DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 2074462-1,09%
Edirne
20°

PARÇALI BULUTLU

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

“Yaşamı savunmaya devam edeceğiz”

“Yaşamı savunmaya devam edeceğiz”

ABONE OL
28 Kasım 2022 12:05
“Yaşamı savunmaya devam edeceğiz”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Kadın Merkezi Dayanışma Derneği (EKAMEDER) tarafından yapılan basın açıklamasında, “Kadına karşı savaş ve cins kırım boyutlarına gelen kadın cinayetlerinin, ülke dışında yürütülen savaşlarla aynı yıkıcı, yok edici eril zihniyetten beslendiğinin farkında olarak, her tür savaşa karşı yaşamı savunmaya devam edeceğiz” denildi.

25 Kasım Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle geçtiğimiz cumartesi günü Saraçlar Caddesi’ndeki PTT önünde EKAMEDER tarafından bir basın açıklaması gerçekleştirildi.

Açıklamada, “Dünya’da ve ülkemizde, eril otoriter baskı, eşitlik karşıtlığı ve şiddet dili körüklendikçe, dayanışma ve cesaretle büyüyen mücadelemiz daha çok güçleniyor” denildi.

Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği (EKAMEDER) Başkanı Şahide Ağaoğlu’nun okuduğu basın açıklamasında, “Her güne, en az üç kadının katledildiği, bir o kadarının da şüpheli şekilde öldüğü haberiyle başlamaya alışmayacağız, bunu kanıksamayacağız” denildi.

Türkiye’de evindeki şiddetten kurtulmak için boşanmak isteyen yüzlerce kadının, cebinde koruma kararı da varken öldürüldüğünü söyleyen Ağaoğlu; “Dilimizden silinmesine çalışılan Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini garanti altına alan yasalara, Anayasa, Medeni Kanun, 6284, İstanbul Sözleşmesi ve diğer temel haklarla ilgili sözleşmelere, ‘dokunma, uygula’ demeye devam edeceğiz. Demokratik, Laik, barışın sağlandığı bir ülke için çalışmaktan yorulmayacağız, vazgeçmeyeceğiz” dedi.

“KADIN ŞİDDETİ, EKONOMİK, POLİTİK, TOPLUMSAL EŞİTSİZLİKLERDEN, CİNSİYETÇİ, AYRIMCI ERİL DÜŞÜNCE VE KÜLTÜREL PRATİKLERDEN KAYNAKLANIYOR”

“Kadınların salt kadın oldukları için yaşamdan koparılması karşısında sesini çıkarmayan, görevini yapmayan herkesin bu büyük savaşın bir parçası” olduğunu vurgulayan Ağaoğlu şunları söyledi; “25 Kasım 2022’yi kadınların yüzyıllardır vermiş oldukları mücadelelerle, canlarıyla kazandıkları hakların bir bütün olarak tehlike altında olduğu koşullarda karşılıyoruz. Yasaklanan meydanlarda, içinde şiddet ve orantısız iş yükü olan evlerde, ayrımcılığın sıradanlaştırıldığı işyerlerinde, özgür düşüncenin kilit altına alınmaya çalışıldığı üniversitelerde, daha çok zenginlik uğruna yaşam kaynaklarımıza hunharca kıyılan dağlarda, derelerde ve yoksulluk kıskacındaki hayatın devam ettiği her yerde, her gün biraz daha güçlenerek direnmeye devam ediyoruz. Kadın cinayetleri politiktir. Kadına karşı şiddetin erkeğin fiziksel üstünlüğünden değil ekonomik, politik toplumsal eşitsizliklerden, cinsiyetçi, ayrımcı eril düşünce ve kültürel pratiklerden kaynaklandığını hatırlatıyoruz. Şiddetin ardındaki bu gerçekliği görmezden gelerek şiddete karşı olduğunu iddia edenlerin aynı tahakküm sistemini beslediklerinin altını çiziyoruz.

“KADINLARIN HAYATLARINI UCUZ SİYASET MALZEMESİ YAPANLARI AÇIĞA ÇIKARACAĞIZ”

Her bir kadın cinayeti haberinin ardından evinde şiddet riski olan kaç milyon kadın ve çocuğun delik deşik uykularla yaşadığını, şiddetin hayatı nasıl cehenneme çevirdiğini asla unutturmayacağız. Kadına karşı şiddetin düştüğü, kadın cinayetlerinin azaldığını iddia ederek sorumluluktan kaçmaya, kadınların hayatlarını ucuz siyaset malzemesi yapmaya çalışanları açığa çıkarmaya devam edeceğiz.

“TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİMİZİ, SİYASET VE REFERANDUM MALZEMESİ YAPTIRMAYACAĞIZ”

Haklarımızdan ve hayallerimizden vazgeçmemek üzere mücadele yürütürken, Anayasayı uygulamayanlar ve hatta tamamen Anayasa’ya aykırı bir şekilde kadınların haklarını güvence altına alan İstanbul Sözleşmesi’nden bir gecede tek adamın imzası ile çekilenler önümüze Anayasa değişikliğini dayatsalar da temel hak ve özgürlüklerimizin referandum ve siyaset malzemesi yapılmasını kabul etmeyeceğiz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.