DOLAR 32,5778 0.28%
EURO 35,0175 0.11%
ALTIN 2.460,751,02
BIST 9.888,531,77%
BITCOIN 21011851,20%
Edirne
16°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Vitaminlere talep arttı

Vitaminlere talep arttı

ABONE OL
21 Nisan 2021 11:49
Vitaminlere talep arttı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Eczacı Şükrü Ciravoğlu, koronavirüs salgını ile birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek amacıyla gıda takviyeleri ve vitaminlere talebin arttığını belirterek, ancak sahte ürünlerin ayırt edilebilmesi için eczanelerde ruhsatlı satılan ürünlerden alınmasının daha güvenilir ve sağlıklı olacağına dikkat çekti.

Salgınla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmek isteyen vatandaşlar özellikle C ve D vitamin içeren ilaç ve gıda takviyelerine olan talebi artırdı. Bu ilgi, internette ürünlerin kontrolsüz bir biçimde satılmasını da beraberinde getirdi.

Eczacı Şükrü Ciravoğlu, gıda takviyeleri ve vitaminlere ciddi şekilde ilginin olduğunu belirterek, vatandaşları ruhsatlı olarak satılan yerlerden alması yönünde tavsiyelerde bulundu.

 “VİTAMİNLERE CİDDİ TALEP VAR”

Eczacı Ciravoğlu “Talep artışı var. Çünkü Covid-19’dan korunmak için bağışlılık sistemin üst düzeyde tutmak gerekiyor diğer önlemlerin yanında. Bunların içinde D vitaminini ayırmamız gerekiyor değerlendirirken, diğerlerini ayrı tutmamız gerekiyor. Bunların hepsinin bağışıklığı güçlendirici etkisi var, Covid-19’dan korunmada yararları olduğu bilinen bir durum. Fakat D vitamini yağda çözülen bir vitamin olduğu için fazlası vücutta birikme yapabilir. Gerçi topluma baktığımızda büyük çoğunluğunun D vitamini düzeyinin düşük veya yetersiz olduğu da çıkan sonuçlardan ortada. Ama yine de laboratuvarda hekim kontrolünde ölçüm yaptırıp gerçekten eksiği varsa kullanmakta yarar var. Çünkü fazlasının zararı ve sakıncaları söz konusu. Buna dikkat etmek lazım. K2 vitamini D vitamininin emilimini kolaylaştırmak için onunla birlikte kullanılıyor tek başına fazla bir fonksiyonu yok. C vitamini suda çözülen bir vitamin. Birçok besinden almamız olanaklı. Vücut ihtiyacını rahatlıkla karşılayabiliyor, doğru besleniyorsak. Ayrıca bunun fazlasının da hiçbir zararı yok. İdrarla dışarıya atılıyor fazlası. Propoliste yakın kategoride bir ürün. Propolis arıların ağaç kabukları ve çalılardan toplayarak kovanlarına biriktirdikleri reçinemsi bir madde. Antimikrobik özelliği var. Dolayısıyla bu şekilde enfeksiyonlara, mikroplara karşı korunmada bağışıklığı dolaylı yoldan güçlendirmede bilinen ve kullanılan doğal bir ürün. Bununda tabi ki doğal şekliyle olduğu gibi sprey ve damla şeklide mevcut piyasada. Propolise de talep son zamanlarda çok arttı. Bunda bu şekilde değerlendirmemiz olanaklı” dedi

“VİTAMİNLERİ ECZANELERDEN TEMİN ETTİKLERİNDE KALİTE VE GÜVENDE SORUN YAŞANMAZ”

Vitamini internette hangi koşullarda üretildiği belli olmayan yerlerden temin edilmemesi gerektiği, ürünlerin ticari boyutunun da dikkat çekici olduğunu aktaran Ciravoğlu, “Bu ürünlerin temini konusu var. Bu ürünlerin temininde işin ticari boyutu büyüdükçe farklı tablolarla karılaşmamız olanaklı. Güvenilir yerlerde üretilmiş, doğru koşullarda üretilmiş, doğru çalışan firmaların ürünlerini almakta yarar var. Vatandaşın bu konuda duyarlı olması lazım. Birçok şeyde olduğu gibi bunlarında internetten satışlarını çok miktarda görüyoruz. Bu ürünlerin içinde doğru olanlar olabilir ama yanlış olanları da olabilir. Doğru koşullarda üretilmeyen yetersiz ürünler olabilir. Hatta sahte ürünler olabilir. İlaç hammaddesi, bitkisel kaynaklı birçok şeyin kalitesi de önemli. Çok değişik kalitede ürünler üretilebiliyor. Buna dikkat etmek lazım. Vatandaşın bunu ayırt edebilmesi çok zor fakat bir güvence şu; bunları eczanelerden temin ettikleri sürece kalite ve güvenirlikleri konusunda bir sorun yaşamazlar. Çünkü eczanelerde ruhsatlı ürünleri, dağıtım kanallarından kontrol edilerek gelen ürünleri temin etmiş olurlar” dedi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.