DOLAR 32,5696 0.25%
EURO 35,0044 0.08%
ALTIN 2.449,100,54
BIST 9.716,77-0,05%
BITCOIN 20946480,21%
Edirne
15°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yabani ağaçları aşılıyor

Yabani ağaçları aşılıyor

ABONE OL
13 Kasım 2021 18:52
Yabani ağaçları aşılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne’nin Havsa ilçesinde yaşamını sürdüren Fahri Doru, 10 yılı aşkın iş gereği geçtiği köy yollarında çok sayıda yabani armut ağacını aşılayarak, meyve vermelerini sağlıyor.

Havsa ilçesine bağlı Azatlı Köyü’nde yabani ağaçlara aşı yapılmasını görerek başladığı aşı çalışmalarının zamanla kendisinde tutkuya dönüştüğünü ifade eden Doru, aşıları genelde köy giriş ve çıkışları ile köyler arasındaki yolların her iki tarafındaki yaban ağaçlarına yaptığını belirtti.

Yoğun olarak Azatlı, Elçili, Orhaniye, Bostanlı, Arizbaba ve Köseömer Köyleri arasındaki yabani ağaçlara armut aşısı yaptığını vurgulayan Doru, ‘’Yabani ağaçlar doğal olarak yetişmekte. Bunlara kalem aşısı yapmaktayım. Yaptığım aşıyı özel olarak keşfettiğim çamurla sıvayarak yine çevremizde bolca bulunan naylonla sararak işlemi tamamlıyorum. Tutan aşı sonrası ağaç iki yıl içerisinde meyve vermeye başlıyor. Bunların meyveleri de oldukça lezzetli oluyor.  Bir kez bunu tadan bir daha aynı meyveyi aramaya başlıyor’’ dedi.

Yol kenarlarının iş makineleriyle tesviyesi sırasında bazı aşılı ağaçların zarar görmesine çok üzüldüğünü hatırlatan Doru, şöyle devam etti:

“Zaman zaman köylere ulaşımın sağlandığı yolların çevreleri iş makineleriyle temizlenmekte. İşte bu sırada aşılı ağaçlar zarar görüyor. Bu olayı gördüğümde çok üzülüyorum. İş makinesini kullanan operatörlerin aşılı ağaçlara zarar vermeden çalışma yapmalarını istiyorum. Aşılamayı genellikle yoldan uzak yamalardaki yabani ağaçlara yapmaya gayret gösteriyorum. Ama bezende bu mümkün olmuyor. Ömrün yettiğince yabani ağaçlara aşı yapmaya devam edeceğim. Meyve veren ağacı gördüğümde çok mutlu oluyorum. ‘’

Doru, köylerde birçok kişiye de kalem aşısı yapmayı öğrettiğini ve bu sayede meyve üretiminin arttığı kaydetti.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.