DOLAR 32,3227 0.21%
EURO 35,1464 0.03%
ALTIN 2.293,490,72
BIST 9.060,312,88%
BITCOIN 22895261,03%
Edirne
22°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yanılman, “Çiftçi, umutsuz ve mutsuz”

Yanılman, “Çiftçi, umutsuz ve mutsuz”

ABONE OL
14 Mayıs 2022 11:23
Yanılman, “Çiftçi, umutsuz ve mutsuz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılman, özellikle gençlerin şehirde “Ne iş bulursak çiftçilikten daha iyidir” mantığıyla hareket ederek tarımdan kopmakta olduğuna dikkat çekerek, “Ülkemizde yaklaşık 2 Trakya büyüklüğünde alan değişik ekonomik nedenlerden ve uygulanan yanlış tarımsal politikalardan dolayı ekilmiyor ya da ekilemiyor. 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü’nde, çiftçi gelecekten umutsuz, çiftçi mutsuz” dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılman, 14 Mayıs Çiftçiler Günü nedeniyle temsilcilik binasında basın açıklaması düzenledi.

“GENÇLERİ KÖYDE TUTAMIYOR, TARIMSAL EĞİTİM VEREMİYORUZ”

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Edirne İl Temsilcisi Erdoğan Yanılman, köyden şehire göçün devam ettiğine dikkat çekerek, “Bunda köylülerin çiftçileşmesi dediğimiz mekanizmaların yetersizliği ve genç nüfusun tarımı sürdürecek özgün bir eğitime kavuşamaması rol oynuyor. Şu anda kırsal nüfus hakkında kesin verilere dahi sahip olmamakla birlikte, tarımsal faaliyette bulunan nüfusun ve ÇKS ye kayıtlı çiftçilerin sayısının gittikçe azaldığını görmekteyiz.  Kırsal yerleşimlerin bir çok yerde Büyükşehir Belediyelerine ve kalabalık kasabalara entegre edilmesi idari gerçeği ifade etmediği gibi bu konudaki yatırım ve planlamayı da engelliyor. Gençler özellikle şehirde “Ne iş bulursak çiftçilikten daha iyidir” mantığıyla hareket ederek tarımdan kopuyorlar. Bu da son yıllarda tarımda uygulanan yanlış politikaların bir sonucu olarak ortaya çıkıyor ve köylerde sadece yaşlı nüfus kalıyor” dedi.

“TÜRKİYE TARIMI DA GÖÇMENLERE MUHTAÇ”

Türkiye’de 2 Trakya büyüklüğünde tarım arazilerinin yanlış tarım politikaları sebebiyle ekilemediğini dile getiren Yanılman, “Bugünün Türkiye’sinde bir çok batı ülkesinde bulunmayacak kadar geniş tarım arazileri mevcut. Sayın Tarım Bakanı Kirişçi, ülkemiz dışında bazı ülkelerde tarım arazileri kiralayarak tarımsal faaliyetten bahsetmektedir. Şu an ülkemizde yaklaşık 2 Trakya büyüklüğünde (3,4 milyon hektar alan) değişik ekonomik nedenlerden ve uygulanan yanlış tarımsal politikalardan dolayı ekilmiyor ya da ekilemiyor. Bence bazı ürünlerin tercih edilerek bu alanlarda ekilmesi teşvik edilebilir.  Örneğin şu anda ülkemizde ayçiçeği yağı tüketimi 3 milyon ton iken, üretim ise 1.850 bin ton civarındadır. Stratejik ürün haline gelen ve dışa bağımlı durumda olduğumuz ayçiçeğinin ekim alanlarının genişlemesi hususunda desteklemelerin artırılması ve teşvik verilmesi de önemli hale gelmiştir. Ne var ki halen ülkemizin bazı yörelerinde uygulanan sulama yöntemleri ve su kaynaklarının kullanışı hiçte ilmi ve bilimsel değil. Yapılan hatalı planlamalar sonucu ekilen ürünler gereksiz ve aşırı su tüketen ürünlerin kazancının yüksekliğinden ötürü tercih edilmesinden dolayı tarım arazilerinin çoraklaştığı, verimlerin azaldığı ve o bölgelerde yer altı suyu seviyesinin düşmeye başladığı gibi olumsuzluklarla da karşılaşılmaktadır. Konya, Aksaray illerinde ve civar bölgelerde bunu görebilmek mümkün. Ayrıca Türkiye’nin diğer sulu tarım alanlarında da bu gibi olumsuzlukları görebiliyoruz.  Niçin tarımsal ürünlerde dışa bağımlı hale geldik,? Tamamen yıllardır uygulanan hatalı tarım politikaları yüzünden. Ayrıca bizim paramız var, her ürünü ithalat ile ülkemize getiririz mantığıyla. Ancak Rusya’nın Ukrayna’yı işgal ettiği bu dönemde bu düşüncenin kabul görmediği bir kez daha ortaya çıktı. Buğday ve ayçiçeğinin eksikliğini yaşadık ve gördük. Fiyatların hızlı bir şekilde yükseldiğini yaşadık. Rusya ile Ukrayna savaşırken sanki bombalar ülkemize düşüyordu. Ekmek ve yağ fiyatları beklenenin çok üzerinde ve hızlı bir şekilde yükselişe geçti. Buğday ve ayçiçeğinde dışa bağımlılığımız ortaya çıktı. Ekmek fiyatları halen artmaya devam etmekte ve güvenilir ve ucuz gıdaya ulaşmada sorunlar yaşanmaktadır” dedi.

“ÇİFTÇİ UMUTSUZ, ÇİFTÇİ MUTSUZ”

Hayvancılığın genç nüfus olmaması sebebiyle göçmen nüfusa kaldığını aktaran Yanılman “14 Mayıs Dünya çiftçiler gününde, çiftçi gelecekten umutsuz,  çiftçi mutsuz. Bir kez daha ifade etmek istiyorum ki köylümüzü çiftçi yapamadık ve yeteri kadar tarımsal eğitim veremedik. Bitkisel üretimin gerilediği kadar hayvancılığında bu şartlarda gerilediğini, piyasadaki et ve süt fiyatlarının yüksekliğinden görebiliyoruz. Ülkemizde çoğu bölgede hayvan bakıcıları ya Afganlı ya da Suriyeli göçmenlerden oluşmaktadır. Hayvancılıkta köylerde genç nüfusun bulunmayışından dolayı tamamen göçmen nüfusa kalmış durumda. Bu olumsuz örnekleri çoğaltabiliriz” şeklinde sözlerini noktaladı.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.