Vatandaş ikinci el konuta yöneldi
Kamu bankalarının kredi oranlarını yükseltmesi ve özel bankaların sıfır daireler için kampanya yapmaması sonrası vatandaşlar ikinci el konutlara yöneldi.

Kamu bankalarının kredi oranlarını yükseltmesi ve özel bankaların sıfır daireler için kampanya yapmaması sonrası vatandaşlar ikinci el konutlara yöneldi.
Trakya Umum Emlak Müşavirleri Derneği Edirne Şube 2. Başkanı Namık Babacan yaptığı açıklamada, sıfır dairelerin faiz oranlarının artması sonrası vatandaşın ikinci el konutları tercih ettiğini belirterek, faiz oranlarının yükselmesinin vatandaşı başka yatırım araçlarına yönelttiği için bu durumun emlak sektörünü etkilediğini söyledi.
“VATANDAŞ İKİNCİ EL KONUTA YÖNELDİ”
Babacan “Son zamanda kredi faiz oranlarının yüksek olmasından dolayı, daha önceden kampanyalar vardı. Bu kampanyalar bitti. Bunlar bitince zaten sıfır dairelerin faiz oranları düşük olduğu için alım gücü vardı. Fakat şu anda insanlar ikinci el konutlara yöneldiler. Faizi yüksek dahi olsa vatandaşlar bu ikinci el evleri alıyor. Bu kampanyalar bittiğinden dolayı 500-600 bin lira olan bir daireyi bugün faiz oranlarının yükseldiğinden dolayı bu sefer alamıyorlar. Alamadığından dolayı aşağı yukarı 500-600 bin lira olan dairelerin ikinci elleri 300-400 gibi olanlar revaçta. Burada bir hareket oluştu. Ama alım gücü her gün düşüyor. Çünkü insanlar önünü göremiyor. Göremediğinden dolayı bi çekimser duruyor. Bu arada son zamanda nakit paralar piyasaya çıkmaya başladı. Onlarda bugün kelepir tabir ettikleri yani uygun fiyata olayı oluşuyor. 300-400 bin lira paralara almayı istiyorlar. Bugün ihtiyacı olan kişiler bunu satmak zorunda kalıyorlar” dedi.
“İNSANLAR ŞAPKAYI ÖNÜNE KOYUP HESAP KİTAP YAPMADAN İŞLEM YAPMIYOR”
Pandemi sebebiyle yiyecek, giyim gibi sektörlerin yanında inşaat sektörünün de etkilendiini söyleyen Babacan “Şimdi inşaat sektöründe maliyet yükseldi. Bu pandemiden dolayı her şey birden fırladı. Yiyecek olsun, içecek olsun, giyim olsun, inşaat olsun. Sıcak para vardı piyasada, bu parada çekiliyor. Faizler haliyle yükselince insanlar daha değişik yatırımlara dönüştürüyor kendini. Buda bizi olumsuz etkiliyor. Dolar, Euro, altın gibi yatırım araçlarına yöneliyorlar ama onlarda yükseldi ne olacağı kestirilemiyor. Bundan sonra insanlar şapkayı önüne koyup hesap kitap yapmadan hiçbir işlem yapmıyor. Doğrusu da bu. İşsiz sayısı artıyor. Bu pandemiden dolayı çoğu kişi işsiz kaldı. Devlet bunları destekliyor ama devlet bunları nereye kadar destekleyecek. İş vereni destekliyor, işçiyi destekliyor, yarı parasını karşılıyor ama bu nereye kadar olacak? Bir istikrar göremedikleri süre içerisinde insanlar fazlada nakit parasını harcamak istemiyor” dedi.