DOLAR 34,2773 0.31%
EURO 37,5345 0%
ALTIN 2.928,511,37
BIST 8.876,22-0,98%
BITCOIN 21533256.68129%
Edirne
25°

KAPALI

SABAHA KALAN SÜRE

Yazılımcılıktan pazar tezgahına

Yazılımcılıktan pazar tezgahına

ABONE OL
7 Aralık 2019 12:25
Yazılımcılıktan pazar tezgahına
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Yazılım sektöründen, ekonomik nedenlerle pazar tezgahına geçiş yapmak zorunda kalan Bahtiyar Adıgüzel’in algıda seçicilikle oluşturduğu ve tescillettiği markası ile pazarlarda ses getiriyor. Turizm Otel İşletmeciliği bölümünden mezun olsa da kendi içinden gelen sektörlerde bulunmayı isteyen ve diplomasını sandığa kaldıran Bahtiyar Adıgüzel, bir zamanlar oluşturdukları mobil uygulamaların en iyi derecelere ulaştığını, yazılım ve tasarım alanında çok mücadele ettiğini söyledi.

Ancak bazı hatalar ve ekonomik sebeplerden dolayı şirketi ortaklarına bırakıp ayrılmak zorunda kalan Adıgüzel, inşaatlarda da çalıştıktan sonra kendini Pazar tezgahlarında, hem de Türkiye’nin en ünlü kozmetik markasına çalım atarak buldu.

“BİZ ALGIDA SEÇİCİLİK YOLUNU İZLEDİK VE MARKAMIZI TESCİLLEDİK”

Maddi problemler ve hayatla mücadele etmesi ile 2 yıldır pazarcılık yapan 33 yaşındaki Bahtiyar Adıgüzel” Biz kozmetik ürünleri satıyoruz pazarda. Türkiye’de ünlü bir markanın ismi ile hafızalara kazınmış olmasını değerlendirdik. Bizde algıda seçicilik, renk ve kendi ismimizle bunu hayata geçirdik. Görenlere hem bir esprisi olsun hem dikkat çeksin hem de vurgulayıcı olsun. Sonuçta bu bize pozitif olarak yansıyor. Grafis isminin tescili için başvurduk. Logomuzda ünlü markaya göre 7 adet farklılık var. Bu sadece bir algı oyunu. İnsanlar orijinal ismini söylüyor hayır Grafis diyoruz. Pardon çok akıllıca diyor onlarda. Bu da bizim işimize olumlu etkisi oluyor. Şirketimizin ismi Grafis kozmetik olarak geçiyor” dedi.

“YAZILIMCILIKTAN, PAZAR TEZGAHINA”

Daha önce yazılımcı şirketinde kendi işlerini yapan ancak ekonomik sebeplerle ayrılmak zorunda kalıp, mücadeleyi bırakmadan inşaatlarda, pazarlarda çalışan Bahtiyar Adıgüzel “Ben 2 yıldır pazarcılık yapıyorum. Süleyman Demirel Üniversitesi Turizm Otel İşletmeciliği mezunuyum. Bn kendi mezun olduğum işi yapmak istemedim. Turizmi bıraktığımda aç kalmadığım sürece bir daha turizme dönmeyeceğim dedim ve dönmedim de. Yapacağım bir şey kalmazsa, sandıktan diplomayı çıkartırım giderim bir otelde restaurantta çalışırım. Daha önce yazılım işleri ile uğraşıyordum. 4-5 yıl yazılımla uğraştım. Hatta kendi yaptığımız mobil uygulamayı Google ilk 10’a seçti. Ama ekonomik şartlar maalesef bizi buraya getirdi. Kendime ait bir yazılım şirketim vardı. Ortaklarımla anlaşamadım maddi manevi sebeple bıraktım. Aslında benim grafik tasarım, yazılımcılığa hevesim vardı. Battık çıktık, battık çıktık. Ortaklarım sayesinde şirketten ayrıldım. Ya inşaatçılık yapacağım dedim ya pazarcı olacağım dedim. İnşaatı da denedim olmadı, pazarcı oldum. Bu yaştan sonra öğrenip yapabileceğim bir iş olmadığı için bir arkadaşım vesilesi ile pazarcı oldum. Eskişehir, İzmit, İstanbul pazarları geziyoruz sürekli. Aslen Kocaelili’yim”dedi

“BAKIŞ AÇIN ÇOK ÖNEMLİ”

Ticari bakış açısı ile bir broşürcünün reklam kağıdını bile kendi ürünü ile müşteriye veren Bahtiyar Adıgüzel, “Ben oturup sadece burada bağırmadan da çalışabilirim. Ben 4-5 saat bu tezgahı hazırlamaya uğraşıyorum. Sadece malı tezgâhı koyup fatura da alabilirim. O zaman bu sana artı bir şey kazandırmıyor. Örneğin bir dil kursundan broşürcü bir arkadaş geldi. Nasıl dağıtacağını düşünürken ver ben hallederim dedim. Broşürünün yanında 150 lira hediye indirim çeki vermişler. Bende gelen müşterilere buradan alışveriş yapana 150 lira indirim çeki hediye diyorum. Şaşırıyorlar, herkesin poşetine ekliyorum. Her türlü katma değer yaratabiliyoruz. Bu insanın bakış açısı ile alakalı insan yeter ki istesin” dedi.

“ULUS PAZARI’NIN EN BÜYÜK AVANTAJI YUNAN VE BULGAR”

Ulus Pazarı’nı tercih etmelerinde ki faktörün Yunan ve Bulgar olduğun değinen Adıgüzel “Ulus pazarı diğer illerde ki pazarlardan farklı olarak, komşu ülkenin vatandaşları geldiği için, onların parasal durumları Türkiye’ye geçtiklerinde daha kazandıkları için burada daha rahat alışveriş yapabiliyorlar. O sebeple Türkiye’de ki pazarlara nazaran Edirne Ulus Pazar’ı statü olarak biraz daha farklı. Kocaeli’nden gelmemize rağmen kazanç sağlıyoruz. Bazı illerde büyük pazarlar var ama Ulus Pazar’ı sadece Edirne Halkı’na hizmet eden bir Pazar olsaydı normal pazarlardan farkı kalmazdı. Farkı Yunan ve Bulgar vatandaşların gelip alışveriş yapabilmelerinden kaynaklanıyor” dedi.

Erkan Ekşi

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP
300x250r