DOLAR 32,4478 -0.13%
EURO 34,7757 -0.58%
ALTIN 2.440,670,20
BIST 9.918,192,07%
BITCOIN 20902871,19%
Edirne
20°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yeni kültür üçgeni    

Yeni kültür üçgeni    

ABONE OL
26 Ekim 2021 10:52
Yeni kültür üçgeni    
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Edirne Valisi Ekrem Canalp, Üç Şerefeli Cami, Fatih Müzesi ve Peykler Medresesi’nin de tamamlanmasıyla yeni bir kültürel üçgen ortaya çıkacağını belirterek, yeni kültür alanı olacak olan bu bölgeyi canlandıracaklarını ifade etti.

Edirne Valisi Ekrem Canalp, beraberinde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Dr. Yusuf Güler ile restorasyon çalışmaları devam eden Peykler Medresesi’nde incelemelerde bulundu.

“EDİRNE’NİN TARİHİNE VE GEÇKİŞİNE IŞIK TUTUYORLAR”

İncelemenin ardından açıklamada bulunan Vali Ekrem Canalp, Peykler Medresesi’nin Edirne’nin tarihin bir parçası olduğunu belirterek, “Nasıl ki camilerimiz Edirne tarihine ışık tutuyorsa, aynı şekilde Edirne’nin medreseleri de Edirne’nin geçmişine, bir şekilde turizmine de ışık tutuyor” dedi.

“YENİ BİR KÜLTÜREL ÜÇGEN”

Peykler Medresesi’nin hemen yanında bulunan Saatli Medrese’yi Fatih Müzesi olarak işlevlendirerek hizmete açtıklarını belirten Vali Canalp, Şu anda içine bulunduğumuz bu mekanda iki şeyi beraber yapıyoruz. Birincisi aslına uygun şekilde restore ediyoruz. Bu şekilde restorasyonla birlikte geleceğe taşımış olacağız.  Aynı zamanda bu restore etmiş olduğumuz eseri de müzeye dönüştüreceğiz. Mimar Sinan’ın yapmış olduğu en meşhur eserlerin minialarının hepsini burada sergilemiş olacağız.  Dolayısıyla burası hem Üç Şerefeli Camiinin bitişiğinde bulunmasıyla, bir tarafının Saatli Medrese ve Fatih Müzesi olması dolayısıyla ikinci bir müze olarak burası yeni bir kültürel üçgen çıkmış olacak. Dolayısıyla Edirne’ye gelen misafirlerimiz bu bölgeye geldikleri zamanda üç yapıyı da hem beraber ziyaret etme imkanı bulacak, aynı zamanda bir cami, iki müzeyi ve iki medreseyi de aynı anda ziyaret etme imkanı bulacaklar. Bu Edirne’nin yeni bir kültür alanı olarak da bu alanı canlandırma imkanı bulmuş olacağız. Bu alanla ilgili yapılan restorasyon çalışmaların temel maliyetini biz kendimiz karşılıyoruz. İl Özel İdaresi marifetiyle buradaki çalışmaları kendimiz yürütüyoruz. Aynı zamanda Vakıflar Genel Müdürlüğümüz, Vakıflar Bölge Müdürlüğü aracılığıyla burada caminin üstünde bulunan kubbelerdeki   çinkoların ve kurşunların yenilenmesi konusundaki hizmeti de bize onlar sağlamış oldular. İnşallah yakın zamanda buradaki çalışmalar tamamlandığında buradaki kültürel alanı hizmete açma imkanı bulunacak. Şu anda bir taraftan bu restorasyonu yapıp öbür taraftan da müze kurulumu ile ilgili ihale işlemleri bir taraftan devam ediyor. Bir tanesi bitip diğerine başlamayacağız”dedi.

“ÇİNKO DEĞİŞİMİ İÇİN KARAR VERDİK”

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Vali Yardımcısı Dr. Yusuf Güler de medresenin kubbelerindeki çinkoların değişimi için karar verdiklerini belirterek, “Bununla ilgili çeşitli kamu ve kuruluşlarımızla çeşitli iş birliği yaptık. Özellikle Vakıflar Genel Müdürlüğü’müz bu konuda sizin desteklerinizle destek sağladılar. Kubbe kısmı Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nce çinkoları değiştiriliyor. Alt yapı ve senaryoya ilişkin işlemler Valiliğimizce yürütülmekte” dedi.

“1962 YILINDA İLK RESTORASYON”

Medresenin restorasyonunda görev alan mimar Mesilsa İpekli ise Peykler Medresesi’nin Osmanlı Dönemi’nde Fatih Sultan Mehmet zamanında yaptırıldığını belirterek, “1962 yılında ilk restorasyonunu görmüş, bayağı yıkık durumdaymış. Orijinal olarak tekrar taç kapısındaki mukarnasların ve kubbenin olduğu kısım 19 odadan oluşuyor. Bir tane açık ibadethane, 1 tanede kapalı ibadethane kısmı var. 2003 yılında koruma kurulu tarafından tescil edilmiş, projeleri çizilmiş ve kuruldan onaylanmış. O projelere göre restorasyon işlemine göre devam ediyoruz” dedi.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.