DOLAR 32,4504 -0.15%
EURO 34,8290 -0.66%
ALTIN 2.441,260,23
BIST 9.915,622,05%
BITCOIN 20667681,19%
Edirne
18°

KAPALI

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Yenilenen okul binaları bir bir açılıyor

Yenilenen okul binaları bir bir açılıyor

ABONE OL
20 Ocak 2020 15:31
Yenilenen okul binaları bir bir açılıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kırcaali Hristo Botev Dil Lisesi ve Sveti Sveti Kiril ve Metodiy İlköğretim Okulu’nun yenilenen binalarının resmi açılış töreni gerçekleştirildi. Avrupa Birliği (AB) destekli bir proje kapsamında yenilenen okul binasının tadilatı 2 milyon 910 bin levaya mal oldu.

Açılış kurdelesini Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis, Belediye Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda proje yöneticisi olan Müh. Katya Mitovska ve iki okulun müdürleri Manoil Dimitrov ve Mariana Peeva kesti. Açılış töreninde Kırcaali Belediye Meclis Başkanı Hüseyin Ahmet, Kırcaali Valisi Nikola Çanev, Kırcaali İl Eğitim Müdürü Grozdan Kolev, çok sayıda başka konuk, okul müdürleri, öğretmenler, veliler, projeyi uygulayan müteahhit firması ve yapı denetim firmasının temsilcileri de hazır bulundular. Kırcaali Hristo Botev Dil Lisesi tantana orkestrasının gösterisiyle başladı.

Belediye Başkan Yardımcısı ve aynı zamanda proje yöneticisi olan Müh. Katya Mitovska,”Okul binasının tadilatı, “Kırcaali şehrinde eğitim alanlarının yenilenmesi ve yeniden yapılandırılması” isimli proje kapsamında yapıldı. Bu proje, 2014-2020 Kırcaali Kentsel İmar ve Kalkınma Entegre Planı’nı Uygulama İçin Yatırım Programı’nın belirleyici ana projeleri listesinde yer alan üç projeden biridir. Yatırım Programı, Büyümedeki Bölgeler Operasyonel Programı Öncelik Ekseni 1: Sürdürülebilir ve Entegre Kentsel Gelişme kapsamında onaylandı. Genel hedef, eğitim altyapısının modernizasyonu yoluyla Kırcaali şehrinde kaliteli ve erişilebilir eğitim koşulları yaratmaktır” diye hatırlattı. Müh. Mitovska, okul binasının inşaat ve montaj işlerinin 2 906 000 levaya, ekipman ve mobilya alımının ise 532 393 levaya mal olduğunu kaydetti. Proje yöneticisi, ”Projede yer alan herkese-proje yüklenicisine, yapı denetçilerine, telif hakkı denetçilerine, projenin tanıtımını yüklenen medya kuruluşlarına, müteahhitlere teşekkür etmek isterim. Ayrıca proje süresince yardımcı olan okul yönetimlerine ve öğretmenler kolektiflerine de teşekkür ederim. Onlara sağlıklı olmalarını, inşa edilen her şeyi korumalarını ve geliştirmelerini temenni ederim, çünkü bu altyapı geleceğin inşaatçıları, agronomistleri, hekimleri ve diğer meslek sahipleri olan çocuklarımız için yapıldı. Yolunuz açık olsun! ” dedi.

İki okulun müdürleri konuşmalarında eğitime yatırımın, Kırcaali’nin çocuklarının geleceğine yapılan bir yatırım olduğunu vurguladılar. Hristo Botev Dil Lisesi Müdürü Manoil Dimitrov, ”1976 yılının sonbaharında hizmete açılmasından bu yana binaya bu büyüklükte bir yatırım yapılmamıştır. Maddi ve teknik donanımın yenilenmesi ve çalışma koşullarının modernizasyonu sadece yüksek öğrenme standartlarını korumamıza değil, aynı zamanda Kırcaali’nin en saygın okullarından ikisinde öğrenci ve öğretmenlerde motivasyonu yüksek düzeyde tutmamıza da olanak sağlamaktadır” diye belirtti. Müdür, proje kapsamında derslikler, cephe ve iç mekanların, oyun alanlarının, okul bahçesinin ve başka yerlerin yenilendiğini belirtti. Dimitrov,”Çocukların tam olarak dinlenmesini ve karmaşık gelişimlerini sağlamak için ilgi alanlarına göre köşeler, açık hava sahnesi ve başka tesisler de oluşturuldu. Son bir buçuk yıldır bizim için kolay olmadı. Projenin uygulanması biraz rahatsızlık yarattı, ancak bugün iyi bir sonuçla övünebiliriz ve tüm paydaşların katkılarını belirtebiliriz. Bu yatırımı gerçekleştiren ekiplere – devlet, yerel yetkililer, tasarımcılar, müteahhitler ve projede emeği geçen diğer tüm insanlara teşekkür ediyoruz. Sürdürülebilirlik ve kazanımların artırılmasını temenni edelim, çünkü bu çocuklar ve onların daha iyi gelecekleri adına bir şeydir. Eğitime yatırım yapmak geri dönüşü garanti eder” dedi.

Sveti Sveti Kiril ve Metodiy İlköğretim Okulu Müdürü Mariana Peeva, ”Bugün bizim için özel bir gün, çünkü projenin uygulanmasını sonlandırıyoruz. Bugün iki okulumuz modern ve çağdaş olup Avrupa’nın yüksek taleplerini karşılamaktadır. Bugün çocuklarımız çok daha iyi bir fiziksel ortamda eğitim görüyorlar, öğretim, eğitim, spor, dinlenme için en iyi koşullara sahipler. Öğretmen arkadaşlarımız için de çok iyi çalışma koşulları vardır. Yeni binanın, iyileştirilmiş çalışma ve emek koşullarının öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz için daha da başarılı olması için bir ön koşul olmasını temenni ederim. Bu, çocuklarımız için çok iyi bir gelecek yatırımı olsun” diye ifade etti.

Vali Çanev de Hristo Botev Dil Lisesi ve Sveti Sveti Kiril ve Metodiy İlköğretim Okulu öğrencileri ve öğretmenlerini yeni kazanımlarından dolayı tebrik etti. Vali, eğitim altyapısının iyileştirilmesinin, yeni yetişenlere ve öğretmenlere yönelik hizmetlerin devlet önceliği olduğunu vurguladı. Çanev,” Bu projenin gerçekleştirilmesinden dolayı burada sizlerle olmak benim için büyük bir zevk. Çünkü böylece hükümetin ve devletin çabalarının meyvesini ve eğitimin, mevcut hükümetin ana önceliği olduğunu görüyorum. Şu anda tam anlamıyla devam etmekte olan öğretmen maaşlarını artırmaya yönelik çabalar var” diye kaydetti. Vali, Büyümedeki Bölgeler Operasyonel Programı kapsamında ülke genelinde eğitim altyapısını iyileştirmek için 900 milyon levayı aşkın kaynak sağlandığını belirtti. Çanev, bu hibe bütçesinin, belediyelerin proje başvurusunda bulunabilecek şekilde kararlaştırıldığına dikkat çekti.

Vali, ”Bu son 50 yıl içinde yapılan çok önemli bir yatırım. Şu anda burada okuyan bu çocukların bir kısmının anneleri ve babaları bu okulda büyüdü. Birisi eğitimin hayattaki en önemli alan olduğunu söylemişti, çünkü eğitim olmadan doktorlarımız, öğretmenlerimiz, politikacılarımız olamaz. Bu binayı güle güle kullanmanızı dilerim” dedi.

Kırcaali Belediye Başkanı Müh. Hasan Azis de açılış kurdelesini kesmeden önce inşaatçılara, öğretmenlere ve öğrencilere yönelik teşekkür konuşması yaptı. Müh. Azis, 2014-2020 Büyümedeki Bölgeler Operasyonel Programı kapsamında eğitim altyapısını yenilemeye yönelik yaklaşık 14 milyon leva maliyetli büyük projenin uygulanmasından yaklaşık 4 800 öğrencinin faydalandığını vurguladı. Müh. Azis, “Bugün okulumuz için gerçekten güzel bir gün. Sabah geldiğimde 30-35 yıldan fazla bir zaman önce bu okula ayak bastığımı hatırladım. O zamanki görüntüsünü çok iyi hatırlıyorum. Bu proje ile okul binasının tarzını, mimarisini ve görünümünü korumaya çalıştık. 180 günden daha kısa bir sürede, sadece kapsamlı bir tadilat değil, okulun diğer okullarda görülmeyecek başka birçok ek olanaklara sahip olmasını da başardık” diye belirtti.

Belediye Başkanı, Kırcaali ilçesinin eğitim altyapısına böylesine büyük bir yatırımın 50 yıldan fazla bir süredir gerçekleştirilmediğini vurguladı. Müh. Azis, ”Belediye yönetiminin ve ilçe sakinlerinin kararı doğrultusunda Kırcaali Kentsel İmar ve Kalkınma Entegre Planı’nı Uygulama İçin Yatırım Programı’nın 21 milyon levalık bütçesinden eğitim altyapısına 14 milyon leva tahsis edilmesini başardık. Halihazırda 4723 çocuk bu para ve bu yatırımdan faydalanmaktadır. Bu, çocuklarımızın % 75-80’inden fazlasının halihazırda yenilenmiş ve en modern şekilde döşenmiş okullarda okuduğu anlamına gelir” diye belirtti.

Müh. Azis, katılımcılara belediyenin eğitim altyapısına yönelik faaliyetlere ve yatırımlara devam edeceğine kanaat getirdi. Belediye Başkanı, özel olarak inşaatçılara, denetim şirketlerine ve müteahhit firmalara teşekkür etti.

Belediye Başkanı, ”Hristo Botev Dil Lisesi ve Sveti Sveti Kiril ve Metodiy İlköğretim Okulu müdürlerine özel olarak teşekkür etmek isterim, çünkü onarım ve yenileme çalışmaları yapıldığı sırada onlardan büyük destek aldık ve anlayış ve organizasyon için teşekkür ederim. Onarım çalışmaları tamamlanıncaya kadar hep birlikte sabrettiğimiz için tüm öğretmenlere, öğrencilere ve velilerine teşekkür ediyorum. Önemli olan şu ki, her şey sorunsuz bir şekilde normal yapıldı ve umarım önümüzdeki yıllarda yatırım olarak yaptığımız şey, hiç şüphem yok ki kaliteli bir eğitim olarak geri dönecektir” dedi.

(http://kircaalihaber.com/)

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.