuda olumlu sonuçlar almayı umuyoruz. Tarım ve Dışişleri Bakanlıklarımız ile Enerji Bakanlığımız bu süreci yakından takip ediyor” dedi.
“BU BİR BARAJ DEĞİL, BURADA SUYUN TUTULMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”
Suyun tutulmasını mümkün olmadığını kaydeden Sezer, “Buradaki suyun tutulmasıyla aşağıdaki suyun az gitmesi arasında bir ilişki söz konusu değil. Çünkü nehir yatağında ne kadar su varsa mecburen bu savaklardan akarak aşağı doğru gidiyor. Yani bir damla su buraya düşse, bir damla su aşağıya akarak gidecek. Burada suyun tutulması söz konusu değil. Burası bir baraj değil. Burası suyun yönünü enerji üretim bölümüne yönlendirmek için yapılmış bir sedde. Dolayısıyla burası bir baraj değil. Baraj olmadığı için de su tutulması söz konusu değil. Belki bu tabii ki çiftçilerin artık ürünlerinin zarar görmesinden dolayı insanlar burada suyun tutulması, suyun belli bir havzada bulunmasını düşünebilirler. Fakat burada mevcut nehirde ne akıyorsa aşağıya da aynısı gidiyor. Bir damla su burada kalmış değil. Burada mevcut şu anda 2.5 milyon metreküp bu seddeden dolayı seddenin arkasında su var. O birikmiş suyun da belki çok zor durumda kaldığımız zaman can suyu olması için orada bizim kooperatiflerimizle, birliklerimizle görüştük. Bu iki buçuk milyon metre suyu da eğer çok çok zor durumda kalırsak onu da bırakacağız” dedi.
“ÇİFTÇİLERİMİZİN MAĞDUR OLMASIN DİYE ÇABALIYORUZ”
Vali Sezer, “Çiftçilerimizin mağdur olmaması için elimizden geleni yapıyoruz. Bu süreç zor bir süreç. Gece gündüz çiftçilerimizle, kooperatiflerimizle ve birliklerimizle beraber çeltik üretiminde ve nispeten ayçiçeği üretiminde ürünlerde herhangi bir eksiklik olmasın diye yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Amacımız çiftçimizin zarar etmemesi ve mağdur olmaması ve bu süreci bu sezonu bu şekilde kapatmaktır” dedi.
“SÖĞÜTLÜK’ÜN EYLÜL AYI GİBİ AÇMAYI DÜŞÜNÜYORUZ”
Vali Sezer “Kademeli olarak yapılan alanın bitmesiyle beraber inşallah bu Eylül ayı gibi Söğütlük’ü yetiştirebilirsek açmayı düşünüyoruz. Burası da güvenlik yönüyle arkadaşlar tedbir alıyorlar. Güvenlik yönüyle tedbir aldıktan sonra da burada da böyle seyir terası olarak kullanılması insanların oturup hem buradaki şelaleyi görmeleri açısından da burayı da insanlarımızın hizmetine açacağız. Ben de diyorum önümüzdeki hafta yani bir 10-15 gün içerisinde burada da vatandaşlarımızın ziyaretine burayı da açmış olacağız. Ama buradaki daha yeni bu güvenlik tedbirleri alınıyor. Yeni bu süreçler tamamlanıyor. Çok az bir sabır. Her şeyin sonuna geldik. Her şey gördüğüm kadarıyla iyi gidiyor. İnşallah vatandaşlarımızın da bu görselden faydalanması için bu süreci de kısa zamanda bitireceğiz” diye konuştu.
Haber: Erkan Ekşi
GÜNCEL
10 Nisan 2025GÜNCEL
10 Nisan 2025GÜNCEL
10 Nisan 2025GÜNCEL
10 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
10 Nisan 2025MARMARA BÖLGESİ
10 Nisan 2025GÜNCEL
10 Nisan 2025